5. aşı Novavax

AB Komisyonu, Brüksel’deki Avrupa İlaç Dairesi’nin tavsiye kararına uyarak COVID-19 salgınına karşı 18 yaşının üzerindekiler için kullanılmak kaydıyla beşinci aşıya acil kullanım onayı verdi. Firma 17 Kasım’da İlaç Dairesi’ne acil kullanıma izin için başvurmuştu. ABD’li “Novavax Inc.”in geliştirdiği protein bazlı aşının adı “Nuvaxovid”. Salgının daha başında büyük umut veren, dönemin Trump yönetimi tarafından büyük mali destek verilen aşının geliştirilmesi, yaşanan sorunlardan dolayı gecikti.

Haberin Devamı

ABD’nin Maryland kentindeki şirketin geliştirdiği aşı koronavirüsün dikenli proteinini taklit ederek bağışıklık sistemini uyarıyor, vücudu gerçek virüse karşı hazırlıyor. Üç hafta arayla iki doz yapılması gerekiyor. Buzdolabında muhafaza edilebildiği için lojistik olarak avantajlı. ABD, Meksika ve İngiltere’de 45 bin kişi ile yapılan araştırmada, yüzde 90 civarında koruma sağladığı söyleniyor.

AB Komisyonu, salgının daha da şiddetli olduğu dönemde Novavax şirketiyle 4 Ağustos 2021’de tedarik sözleşmesi imzalamıştı. Buna göre firma 2022’nin ilk çeyreğinde 100 milyon doz aşı verecek. AB üyesi devletler 2022 ve 2023’te toplam 100 milyon doz daha ısmarlama opsiyonuna sahip.

AB Komisyonu bugüne kadar beş aşıya acil kullanım onayı verdi. Aşılar ve teknolojileri şöyle:

Haberin Devamı

BioNTech/Pfizer (mRNA), Moderna (mRNA), AstraZeneca (Adenovirus) ve Johnson&Johnson (Adenovirus).

Yeni aşı ile bu sayı beşe yükseldi. Yapılan anlaşmalar ile BioNTech/Pfizer 2.4 milyar doz, Moderna 460 milyon doz, AstraZeneca 400 milyon doz, Johnson&Johnson 400 milyon doz aşı verecek.

Almanya’da aşı kampanyası 360 gündür devam ediyor. 19 Aralık itibarıyla Almanya’ya 159.9 milyon doz aşı geldi. Bunların dağılımı şöyle: 116.3 milyon doz BioNTech, 14.4 milyon doz AstraZeneca, 23.9 milyon doz Moderna, 5.2 milyon doz Johnson&Johnson.

19 Aralık itibarıyla bu aşıların yüzde 88.9’u kullanıldı.

GÜNÜN YAŞAMI

BASİT yaşayacaksın basit Sanki bir gün yaşamın sona erecekmiş gibi basit Çay, simit, peynirle. Nazım HİKMET

TARIM ALANINI İMARA AÇMAK İSTEYEN BELEDİYEYE YARGININ ÖRNEK KARARI

ŞANLIURFA’nın Siverek ilçesine bağlı Yoğurtçu Mahallesi’nde bulunan iki parselden oluşan tarım arazilerinin Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016’da imara açılması kararı, mahalle sakinleri tarafından yargıya taşındı. 21 Eylül 2016’da açılan dava, köylüler lehine sonuçlandı, imar izni oybirliğiyle iptal edildi. Mahalle sakinlerinin avukatı Mehmet Güzeler, kararla ilgili olarak Aydınlıka şu bilgiyi verdi:

“Tarım alanını imara açan ŞBB’dir. Dava konusu yaklaşık 2 bin dönümlük arazidir; pamuk ve mısır ekilmektedir. Tarım arazileriyle ilgili yargının örnek kararları vardır, bu da onlardan biridir. Şanlıurfa 2. İdare Mahkemesi, İmar Kanunu’nda ‘Tarım arazileri toprak koruma ve arazi kullanımı kanununda belirtilen izinler alınmadan, tarımsal amaç dışında kullanılmak üzere planlanamaz’ diyor. Tarım arazilerinin imara açılmasına izin vermeyen mahkemelerin kararı Türkiye’deki tüm mahkemelere emsal olmalı. Tarım arazilerinin çoğu konutlaşma adı altında işgal ediliyor.

Haberin Devamı

Büyükşehir statüsüne geçen illerin ilçelerindeki imara açma yetkisi BB meclislerine geçtiği için benzer uygulamalara niyetlenen bazı büyükşehirlerin bu hallerine yargının kararı tokat gibi gelmiştir. Bu nedenle davacı mahalle sakinleri, mahkemenin kararına sevindiklerini belirttiler.

(Bu konuda, İstanbul’daki bazı sanayi sitelerinin Tekirdağ’ın Karadeniz kıyısında yeni ilçe olan Kapaklı’nın 1. sınıf tarım alanlarına taşınması konusunda bazı niyetlerin olduğunu da açıklayacağız. Bakalım TBB ne yapacak!)

MESAJ PANOSU

ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği: “Anayasa hükümlerini ilgililere hatırlatmayı ve kamuoyu ile paylaşmayı görev saymakta, TBMM’yi, muhalefet partilerini, tüm anayasal kurum ve kuruluşları görevlerini yapmaya, laik Cumhuriyet’i ve hukuk devletini korumaya çağırıyoruz.”

Haberin Devamı

RANT KOLESTEROL GİBİDİR

İYİ rant artar ve kamuya dönerse kötü rant düşer. Belediyeye ait araziler üzerindeki imar planı değişiklerinden doğacak değer farklarının belli bir yüzdesini kamuya geçirecek, ‘rant vergisi’ adı altında yeni bir düzenleme yapılarak İmar Kanunu’na eklenmesi ile yaratılan kaynak, yatırım ekonomisinde kullanılmalıdır.     

Tahir ÇALGÜNER

Yazarın Tüm Yazıları