Adama müsteşar bile tayin ettirmezler

Haberin Devamı

MUZAFFER Ayhan Kara’nın ilk baskısı 2004’te, ikinci baskısı 2007’de yapılan ‘Türk Siyasal Yaşamında Koalisyon’ (BigBang) kitabı 7 Haziran seçimlerinden önce yeniden basılmış... Bugünlerde ‘koalisyonu’ anlamak için yararlı bir kitap. 1961’deki ilk koalisyondan 1999’da kurulup 2002 seçimlerine kadar süren tüm koalisyon hükümetlerini mercek altına alan kitap, bugünkü koalisyon sürecine de ışık tutuyor. Önsözünü CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın kaleme aldığı kitapta yazarın 3. baskı için yazdığı yazının son cümlesi şu dilekle bitiyor:
“7 Haziran seçimleri için tercihim parlamenter demokrasi ve koalisyon; yeter AKP, yeter...”
Ne yazık ki AKP’nin ‘demokrasi’ ayağı eksik; ben yenildim demek yok... Koalisyonu içine sindiremediği görülüyor. O yüzden hükümet kurmakta ‘iştahsız’... Eğer Deniz Baykal, TBMM Başkanı seçilirse AKP’nin ‘demokrasi’ye adım atma niyetinde olduğu anlaşılabilir; CHP ile ‘samimi’ bir şekilde koalisyon yapabilir.
Dilek bu ama kimse inanmıyor; eğer böyle bir şey olursa, CHP’nin 1970’in ortalarındaki ‘Milliyetçi Cephe’ hükümetlerinde (Demirel, Erbakan, Türkeş) yaşadıkları dikkatlerden kaçırılmamalıdır. AKP, adama ‘müsteşar’ bile tayin ettirmez, bilesiniz. O bakımdan Kara’nın koalisyonları anlatan kitabı koalisyon sevdalıları için bir rehber olabilir.

Haberin Devamı


Atatürk sevdalısı Nazarbayev 75 yaşında


KAZAKİSTAN’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev 75 yaşına giriyor. Ülkenin kültür sistematiği içinde bu yaş ve bu tip özel günler herkes için çok önemli. Zengin mutfağı ve konukseverliği ile meşhur Kazak halkı devlet başkanlarının bu önemli gününü ülke genelinde kutlamaya hazırlanıyor. Bu tarihin başkent Astana’nın kuruluş gününe denk gelmesi de ayrı bir anlam taşıyor. Hedeflerinin bir kısmını Atatürk’ten esinlenerek uygulayan Nazarbayev sıradan bir lider değil. Ülkenin ve hatta Avrasya coğrafyasının hafızası durumunda. SSCB sonrasındaki zor ve buhranlı günler onun liderliği ve çok yönlü politikaları ile bugüne taşınmış. O zaman 400 dolar olan milli gelir bugün 13 bin dolar seviyesinde. % 42 olan Kazak nüfusu ise % 65’e çıkarılmış. Artık Avrasya bölgesindeki tüm devletler Nazarbayev’in kararlarını dikkate almak zorundalar. 24 yıllık bir cumhuriyet için başarılması zor olan şeyler bunlar. Nazarbayev aynı zamanda bir Türkiye dostu... Rahmetli Özal ve Demirel ile yakın dostlukları vardı. Vaktiyle Özal, ‘Türk Birliği’ni kuracağı zaman Nazarbayev’i aramıştı. Aralarındaki ilişki biçimi gerçek bir kardeşlik ilişkisiydi. Hatta Demirel ölmeden önce son doğum gününde Nazarbayev tarafında kendisine kendi elyazıyla bir doğum günü mektubu göndermiş. Abdullah Gül’de Nazarbayev’le hep iyi ilişkiler geliştirmiş. Muhtemelen 75 yaş kutlamalarına Gül katılacak. Tüm bu sebeplerle Nazarbayev’in varlığı Türkiye içinde çok önemli. Bir grup akademisyenin dileklerine biz de katılıyoruz.

Haberin Devamı


20 yıllık Çayyolu’na da kentsel dönüşüm uğruyor

ANKARA’nın yeni varoşu Çayyolu’nda, hükümet kentsel dönüşüm kararı aldı. 15.06.2015 tarihli kararla bu yeni semt, kentsel dönüşüm alanı olarak saptandı. Bizce Türkçesi rantsal dönüşüm çünkü 20 yılı bulmayan mazisi ile yeni binaların olduğu yerde olsa olsa rantsal dönüşüm olur. Yeşil alan bolluğu ve tek katlı yapılar iştahları kabarttı demek bizce doğrusu! Az katlı arsalarının bir kısmı yeşil alanla takviye edilirse, gelsin paracıklar, paylaşımlar!.. Ultra çok katlı yapılara böylece kapı açılacak ve semt sakinleri mağdur, rantçılar mağrur, belediyeler sözde kârlı çıkacak. Bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve yerel medya işin peşini bırakmamakta kararlı duruyor şimdilik. Bakalım sonu hayırlı mı olacak?..Altay M.

Haberin Devamı

Şişli’nin 3 otoparkına mafya el koydu

“ŞİŞLİ Belediyesi’nin Kentyol adında bir taşeron firması vardır. Buna bağlı olarak Şişli’deki otoparkları çalıştırır; alt hizmetleri yapar yani... Bir süreden beri üç otopark ne yazık ki, ‘otopark mafyasının’ eline geçti. Okumuşsunuzdur, Maçka’daki evlendirme dairesinin otoparkını çalıştıran şirketin sahibi vuruldu. Şu an kimin çalıştırdığı belli değil; ne hesaplar dönüyor. Aynı olay, Fulya’da, Aliyev Parkı-Acıbadem Hastanesi’nin oradaki otoparkta oldu. Üçüncüsü de Feriköy’deki Ekolojik Pazar’ın üstündeki otoparkta gerçekleşti ve ona da el konuldu. Tanıdığımız Meclis üyelerine ne oluyor diye soruyoruz. Kimse cevap veremiyor. Belediye Başkanı Hayri İnönü lütfen bize bilgi versin... Şişli’deki başıboşluğa nefes aldırmayınız? Kimdir bu haydutlar... Korkmadan açıklayınız.”
(Not: Adımı tabii ki yazmayınız)

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

EĞİTİM-İş Başkanı Veli Demir’in, Konya’nın Selçuklu ilçesinde mevcut ortaokullar bünyesinde usule ve yasaya aykırı olarak derslikler halinde açılan imam hatip ortaokullarına değişik isimler verilmesi, Mustafa Necati İlkokulu’nun adının Cemil Meriç İlkokulu olarak değiştirilmesi, İsmail Hakkı Tonguç İmam Hatip Ortaokulu’nun adının Erdem Bayazıt olarak değiştirilmesinin Türk milli eğitimin temel ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması ve iptali için yargıya başvurduğunu...
MAKİNE Mühendisleri (Ankara) Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Özkalender, eğlence yerlerine işyeri ruhsatı düzenlenmesi, eğlence makinelerinin mevzuatta tanımlı periyodik kontrollerinin yapılması, operatör ve bakım personelinin eğitilmesi konularında, kamu adına ve kamu güvenliği için her zaman görev almaya hazır olduklarını açıkladığını...
BİR süre önce vefat eden Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nun, TÜMÖD’un yarın Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenleyeceği anma toplantısında, Prof. Dr. Metin Arık, Prof. Dr. Gediz Akdeniz, Azmi Barut, Öğr. Gör. Bahri Eskin, Prof. Dr. Bekir Karaoğlu, Prof. Dr. Coşkun Özdemir ve Prof. Dr. Tolga Yarman konuşacaklarını...
DOĞUMUNUN 100. yılında Aziz Nesin’i anmak için hazırlanan, bugün Tophane Tütün Deposu’nda açılacak ‘Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin 1915-2015’ sergisinin 16 Temmuz’a kadar izlenebileceğini...

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU



LÖSEV hastanesinde çocuklara ücretsiz kanser tedavisi verilecek olmasından rahatsız olan özel hastaneler mi var yoksa eyy Sağlık Bakanı? İ.G.
EMEKLİ öğretmenim. Piyasada salofalk tablet bulunmamaktadır. Bu da biz ülseratif kolit hastaları için hayati önem taşıyan bir ilaçtır. Yardımlarınızı bekliyoruz.
Fulya YÜKSELEN

Yazarın Tüm Yazıları