Yalçın Bayer

Patron da seçici de İmamoğlu

14 Şubat 2024
CHP İstanbul adayları Ankara Genel Merkez’de belirlendi, İstanbul’da açıklandı.

Dün Haliç Kongre Merkezi’ndeki toplantıda, adayların tek seçicisinin de ‘patronu’nun da Ekrem İmamoğlu’nun olması dikkati çekti.

CHP’nin ‘Büyük İstanbul Buluşması’ başlıklı aday tanıtım toplantısında İmamoğlu sert ifadeler kullandı.

İktidara karşı mücadele edeceğini, kentin geleceğini koruyan bir yolculuğa çıktıklarını anlatırken, balkondan Şükrü Genç’in (Sarıyer) aday gösterilmemesine ve Aykut Erdoğdu’nun (Ümraniye) aday olmasına karşı protesto sesleri yükseldi. CHP’de demokrasi kültürü olduğunu, herkesin görüşünü ifade edebildiğini söyleyen İmamoğlu, Beylikdüzü’nde de ilk adaylık geçmişinden söz ederken şöyle konuştu:

Ben de ilk başta seçilmedim, büyüklerimin telkini ile ilçe başkanı olduktan sonra Beylikdüzü’ne belediye başkanı seçildim. Ondan sonra Büyükşehir’e aday olabildim. Aday seçimi ile ilgili beni daha fazla konuşturmayın, burada büyüklerimiz var” dedi. Ancak protestoların sürmesi üzerine de “Bu kürsüye saygı duyulması gerekir” diye uyarıda bulundu. Ayrıca “Şükrü Başkan’a ayıp ediyorsunuz” demesi de dikkat çekti.

BÜYÜK İŞLER YAPACAĞIZ

İmamoğlu’nun konuşmalarındaki bazı vurgulamalar şöyle özetlenebilir:

* Çok çalışacağız, kol kola gireceğiz. Büyük işler başaracağız. Yerel yönetim devrimini gerçekleştireceğiz.

* Geçen dönemde AK Parti’liler yanımıza gelebiliyordu. Bizi davet edemiyorlardı. Ama ben şimdiden davet ediyorum. Onlar kendilerini vatandaşlara değil bir kişiye karşı sorumlu hissediyorlar. Bunu yıkacağız.

Yazının Devamını Oku

Yağmur suyunda seferberlik

13 Şubat 2024
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yeni belediye başkanlarına kuraklığa karşı ‘yağmur hasadı’ önerdi

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Afet Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Ordu için ‘yeşil şehir eylem’ planını açıklarken Haliç Kongre Merkezi’nde bugün 09.30’da CHP adayları tanıtım gününde, bu önemli mesajın okunmasını dileriz.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ‘Ordu Olay’ gazetesine şu önemli açıklamayı yapmış: “Kuraklık doğal afetin en tehlikeli olanıdır. Ne yapmak lazım, yağmur hasadı yapmak lazım. Yağmur hasadı deyince çatıdan akan suyun depolanması anlaşılıyor. Sadece bu değil. Ordu’da fındık bahçeleri eğimlidir. Burada eğime bakan yönde Türklerin hilal taktiğinde olduğu gibi ocağın etrafında yukarıya bakacak şekilde setler yapmak lazım.

Toprağı kabartmak lazım. Yağmur sularını yavaşlatıp, yaydırıp yedirmek lazım. Madem yağmur yağmıyor, o zaman yağan yağmuru daha çok nasıl tutarız, toplarız, buna bakmak lazım. Bu, iki kazma kürekle kolayla yapılacak şeyler. Ordu’da böyle bir seferberlik başlatmak gerekiyor. Çünkü kuraklık büyük sıkıntı yaratacak. Sulama suyu da olmayacak. Her gün yağmur duasına çıkacak Ordu.

 KARADENİZ’DE SU KITLIĞI

2040 yılında Karadeniz’de yaz aylarında su kıtlığı gözüküyor. Buharlaşma yağmurdan daha fazla olacak. Bu da ilk kez olacak. Şu anda 12 ayda yağmur buharlaşmadan daha fazla. Dolayısıyla yaz aylarında sulamaya ihtiyaç doğacak. O yüzden şu anda kırsalda belediye başkan adaylarının yağmur suyu hasadına değinmesi lazım. Buna değinmeyene oy vermeyin. Yağmur suyu hasadı yapmayana oy yok.

 BİR DAMLA YAĞMURU BİLE

Bir damla yağmuru bile boşa harcamamak gerekiyor. Bir de malç uygulaması yapmak gerekir. Ağaç kabuklarını çıplak ağaçların, toprakların üzerine örtmek. Bu buharlaşmadan toprak kaybını önler, yabani otları önler. Buna malç deniyor. Bir de don çukurları vardır. Bunlara fındık dikmemek gerekir. Buralara fındık dikerseniz don alttan yukarı gelir fındığı dondurur.

İklim değişikliği ile beraber bizim de değişmemiz gerekiyor. Fındığın dışında alternatif ürünler bulunmalı. Bu konuda çalışmalar şimdiden başlamalı. Bizim bu değişime uyum sağlamamız lazım. Kuvvetli olan değil uyum sağlayan hayatta kalır.”

Yazının Devamını Oku

Bodrum’dan Ankara’ya

9 Şubat 2024
Bodrum’dan Ankara’ya gidiş, Brezilya’dan Moskova’ya gitmeye benziyor.

Sıcaktan soğuğa yani. Gerçi Ankara’nın o eski soğukları da yok şimdi. Sadece insanların yüzü soğuk. Öyle pek gülene rastlamak zor. Oysa biz gülmeyi her şartlarda bilen bir toplumduk. Ne oldu bize böyle? Ne olmadı ki diye sormak daha doğru olacak. ‘Siyasetin merkezine uçuyoruz’ diye hemen siyasete dalmayalım. Gerçi uçakta Ankara’dan vize almaya koşan hayli siyasiye rastladım.

Ankara’ya beni çok mutlu eden bir meslek onur ödülünü almaya gittim. Mensubu olmakla gurur duyduğum Ankara Gazeteciler Cemiyeti, usta bir sanatçıya yaptırdığı çok anlamlı ve estetik bir ödülü, özenle düzenlediği görkemli bir kokteylle bana verdi. Sağ olsunlar cemiyet başkan ve yöneticileri, hakkımda güzel şeyler söylediler. Güzel bir barkovizyon hazırlamışlar. Gençliğimden günümüze buldukları fotoğrafların çoğunu ben bile yeni gördüm. O kokteylin kalabalığında yıllardır görmediğim meslektaşlarıma, dost ve arkadaşlarıma, yakınlarıma rastladım. Dost zenginliği böyle bir şey işte. Büyük bir dost servetine sahip olmanın mutluluğunu bir kere daha yaşadım o gün.

Ankara seçimin hararet ve canlılığını eski seçimlerde olduğu gibi yaşamıyor. Halkın pek umurunda değil seçim. Şehri bakımlı, yolları düzgün ve temiz buldum. Ama yoğun yapılaşma Ankara’nın da görünümünü değiştirmiş. Gökdelenler, modern binalar, rezidanslar, alışveriş merkezlerinin çokluğu, lüks otel ve lokantalar, o memur şehri Ankara’yı farklı kılmış. İnsanı, fiziği filan değişir mi bir şehrin, bir miktar değişmiş işte. Yeni zenginler türemiş, yeni ve iddialı yaşam biçimleri dikkati çekiyor hemen.

Bu sefer fazla gezemedim. Bu seferlik bu kadar. Hoşça kal Ankara. Can PULAK

GÜNÜN SÖZÜ

“Mümin kötülük etmez, kötülüğü zemmeder. Ceza vermek yerine ıslah yoluna gider. Nefsine yapılanı yok sayıp hoş görse de yapılan kötülüğü unutmaz da affeder.”
Kasım KAPLAN

MÜJDE SELÇUK DEMİREL’İN SERGİLERİ PARİS’TEN GELDİ

Yazının Devamını Oku

Moskova’da Türkan Şoray rüzgârı

8 Şubat 2024
Nâzım’ın 122. doğum yıldönümünde Ferhat ile Şirin’in 46 yıl sonraki galasına katıldı

Türk şiirinin evrensel ismi, Türkiye ile Rusya arasındaki ortak değerimiz Nâzım Hikmet, 122. doğum yıldönümünde ünlü sanatçı Türkan Şoray’ın katıldığı ‘Ferhat ile Şirin’ filminin özel gösterimiyle Moskova’da anıldı. Moskova’da ilk etkinlik olarak Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Koordinatörü Mehmet Ülker’in ev sahipliğinde Rus ressamlardan oluşan ‘Art Vue-Moskova’ adlı sanatçılar grubunun eserlerinden seçilen ‘Türkiye’den Manzaralar’ temalı resim sergisi gerçekleşti. Türk mutfağından lezzetlerin ikram edildiği etkinlikte Rus kadın ressamlardan oluşan bu grubun Türkiye eserleri yoğun ilgi gördü.

1978 yılında yönetmenliğini Ejder İbrahimov’un yaptığı ‘Ferhat ile Şirin-Bir Aşk Masalı’ filminde başrol oyuncusu olarak yer alan Türkan Şoray, 46 yıl sonra filmin yeniden gösterimi için onur konuğu olarak Moskova’da hayranlıkla karşılandı. Dakikalarca ayakta alkışlandı. Yeniden Moskova’da olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Şoray, “Onun şiirleri, aşkları, memleket sevgisi dev gibiydi. Yaşanmış, yaşanmamış, yarım kalmış o güzel aşklarımı hatırlarım” dedi. Filmin çıktığı yıl Moskova sinemalarında tanıtım olarak basılan film kartının granit taşına işlendiği bir hediyeyi Şoray’a sunan Moskova Büyükelçimiz Tanju Bilgiç’in Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğindeki sergi açılışında akıcı Rusça konuşması dikkati çekti. BilgiçSanatın evrensel olduğunu hep söyleriz. Nâzım Hikmet ölümünden yıllar sonra bile, burada Türkleri ve Rus dostlarımızı aynı salonda buluşturabiliyor. Bugün Nâzım’ın en lirik ve en dokunaklı oyunlarından biri olan Ferhat ile Şirin’in sinemaya uyarlamasını hep birlikte seyredeceğiz” diyerek Türkan Şoray’a ve katılımcılara teşekkür etti.

Çok sayıda diplomatik kurum ve temsilcilerinin de yer aldığı etkinliğe Türkiye’den bir basın grubu ile CHP 24. dönem milletvekili ve YEE Vakfı Denetleme Kurulu üyesi Ali Özgündüz de katıldı. Onlardan aldığımız bilgiye göre, Özgündüz, Nâzım’ın “Büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın hayatı” diyerek, dediği gibi yaşadığını ve ortaya koyduğu büyük eserleriyle, şiirleriyle hâlâ yaşamaya devam ettiğini söyledi.

FERHAT İLE ŞİRİN 2 SALONDA

Ferhat ile Şirin’in gösterimine Türk ve Rus katılımcılar yoğun ilgi gösterdiler. Film Dom Kino Sineması’nın 600 kişi kapasiteli bir diğer salonunda aynı anda gösterime konuldu. Yaklaşık 2000 kişi aynı anda filmi izledi.

‘PARTİLER ADAY BELİRLEMESİN’

CHP Beşiktaş Belediye Başkanlığı için başvuranlar arasında dikkate alınmayan bir isim Nasuh Mahruki idi. Ama dün Beşiktaş’ta bol ikramlı bir lokalde kadın ağırlıklı taraftarları, delegeleri ve gazetecilerle bir araya geldi. Aklı, fikri ve becerileriyle saf dışı bırakılmasına açıkça kırgındı. Kendisinin kimse ile kıyas edilmemesini, o kriterlerin üstünde olduğunu açık bir dille ifade etmesi ilginçti. Açıklamalarında hayli sert ifadeler kullandı, ‘seçim’ yöntemini eleştirdi, kendisiyle kimsenin konuşmadığının altını çizdi. “Beşiktaş’a yağmayı durdurmak için geliyorum” dedi. Epeyce bir kadın seçmenin kendisini desteklediğini gördük. Beşiktaş’ın dikkat çeken ağır borçları için “Borç yiğidin kamçısıdır” diyerek, projeleriyle başka belediyelere örnek olacaklarını, ‘yoktan var edeceklerini’ anlattı. Seçimde esas mücadelenin kendisi ile CHP arasında olacağını vurguladı ve ancak “İBB seçiminde ben İmamoğlu’nu destekleyeceğim” diye de ekledi. Mahruki, Ihlamur Köşkü karşısındaki evlendirme binasını Beşiktaş’a yakışır bir Cumhuriyet Meydanı yapacağını, ayrıca afet ve yangın gibi olaylarda Beşiktaşlılar’dan batıdaki gibi zaman zaman eğitim verilecek ‘kurtarma ekipleri’ kuracaklarını açıkladı. Her iki proje de büyük alkış aldı. Temiz siyasetle Beşiktaş’ı zirveye çıkartacağı sözünü hınçla söylemesi ilginçti.

Tarihçi

Yazının Devamını Oku

Deprem öncesi uyarılar

7 Şubat 2024
Prof. Dr. Mehmet Ali Körpınar, ‘Deprem öncesi uyarılar’ başlıklı yazısından önce Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır” sözünü hatırlatıyor.

“Kahramanmaraş depreminin acı ve çok üzücü yıldönümü nedeniyle sizleri tekrar uyarmak istedim. Çünkü güzel ülkemiz oldukça yoğun bir deprem bölgesi içermektedir. Bu bölgelerde 485 aktif fay hatları üzerinde inşa edilmiş 68 ilimiz bulunmaktadır. Prof. Dr. Orhan Tatar’ın açıklamasına göre içinden aktif fay hattı geçen ilçemiz de 400 civarındaymış. Belde ve köy bazına inildiğinde ise rakamlar 6-7 bin civarındaymış.

Söz konusu il ve ilçelerdeki yüzlerce yıllık yerleşim bölgeleri, bu fay hatlarından neden uzağa taşınmıyor? Dünyada yapılan birçok araştırmaya göre deprem öncesi oluşan uyarıları dikkate alırsak ve gereken duyuruları da toplumumuza yaparsak, olası depremlerin felaket etkilerini azaltabiliriz. 

HASAR GÖSTERGELERİ

Umarım güzel ülkemizde, yaşadığımız deprem felaketlerinden alınması gereken dersleri çıkartarak, acil önlemleri de en kısa sürede alırız. Karşılaşacağımız kesin olan deprem riskini, sadece yıllık ve yaşanan güncel anımsamalarla gündeme almak yetmez. Olası depremlere karşı, devletimizi ve yerel yönetimlerimizi de depreme karşı hazır hale getirmek için gereken uyarıları önceden yaparak, acil önlemleri de almamız gerekiyor. 17 Ağustos 1999 depremi sonrası yerel yönetimler ve STK’larla birlikte birçok çalışmamız olmuştur. Bu çalışmalar sırasında doğal afet saydığımız depremin oluşumu öncesi, uyarı verip vermediğini merak etmiştim. Dünyada da bu konuda yapılmış çalışmaları araştırmıştım. Sonuçta, aşağıda deprem öncesi belirli sürelerde meydana gelen uyarılar listesi oluşmuştu. Bu konuda ilgi duyan birçok STK’ya da bu listeyi iletmiştim. Özetle deprem öncesi hasar veren göstergeleri özetleyerek sıralıyoruz:

Önce böcek ve hayvanlarda davranış değişikliklerini sıralıyor. (Bir saat ile 3 gün öncesi) Örneğin at, eşek ve inekler: Tasmalarını koparırlar, ahırlardan dışarı çıkmak isterler, tepelere doğru koşarlar. Karıncalar: Olası depremden birkaç gün önce tümü yuvalarını terk edip, ağaçlara tırmanmaya başlıyorlar. Kediler: Kutu ya da çöp bidonunun içine sığınırlar, top gibi kıvrılıp, titrerler. Köpekler: Korku dolu havlama yapar, ulumaya başlarlar. Balıklar: Yüzeye yakın yüzmeye başlarlar, göçmen yılan balıkları hemen göç eder, bazı balıklar nedensiz olarak ölür. Ördek, kaz, kuğu: Göle girmek istemezler, göldekilerde dışarı kaçar ve bazıları da nedensiz ölür. İpek böcekleri: Arka arkaya dizilirler. Martılar: Denizden kaçar ve çember şeklinde uçuşurlar. Büyük baş hayvanlar: Elektrostatik ve elektromanyetik etkilenme ile huzursuz olurlar, anksiyete artar, hormonal denge değişir.

Deniz ve göllerdeki değişimler, gökyüzündeki değişimler. (1 saat-1 hafta öncesi) Yeraltı sularında değişmeler. (1 saat-3 ay öncesi) Bitki ve ağaçlarda değişimler. (1 ay öncesi) Petrol ve doğalgaz alanları. (Hafta ve aylar öncesi) Yeryüzünde değişimler. (1 hafta - 10 yıl öncesi)

ALEVİ VE BEKTAŞİLERİN BİR SORUNU VAR

CUMHURBAŞKANIMIZA MEKTUP

Yazının Devamını Oku

10 bin hayat kurtaran Alper Hoca’yı kaybettik

6 Şubat 2024
Türkiye’de 10 bini aşkın böbrek, karaciğer ve pankreas naklini gerçekleştiren ve 28 yılda binlerce aileye hayat veren Prof. Dr. Alper Demirtaş’ı geçen hafta sonu kaybettik. Böbrek ameliyatında ilk cerrah sayılırdı. Prof. Dr. Haberal’ın öğrencisiydi.

Akdeniz Üniversitesi organ naklindeki başarılı çalışmalarıyla ünlendi. Daha sonra Antalya’da özel bir hastanede 15 yıl boyunca hayat kurtarmaya devam etti. Dost canlısıydı, biraz da siyasiydi. Baykal kendisini çok severdi. Daha önceki dönemlerde kendisine Antalya milletvekilliği önerdi, ancak dostları ve hasta yakınları - özellikle de kızını tedavi ettiği rahmetli gazeteci dostumuz İsmet Solak’ın baskıyla - siyasete girmemesi için kendisine baskı yaparak “Böbrek ve karaciğer hastaları arkandan ağlar” diyerek vazgeçirdiler. 

Kılıçdaroğlu’nun da son dönemde kendisine Antalya Belediye Başkanlığı’nı önerdiğini, ancak hastalarının ‘kırılacağı’ gerekçesiyle reddettiğini bizlere anlatmıştı.

Biz bu süreçte tanıdık kendisini, gazeteci ve sanatçı Fikret Otyam’ın ölümünden sonra oluşturduğumuz ‘Sarı Zeybek’ grubunun ‘komutanı’ yaptık hocamızı. Her yıl 21 Aralık’ta Otyam’ın dostları bir araya gelir anılarımızı tazelerdik. Bu grupta kimler mi vardı; Ben, Kadir Dursun, Bülent Ecevit, Dursun Gündoğdu, Salih Uçar, Haşmet Öyken, Feridun Uyar, Sümer Ezgü, Ramazan Aslan, Hüseyin Turan, Kubilay Yücel, Edip Akbayram, Kahtalı Mıçı, İbrahim Yıldız ile Yalçın Bayer ve eşlerimiz...

2023 yılı ağustos ayında akciğer kanseri teşhisi konulan başarılı profesör tedavisini devam ettirmek için çok sevdiği mesleğine geçtiğimiz ekim ayında ara vermek durumunda kaldı. İstanbul’da süren tedavisi olumlu gelişmekte iken bize “Yırttım!..” diye mesaj atmıştı. Ancak Covid’e yakalandı. Corona mücadelesi sürecinde dirençli enfeksiyon oluşunca yoğunbakıma alındı. Bir ara Antalya’daki gazeteci dostlarıyla yemek yedik. Yurtdışından getirttiği kırmızı şarabı içerken bize “Yılbaşına kadar yaşayıp yaşamayacağımı bilmiyorum, bu şarabı artık sizlerle beraber içemeyeceğim” dedi. Bu bizi çok etkiledi. Üç haftalık zorlu süreçte çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayata veda edince, yılbaşından sonraki bir ayı bize ‘armağan’ etti!

Bir doktor bu kadar mı sevilir. Prof. Dr. Alper Demirbaş için hastaları ve yakınları gözyaşlarına boğuldu. Vasiyeti üzerine cenazesi ‘az bir kalabalıkla’ sakin bir yerdeki Çakırlar (köy) mezarlığında toprağa verildi. Cenazesine, anne, babası başta olmak üzere eşi göz doktoru Nilüfer hanım, sevgili çocukları Yağız ve Alara ile kardeşi Prof. Dr. Murat Demirbaş, dostları, ‘Sarı Zeybekler’ grubu üyeleri, Antalya Üniversitesi Rektörü Prof.  Dr. Özlenen Özkan, eski milletvekilleri Prof. Mustafa Akaydın, Çetin Osman Budak, Tuncay Ercenk ve yurttaşlar katıldı.

Türkiye büyük bir hekimini 61 yaşında kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor. Sevenlerinin ve tıp dünyasının başı sağ olsun. Işıklar içinde uyu Hocam!           Abdullah KELEŞ

GÜNÜN SÖZÜ

Yazının Devamını Oku

Adnan Nur Baykal’ın Atatürk ve strateji kitapları size çok şey katabilir... ‘Geleceği şimdiden düşünün’

2 Şubat 2024
Son altı ay içinde tesadüfen gördüğüm iki kitap hayatımı etkiledi; ilki ‘Yöneticiler için yeni bir bakış: Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları’, diğeri de ‘Keşke dememek için Strateji’, ikisinin de yazarı Adnan Nur Baykal, ikisi de Hümanist Yayınları’ndan çıktı.

Baykal son yıllarda bu iki kitapla daha iyi tanınmaya başladı. Kim derseniz Alman Lisesi ve Aachen Teknik Üniversitesi’nden Elektrik Yük. Müh. olarak mezun olmuş, Türkiye, Almanya ve Amerika’da 20 yıl üst düzey yöneticilik yapmış. Haberleşme, enerji, tekstil, inşaat, iklimlendirme ve eğitim sektörlerinde yöneticilik yapmış. 3 yıl müteahhitlik yapmış, Nuri Demirağ’ın torunu olduğunu söylersek, onun sanayi faaliyetlerinde “Avrupalılar, Amerikalılar yapabiliyorsa, biz de yapabiliriz” anlayışını kendisine rehber edindiğini anlıyoruz. Zaten bize girişimci ve yöneticilerin seviyelerini yükseltmeyen ülkelerin medeniyet savaşlarında geri kalmaya mahkûm olduklarını da vurguluyor. Baykal yoğunlaştığı ve kitap yazdığı konularda seminerler ve webinarlar da veriyor. Tarihin itici gücünün ekonomi değil de ekonomiyi oluşturan liderlerin, girişimcilerin ve yöneticilerin olduğunu iddia ediyor. Medeniyetin en fazla sayıda en donanımlı liderlere, girişimcilere ve yöneticilere sahip olan ülkeler tarafından ilerletildiğini söylüyor: “Yöneticilerin liyakatlarına göre seçilmeleri gerektiğini ve girişimcilerin de sorumluluk sahibi olmaları gerekiyor.”

“Girişimci ve yöneticilerin seviyelerini yükseltemeyen ülkeler, medeniyet yarışında geride kalmaya mahkûmdurlar” diyen Adnan Nur Baykal, kötü yönetimin kaynak israfına ve yoksulluğa sebep olduğunu da belirtiyor.

Bu kitabı yazarken Çeşme’den komşusu olan Ali Naili Erdem’in kendisine “Çok önemli bir konuya el atmışsın” dediğini, olayda anlattığı bir kişinin daha sonra intihar ettiğini, ancak ona beklediği yardımı yapamadığını anlatırken Erdem, kendisine şöyle demiş:

“İşte bu kişinin hayatın coğrafyası dediği şey kitabını yazdığın strateji, strateji bilmeyince hayat zorlaşıyor, dayanılmaz bir hal alıyor. Bu, kişiler için de partiler için de, müesseseler için de, ülke için de böyle.”

STRATEJİ SİZİ ÜRKÜTMESİN

“Yurtdışında bulunduğu uzun yıllar boyunca kültürümüzün sanıldığından daha zengin, derin ve renkli olduğunu tespit etmiş Baykal. Kitap konularını yöneticilik ve tarihten geçiriyor. Doğu ve batı arasına ‘merkez’ adını verdiği kültürümüzü ön plana çıkarabilmek için okuduğu kitapları anlatıyor. Okuyanları, kıvılcım halinde dünyanın her yerinde çalışıyorlar. Alev haline gelebilmeleri için.”

Baykal şöyle diyor: “İlaçların bir formülü var, fakat başarılı bir strateji geliştirmenin bir formülü yok. Çünkü her strateji her kişiye her şirkete, her zamana göre farklılıklar gösterir. Benim hedefim faydalı olmak, hayatı insanlarla kolaylaştırmak, kişilerin hoşça faydalı vakit geçirmelerini sağlamak. Aklı başında herkesin, her şirketin İngilizce öğrenir gibi strateji öğrenmesi gerekir: Özellikle yurtdışındaki yöneticilerimizin stratejiye önem vermeleri gerekir. Bunun sonucunda da stratejin ruhuna uygun olmalı, stratejinin yeniliklerini yansıtmalıdır. Özetle strateji sizi ürkütmesin, hayatını kolaylaştıracak bir kaldıraç ve kuralları çok açık bir olgu olduğunu unutmayınız.”

“Stratejiden anlarsanız, alışmak için bir şirket aradığınızda doğru şirketi bulma şansınız yüksektir”

Yazının Devamını Oku

CHP Egelilere emanet

1 Şubat 2024
Ve CHP İzmir’de yarışacak adayları belirledi.

Yankıları devam edecek. Öncelikle şu tespitte fayda var. Günahıyla sevabıyla İzmir ve Manisa Listesi’nin mimarı Genel Başkan Özgür Özel ve arkadaşları oldu.

Sanıldığı gibi Ekrem İmamoğlu’nun listeye müdahalesi yok. Çeşme adayı Lal Denizli dışında. Listenin çok parlak olduğunu kimse söyleyemez. Bu sebeple şimdi belediye meclis üyeleri daha önemli hale geldi. CHP aslında şu anda bir Ege ve Marmara ağırlıklı yönetime sahip. Özgür Özel Manisa, örgütten sorumlu Ensar Aytekin Balıkesir, Sözcü Deniz Yücel ve Genel Sekreter Selin Sayek Böke İzmir milletvekilleri. CHP’de ilk dört numara Ege’den. Bu da sorumluluklarını artırıyor.

Bu arada bir konunun altını çizmekte fayda var. İsmet Orhan siyasetin içinde yoğrulmuş tecrübeli bir isim. Başarılı bir siyasetçi ve yazar. Halen İBB Başkanvekili. İzmir’de çok yararlı hizmetler yaptı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e bir mektup yazarak Orhan’ın değerlendirilmesini istedi. Bu destek 600 sanatçıdan oluşan sanatçılar girişimi ile daha da büyüdü. Orhan Aydın, Müjdat Gezen, Ataol Behramoğlu ve Genco Erkal’ın sözcülüğünü yaptığı 600 sanatçının bir mektupla açık açık tam destek verdiği Orhan, belediye başkanları listesinden çıkmadı. Bakalım Özgür Özel, İsmet Orhan’ı nasıl değerlendirecek?

Bugün listelerin kesinleştiği son gün. Listelerde itirazlar nasıl değerlendirilecek, çık-gir olacak mı, doğru yol bulunacak mı?

TUNÇ SOYER BARUT GİBİ

İzmir BBB Tunç Soyer aday gösterilmemesinin ardından zehir zemberek bir açıklama yaptı. Genel Merkez’i suçlayarak, “Yeniden aday gösterilmeyeceğimi MYK toplantısından 5 dakika önce öğrenmemi en hafif deyimiyle siyasi nezaketsizlik olarak değerlendiriyorum. Daha da vahimi, aday belirleme sürecinde eksikler ve hata olduğunu düşünüyorum” dedi.

GÜNÜN SÖZÜ

27. Dönem İstanbul Milletvekili Prof. İbrahim Özden Kabaoğlu “TBMM’de Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi hukuken yok hükmündedir”

Yazının Devamını Oku