Adalarda faytonlar yasaklanmamalı... Bu öneriye ne dersiniz!

İSTANBUL sevdalısı mimar A. Asaf Erem, ciddi bir öneride bulunuyor:

Haberin Devamı

Adalardaki faytonların kaldırılacağına dair haberlere, İBB’nin de hemen Sayın Tayyip Erdoğan’ın söylemini irdelemeden Adalar’da uygulanamayacak bir karar ile faytonları yasaklama niyetini açıklamasına şaşırdım kaldım. Faytonlar, Adalar’ın senelerden bu yana gelen, kaldırılması yerine bana göre güzelleştirilmesi, korunması ve geliştirilmesi gereken ulaşım araçları ve nostaljik güzellikleridir. Sayın Cumhurbaşkanı’na ve Adalar Belediye Başkanı’na bir tweet attım, henüz bir cevap alamadım.

Belçikadaki Brugge’de katanalar ile çekilen çok güzel faytonlar ve pırıl-pırıl bay ve bayan fayton kullanıcılarını bir görseniz siz de bu faytonlara ve şehirlerine kattıkları güzelliklere imrenirsiniz.

İstanbul’u idare eden maalesef İstanbullu olmayanlar, daha evvel buraları hissederek yaşamadıkları için tarihi ve kültürel kentin hatıralarını ve nostaljilerini maalesef bilemiyorlar. Mesela Haliç, Sütlüce, Sahilbent gibi eski vapurlarımızı jilet yaptırmışlar ancak bir tek yetkilinin aklına o güzelim vapurları yenileyip nostaljik Boğaz turlarında kullanmak akıllarına gelmemiştir. Oysa Amerika’da Mississippi Nehri’ndeki tarihi yandan çarklı vapurların halen kullanıldığını anımsatırsam ne demek istediğimi gayet iyi anlayacağınızı ümit ederim.

Haberin Devamı

Evlerimizde otomatik garaj kapılarımızda ve panjurlarımızda kullanılan yatay şarj edilebilir aküler ile donanmış ve güçlü motorlardan (rotor) faytonların arkadaki iki tekerleği de birleştirecek şekilde bir aks yapılsa ve içine de bu akülü yatay motor kullanılsa, sorun çözülmüş olur. Atlar, yokuşlarda devreye alınacak aküler sayesinde zorlanmayacak ve düşmeyecek, dolayısıyla da kendilerine eziyet edilmiş olunmayacaktır.

Adalar’da faytonların yerine konulmak istenen elektrikli minibüsler tam bir ucubedir. Eskiden Kadıköy-Bostancı-Fenerbahçe arasında çalışan açık, yazlık tramvaylardan ilham alınsaydı, şirin görselli minik minibüsleri koymayı düşünebilirlerdi belediyecilerimiz... Bu çirkinlik Adalar’a taşınamaz; sunduğum öneri dikkate alınmalıdır. Faytonları nostaljik güzelliklerine, pırıl-pırıl görselliklerine kavuşturmak ve faytoncuların da kılık-kıyafetleri kadar onlara yeni bir ruh vererek Adalar’da faytonlu ulaşımı daha konforlu, rengârenk hale getirerek yaşatmanın, İstanbul’un nostaljisini bilen biz İstanbullular için bir zevk ve görev olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Yüreği yılmadan düşen, dizleri üstünde de savaşmayı sürdürür.” Seneca

ESKİ TAS, ESKİ HAMAM...

RUSYA’da sözde cemaat okulları kapatılıp Rusya Eğitim Bakanlığı’na bağlandı ama... Ekim 2010’da sonuçlanan mahkeme ve Rusya Yargıtay’ı kararı sonrasında ülkeden deport edilen cemaatçiler, bugün yine serbestçe Rusya’ya gidip gelebiliyorlar. İstanbul’da 2010’da kapatılan kısa adı RUTİD olan Rusya Türk İşadamları Dostluk Derneği 2011’de Moskova ve St. Petersburg’ta açıldı. (www.rutid.ru)

SSCB’nden ayrılan Türk Cumhuriyetleri’nde (Özbekistan hariç), Kafkaslarda, Moldova’da halen cemaat okulları ve vakıfları faaliyetlerine devam ediyor.

Kısaca Fetullah Gülen ve cemaati ile mücadele falan edildiği yok.

Haberin Devamı

Türk halkı bunu bakalım ne zaman anlayacak? K.S.

 

BİLİYOR MUSUNUZ

- DP Antalya İl Başkanı Hasan Ali Kartal’ın, “DP için bir cümlelik bir açıklamayı esirgeyen Tansu Çiller’in milletin önceliklerinden ziyade şahsi öncelikleri ile hareket sergileyenlerin bu tavrı, demokratların nezdinde hükümsüzdür” dediğini...

- GÜRSEL Tekin’in Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması durumunda yardımcılarından birinin ‘mutlaka Kürt olacağını’ söylediğini...

 

MUSTAFA KEMAL’LER YENİLMEZ

AKP’nin Yalova milletvekili adayı Meliha Akyol, Batı Trakya göçmenleri için ezik dedi ya... Özrü kendisini affettiremez. 24 Haziran, demokrat ve sapına kadar da Cumhuriyet sevdalısı olan Trakya insanına karşı kullanılan bu tipik bakışa ve onu besleyen zihniyete, sandıklarda tepkinin hiç de ezik olmayan bir şekilde çıkacağı gün olacaktır! Bizim topraklarda Mustafa Kemal’lerin yenilmeyeceğini cümle âlem görecektir! Demedi demeyin! 

Haberin Devamı

Yaşar ALTINTARTI (Çanta - Silivri)

 

MÜLTECİLER SANATLA BULUŞTU

- 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü etkinliğinde, ‘genç mülteciler’ sanatla buluşturuldu. CSO’da dün akşam şiir dinletisi, Arapça ve çoksesli şarkılardan oluşan konser, ayrıca Suriyeli, Iraklı ve Türk gençlerden oluşan 55 kişilik ‘Bizim Koro’ konseri ile müziğin evrensel diliyle gençler aynı sahneyi paylaştı. Dünyada mültecilerin durum ve hakları ile ilgili çarpıcı konuşmalar yapıldı.

 

‘GENÇ MÜLTECİLERİN SOSYAL DURUMU İÇİN SANAT’

İLTİCA ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) tarafından desteklenen ‘Genç Mültecilerin Sosyal Uyumu için Sanat’ projesi kapsamında mülteci gençler sanatla buluşturuluyor. Zor şartlar altında yaşama tutunmaya çalışan mülteci gençler, edebiyat ve müziğin buluştuğu özel gecede, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü etkinlikleri kapsamında Ankara’da bir araya geldiler. Mülteci gençler ve sorunları hakkında sosyal farkındalık yaratma ve bir sosyal uyum modeli oluşturma hedefiyle yola çıkan proje aynı zamanda ‘müzikle terapi’ konseptini uygulamaya koyuyor.

Haberin Devamı

Mülteci gençlerin ev sahibi toplulukla birlikte kaliteli eğitime erişmesi, özellikle kız çocuklarının okula gitmeye teşvik edilmesi ve bu sayede gençlerin hem kendi geleceklerine hem de gezegenimizin geleceğine yatırım yapması hedefiyle oluşturulan temaları içeren etkinlikte, şiir dinletisi, Arapça ve çoksesli şarkılardan oluşan konser, ayrıca Suriyeli, Iraklı ve Türkiyeli gençlerden oluşan 55 kişilik ‘Bizim Koro’ Konseri ile müziğin evrensel diliyle gençler buluştu.

CSO’nın Talatpaşa Bulvarı’ndaki salonunda yapılan gecede ayrıca, eğitimlerine devam eden mülteci kız çocuklarını teşvik amacıyla Pakistan’da Talibana karşı okumak için mücadele eden  Malala (Yousafzai) adına konulan ödüller de verildi. (Malala Nobel barış ödülünü almıştı)

Etkinliğin açılış konuşmalarını Paolo Artini (BM

MYK Temsilci Yardımcısı), Mustafa Ak (Keçiören Belediye Başkanı), Metin Çorabatır (İGAM Başkanı), Büyükelçi Christian Berger (Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı), Mehmet Güllüoğlu (AFAD Başkanı), Ravda Nur Cuma (Ravdanur Derneği Başkanı, Suriyeli kızın kurduğu dernek)

 

Yazarın Tüm Yazıları