Almanya’da seçim anketinde sürpriz - Sosyal Demokratlar önde

Almanya’da 26 Eylül’de seçim var. Bu seçim Şansölye Angela Merkel’in ayrılmasından sonra Almanya’nın siyasi topografyasını değiştirecek bir seçim.

Haberin Devamı

Türkiye’de gündem o kadar yoğun ki Almanya’daki seçim çalışmaları medyada biraz gölgede kaldı belki. Halbuki Almanya en fazla ilişkimizin olduğu bir ülke. 3.5 milyonu aşkın Türk veya Türk kökenlinin orada yaşaması bir yana AB’de en fazla ticari ilişkimiz olan bir ülke. Üyelik hedeflediğimiz AB’nin lideri. Alman turistler Türk turizminin de motoru. Liste uzatılabilir. Dolayısıyla yoğun gündemimiz içinde Almanya’da olup bitene göz atmakta yarar var.

Almanya’da, seçim kampanyaları son virajlarında. 16 yıldır iktidarda olan Hıristiyan Birlik Partileri yarışa önde başlamışlardı. Yeşiller Partisi de yükselişe geçmişti. Hatta ikisinin kuracağı bir koalisyona, geleceğin Alman hükümeti olarak bakılıyordu. Ancak iki hafta önce tüm öngörüler altüst oldu. Çok gerilerden gelen Sosyal Demokratlar, 15 yıldan beri ilk kez muhafazakâr Hıristiyan Birlik Partileri’nin de önüne geçip birinci parti oldu. Kampanyanın şimdiye kadarki en büyük sürprizi de Sosyal Demokratlar’ın yükselişi oldu.

Haberin Devamı

INSA/You Gov şirketinin 27-30 Ağustos arası 2015 seçmen ile yaptığı ankete göre, Sosyal Demokratlar yüzde 25, Hıristiyan Birlik Partileri yüzde 20, Yeşiller yüzde 16.5, Liberaller yüzde 13.5, Sol Parti yüzde 7 olarak belirlendi. Yabancı aleyhtarı Almanya İçin Alternatif Partisi ise maalesef yüzde 11 gözüküyor. Tabii bu yüzdelerin yalnızca anketin yapıldığı tarihteki görüşü yansıttığını da unutmamak gerekir. Parti bağı, kısa vadeli fikir değiştirme, kararsızlar gibi etkenlerden dolayı seçim sonucu son ana kadar belirsizliklerle doludur.

LASCHET’TEN SCHOLZ’A

Sürpriz niye yaşandı? Alman seçmenler ani değişiklikten hoşlanmaz, hep istikrardan yanadır. Sosyal Demokratlar’ı öne geçiren de partinin şansölye adayı Hamburg’un eski belediye başkanı Olaf Scholz. Çünkü seçmenler onu istikrar sembolü Angela Merkel’in ayrılmasıyla doğacak boşluğu doldurabilecek tecrübeye sahip görüyor. Rakip bir partiden de olsa bir şekilde onun devamı gibi görüyor. O Alman siyasetinin demirbaşlarından biri. Şu an Almanya’nın Maliye Bakanı.

Haberin Devamı

Hıristiyan Birlik Partileri’nin şansölye adayı ise Hıristiyan Demokrat Parti’nin lideri Armin Laschet. Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’nın şu an başbakanı. Yabancılara, özellikle de Türklere yakınlığı dolayısıyla ‘Türk Armin’ olarak da niteleniyor. Ama anketlere bakılırsa, kendisinin Merkel’in bir halefi olduğuna ikna edememiş olduğu görünüyor. En kötüsü de Alman Cumhurbaşkanı temmuz ayında 170 kişinin öldüğü sel felaketinde zarar görenleri, ölenlerin yakınlarını üzüntülü şekilde teselli ederken Armin Laschet’in arkada gülerken kameralara yakalanması imajına ağır bir darbe indirdi. Şansölye için doğrudan seçimde kimi destekledikleri sorulduğunda Almanlar, açık bir farkla sosyal demokrat Olaf Scholz’u destekliyor. Almanya’daki seçim kampanyasından siyasetçiler için çıkarılacak çok ders var.

Haberin Devamı

KİTAPLAR
PROF. Dr. Sevcan Akesi ve Mehpare Sözener ‘Rotamızdaki Kadınlar’ (Artshop),

Murat Akan ‘Laiklik Siyaseti - Fransa ve Türkiye’de Din, Çeşitlilik ve Kurumsal Değişim’ (Bilgi),

Ayşe Aslı Bozdağ ‘Hayal Kurmak İncitmez’ (Nemesis),

Dr. Özge Özdemir ‘Duygular Aklımızı Çeler mi?’ ‘Sözler Can Acıtır mı?’ (Redhouse Kidz)

PONTUS VE MORA MESELELERİ

BU yazının unsurları Doğan Kasadoğlu tarafından derlendi. Bize “Bir Türk vatandaşı olarak bu konunun devletimiz tarafından hassasiyetle izlenmesini diliyorum” dedi.

“Ayin için Trabzon’a gitmek isteyen Yunanistan Pontusluları Federasyonu Başkanı ülkeye alınmayıp sınırdışı edildi. Buradan başlayalım; Yunanistan’ın desteğindeki Yunan Pontusluları Federasyonu ile mücadele edilebilmesi için uyanık olunmasını istiyorum.

Haberin Devamı

Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bir komite oluşturulmalıdır. Uluslararası platformlarda Yunanistan Devleti’nin de desteklediği Pontus’un ‘yalanları’ ile mücadele edilmesi için gerekli hukuki ve sosyal girişimler ve çalışmalarda bulunulmasının gerekli olduğunu düşünmemiz gerekiyor.

İşbu komitenin 1821-1829 yılları arasında Yunan-Rumların isyanı döneminde Mora’da 40 bini aşkın Müslüman-Türk’ün Rumlar tarafından soykırıma tabi tutulup katledilmeleri olayını hiç unutmamamız gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

Bunlardan sağ kalabilenler de evlerinden ve yurtlarından sürülmüş, malları gasp edilmiştir. Mora’da yapılan soykırım ve gasp olayları nedeniyle Yunanistan’dan tazminat ve taşınmaz malları talep edebilmemiz için Dışişleri Bakanlığı’nın hemen çalışmalara başlaması gerekmektedir. Kurulacak komite ile yurtdışında yapılacak seyahat ve araştırma gibi harcamalar için bir bütçe oluşturulmalıdır. Talip olacağım böyle bir görev için yapılacak harcamaları kendi bütçemden karşılamayı da şimdiden açıklamak isterim.”

Haberin Devamı

FERHAN ŞENSOY NEDEN ÖZELDİR NEDEN KIYMETLİDİR?

FERHAN Şensoy eğilip bükülmeyen, yaşayan en büyük sanatçılardan biriydi. Şensoy’u Anıl Nişancalı ‘Beyoğlu’nun delikanlısı, Türk tiyatrosunun çınarıdır’ şeklinde tarif etmişti. Lisede Tahir Alangu’nun şairler sınıfı diye adlandırdığı, Nedim Gürsel’in, Selim İleri’nin yazar arkadaşlarıydı. ‘Türkiye’yi aydınlığa çıkarma gibi bir mesuliyetimiz var!’ diyen tiyatronun gerçek bir Don Kişot’uydu.

SAĞLIK SEKTÖRÜ YİNE ÇIKMAZDA

HASTANELER ödeme günü belirterek ihale ile en düşük fiyat veren firmalardan aldıkları tıbbi malzemelerin bedellerini yine ödemiyorlar. Geçen yıl da yüzde 25 keserek ödemişlerdi. Ortada çok ciddi bir güven bunalımı oluştu. Zira son kesintili ödemeden sonra, SB yetkilileri, ödemelerin ihale sözleşmelerinde belirtilen tarihte ödeneceğini belirtmişlerdi. Şimdi ise MB para vermediği için ödeme yapamadıklarını söylüyorlar.

Bizler ise yüzde 22 faiz ödeyerek ayakta kalmaya çalışıyoruz. Ne icra ne de haciz işlemi yapılamadığı için devletin hükümranlık hakları kötüye kullanılmaktadır. Yetkililerin konuya acil bir çözüm bulmalarının, hem devlet ciddiyeti hem de sağlık sektörünün sürdürülebilirliği açısından son derece önemli olduğu bilinmelidir. Mustafa SAYIN

BİLİYOR MUSUNUZ?

İhracat 200 milyarı buldu

TÜRKİYE’nin büyüme rakamlarının en büyük itici gücü ve destekçisinin ihracat olduğunun altını çizen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’nin mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısının 10,8 puan olduğunu, son 12 ayda ülke geneli ihracatta 200 milyar dolar sınırının aşıldığını söylediğini...

İSTANBUL Avcılar Belediyesi, Mersin Yenişehir Belediyesi ve Avrupa Yüzme İhtisas Spor Kulübü’nün katkılarıyla, ultra maraton yüzme sporcumuz Emre Seven tarafından 18-22 Eylül arasında Mersin–Kıbrıs arası solo yüzme denemesinin gerçekleştirileceğini...

 

Yazarın Tüm Yazıları