1 Kasım paranoyası

Haberin Devamı

7 HAZİRAN seçimi sonrasında, muhalefet Meclis çoğunluğunu değerlendiremeyince, ‘tekraren’ gidilecek seçimlere az bir zaman kaldı. 1 Kasım seçim sonuçları sadre şifa olur da siyasi ve yönetimsel tıkanmışlığı ortadan kaldırır, Türkiye’nin önünü açar mı, görülecek...
“Tekraren” de olsa, erken de olsa, seçim seçimdir, seçme eylemi, demokratik düzenlerde seçmenin yönetimini yeterli bulmadıklarında kestiği bir faturadır.
Fatura bedelinden, sonuçta, seçen ve seçilenler (müştereken ve de müteselsilen), siyasi olarak sorumlu olsalar da seçim sonuçlarının asıl muhatabı halkın kendisidir. Her iktidar sürelidir, iktidarların sandık marifetiyle ve de suhuletle değişmesi demokrasinin kalitesini gösterir.
İktidar mahfillerinde, 1 Kasım seçimlerine adeta ‘uhrevi’ anlamlar yüklendiği gözleniyor.
Son istikbal ve istiklal mücadelesinde son raunt olarak nitelendiriliyor. Sonuçlarına göre, ‘yüzyıllık tuzaktan kurtulma’ veya ilelebet mahkûm olma ve hatta İstanbul’u kaybetme ile karşı karşıya kalınacağı iddia ediliyor.
Çare olarak, mevcut iktidarın tek başına daha güçlü bir çoğunlukla, iktidarını sürdürmesi gösteriliyor.
Bu telaş, gayriihtiyari, Türkiye’nin sıkışmışlığından ziyade iktidarın sıkışmışlığı halini akla getiriyor.
Siyasi tarihimiz, benzer kritik süreçlerde yapılan ve kimsenin burnu kanamadan iktidar değişiklikleri ile sonuçlanan seçim örnekleri ile dolu.
3 Kasım 2002 seçimleri en taze ve tipik örnek...
Hal böyleyken, 1 Kasım seçimlerine ‘İstiklal Savaşı’ manası atfetmek ve de seçmeni, Kuniri 012 muharebelerindeki gibi nerdeyse ‘süngü harekâtı’ havasına sokmak, demokratik olgunlukla bağdaşmıyor.

Haberin Devamı


YSK ‘acil’ açıklama yapmalı

DOĞU ve Güneydoğu’da şehre uzak köylerde seçim güvenliği kapsamında hayli tartışılacak bir çalışma başlatıldığı haberleri basına yansıdı. Buna göre bölgede köy ve mezrada sandık kurulmayacak ve buralardaki vatandaşlar il veya ilçe merkezlerinde oy kullanacak. Uygulama ‘Taşımalı Seçmen-Taşımalı Sandık’ yöntemiyle olacakmış. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan’a “Bu iddia doğru mudur? Doğruysa kaç il başvuru yaptı? Gerekçesi nedir? Bu durumun AKP’nin kendi oylarını artıracağının hesaplandığı iddiası doğru mudur?”
YSK Başkanı Sadi Güven ‘seçim güvenliği’ konusunda acil bir açıklama yapmalıdır.

Haberin Devamı


Rizeli birbirine düşürülmemeli


RİZE Belediye Başkanı Prof. Dr. (istatistikçi) Reşat Kasap, Cumhuriyet Meydanı’nın yeniden düzenlenmesi projesinde, Atatürk heykeli yerine çay bardağı ‘heykeli’ düşünüyormuş ya... Nasıl bir tepki doğdu, Rizeliler bile şaşırdı.
Atatürk’ün vasiyeti, AOÇ arazisinde yok sayılırken, Cumhurbaşkanı’nın partili hemşerisinin de Atatürk heykeline bir ‘hareket’ yapması beklenirdi, şaşırtıcı olmadı. Burada, yakışıksız olan bu ülkenin çimentosu sayılan erdemlere sahip Rizeli vatandaşlara rağmen, bir siyasetçinin ‘kaba bir takiye’ içine girmesi, milleti saf yerine koyması (hele Rize’nin güzel insanlarını) ve heykelin önce kaldırılacak, sonra da eski yerinden başka, nereye konulması hususunda referanduma sunulacak olması...
Atatürk’e alerji duyabilirsin, meşrebin uymaz, normaldir ama Rizeli vatandaşlara saygın varsa, önce heykelin kaldırılıp kaldırılmaması konusunu referanduma sunarsın, ‘evet’ çıkarsa, yerine çay bardağı mı olur, semaver mi olur, mıhlama tavası mı olur, sarma (karalahana sarması) tenceresi mi olur, laz böreği tepsisi mi koyarsın... Heykelin etrafından dolanmak uygun düşmemiş.

Haberin Devamı


SAYGISIZLIKTIR


CHP Rize Milletvekili Adayı Çetin Keçeli de yaptığı açıklamada “Dünya genelinde meydanlar devlet kurucularının heykelleri ile süslüdür. Atatürk büstü, Cumhuriyet Meydanı’nın 1980’li yıllarda düzenlenmesi ile yerleştirildi” dedi. Heykelin yerine çay bardağı figürü konulmasının düşünülmesi bile Atatürk’e yapılan büyük bir saygısızlıktır. Ayrıca bunun referandumla tercihe sunulması büyük bir aymazlık olur. Eğer yapılmak isteniyorsa Cumhuriyet Meydanı restorasyonu yapılır ve Atatürk büstü de tekrar yerine konulur. Bunun dışında başka bir uygulamanın yapılması Rize’ye ve Rizelilere yakışmaz ve milli mücadele ruhu ile bağdaşmaz.”


YARIN:

Haberin Devamı

“Atma Hamidiye atma, şapka da giyeceğiz, vergi de vereceğiz.”
Şapka devriminde Rize’de neler oldu? Eski CHP milletvekili ve bakan Ali Topuz anlatıyor.


Havalimanı yolunda kurban satış-kesim yeri olmamalı


BAKIRKÖY Belediyesi’nin Atatürk Havalimanı yakınında D100 yolu kenarında izin verdiği ‘kurban satış ve kesim yeri’ ile ilgili tepkilere bir yenisi daha eklendi. CHP Beşiktaş Belediyesi ve İBB Meclis Üyesi Cevdet Bayram Twitter üzerinden görüntülü mesajları ile Başkan Bülent Kerimoğlu’nu kınadı. “İstanbul’un dünyaya açılan havalimanına birkaç yüz metre mesafede böyle bir görüntü ve kokunun oluşmasına nasıl izin verilir?” diyen Beşiktaşlı İBB meclis üyesi Cevdet Bayram “Yanlış yanlıştır. Kerimoğlu benim partimin belediye başkanı olsa dahi doğruları söylemek görevimdir. Bu güzergâhta milyonlarca yabancı-yerli giden-gelen var. Nasıl izin verilir? Gördüğüm manzara karşısında dehşete kapıldım” dedi.
Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu’na kurban satış ve kesim yeri ile ilgili Bakırköylüler de tepkilerini günlerdir çığ gibi artarak dile getiriyorlardı. Bunlar arasında Bakırköy Belediyesi meclis üyeleri de bulunuyordu.
CHP’li Cevdet Bayram’ın, Beşiktaş’ta kendi belediyesi ile ilgili yanlışları ve yolsuzluk iddialarını aynı şekilde gündeme getirmesi gerekiyor.

Haberin Devamı


Cebeci’de mezarlık 25-30 bin TL


ABB’nin Cebeci Mezarlığı’nda 25/30 bin TL’ye mezar yeri satılıyor; bir gidin görün. Bakımsızlığını görünce içiniz sızlıyor. Yağmurlu havada giderseniz çamurla dönerseniz. Fahiş fiyatlı mezarlık olur mu? AKP’li belediyeler onun da rantını yarattı. Kapıdaki güvenlikten başka hiçbir belediye yetkilisi yok. Bu kadar pahalı bir yerin park gibi bakımlı olması gerekmiyor mu? Nuran TARCAN


CHP PM’den manzaralar


1 Kasım seçimleri için listeler tamamlandı. Ama yankısı sürüyor. CHP’de listelerin tamamı MYK’dan hazırlandığı gibi geçti. MYK 3.5 saat gecikince PM de bir o kadar rötarlı başladı. Parti Meclisi Toplantısının konuşma rekorunu Halit Toraman kırdı. PM beş İl listesinde değişiklik yapılıp yapılmamasını tartıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu PM’nin ‘genel başkan taktirine bıraktığı’ liste değişikliği tekliflerinden sadece Cemal Canpolat’ın önerdiği Fevzi Gümüş, İrfan Önal, Durdu Özbolat ve Halit Toraman’ın önerisini oyladı. Fikri Sağlar listenin aynen kalmasını savundu. Oylama sonucu PM sadece Adıyaman Listesini oy çokluğu ile değiştirebildi. Başta Tekin Bingöl ve Bülent Tezcan olmak üzere hiçbir MYK üyesi hazırladıkları listenin değişme önergesine karşı çıkmadı.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Hatay, Gaziantep, Tokat ve Kayseri listelerine yapılan itirazları dinledi ama dikkate almadı. Oylatmadı. Nihat Matkap’ın ve Servet Mullaoğlu’nun listede yer almasını isteyen Halit Toraman ‘Bakanlığınızı yapmış bir ismi listede görmeliyiz’ diye savundu. Listede yer almasını istedi. Ama başarılı olamadı. Gaziantep listesinde ise Mehmet Şeker’in yer almaması itirazlara yol açtı. 23. Dönem Milletvekili Akif Ekici’nin sadece bir ay önce geldiği il başkanlığından ayrılması eleştirildi. Halit Toraman, Cahit Bingöl’ü önerdi. Liste değişikliği ‘taktire’ bırakıldı. Kılıçdaroğlu bu listede de değişiklik yapmadı.
Tokat listesi de yeni önerilere sahne oldu. PM toplantısında Kadir Gökmen Öğüt, İdris Yıldız Milletvekili Orhan Düzgün’ün adaylığının devamını istedi. Kılıçdaroğlu bu öneriyi değerlendireceğini söylese de liste aynen YSK’ya gittti.

İCRAYA MI VERDİ?


Başta da söyledik. CHP aday listelerinin en çok tartışılan ili Adıyaman oldu. Liste açıklandıktann sonra da ‘listeyi kim değiştirdi?’ tartışmaları sürdü. Cemal Canbolat Adıyaman’da en güçlü aşiretin Rişvan aşireti olduğunu, ancak bu aşiretin desteği ile milletvekilliğinin kazanılabileceğini anlattı. Sıddık Şahin’in Abdurrahman Tutdere’nin yerine birinci sıradan aday gösterilmesini istedi.
Halit Toraman da 7 Haziran listesinde ikinci sırada olan ve 1 Kasım’da liste başı yapılmak istenen Abdurrahman Tutdere’in kardeşinin CHP’nin Adıyama merkez ilçe binasınin kira borcundan dolayı partiyi icraya verdiğini öne sürdü. Tutdere’in adaylığına karşı çıktı. Adıyaman listesi Kılıçdaroğlu’nun önerisi ile oylandı. PM’de değişen tek liste oldu. Liste başına Sıddık Şahin geldi.


Partiler, Avrupalı adaylara itibar etmiyor


YURTDIŞINDAKİ Türkler 7 Haziran 2015’daki seçimden sonra ikinci kez bir genel seçimde oylarını kullanacaklar... 7 Haziran’daki seçimde en belirleyici ülkeler Almanya, Avusturya, Fransa, İsviçre, Belçika, Hollanda, ABD, Avustralya gibi ülkelerdi... Bu ülkelerden gelen oylarda sıralama AK Parti, HDP, CHP, MHP şeklindeydi… Oy dağılımına göre, AK Parti 23 ülke ile gümrük kapılarında en çok oyu alan parti… CHP 18, HDP ise 12 ülkedeki sandıklarda birinci parti oldu. MHP de Arnavutluk’taki sandıkta birinci parti oldu. Yurtdışındaki 2 milyon 900 bin civarında seçmen bulunuyor. Bunlardan bir milyon 380 bini Almanya’da yaşıyor. 7 Haziran seçiminde yurtdışındaki ve gümrük kapısındaki sandıklarda kullanılan oyların dağılımı tek bir milletvekili seçimini etkiledi. Kocaeli’nde MHP’li Lütfü Türkkan yerine HDP’li Ali Haydar Konca meclise girmişti.
1 Kasım’da yapılacak seçimde aday listeleri açıklanır açıklanmaz Avrupalı Türklerin gözü başta Almanya olmak üzere adayların üzerine çevrildi.
AK Parti: 7 Haziran’da İstanbul 3. bölge 10. sıradan aday olup seçilen Milli Görüş Avrupa Teşkilat’nın eski Genel Sekreteri Mustafa Yeneroğlu, yine aynı bölgede 11. sıradan yeniden aday... İzmir 5. sıradan aday gösterilen eski AP Milletvekili Ozan Ceyhun ile İstanbul 1. Bölge 20. sıradan aday gösterilen Avrupa’da Demokrat Türkler Birliği (UETD) Genel Sekreteri Metin İlhan’ın eşi Rabia İlhan bu kez aday gösterilmedi. 7 Haziran’da listede olmayan UETD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Kara ise 1 Kasım için memleketi Ordu’da 5. sıradan aday gösterildi.
HDP: 7 Haziran seçimlerinde HDP İstanbul 2. bölge 1. sıradan aday gösterilen Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu eski Genel Başkanı Turgut Öker bu kez İstanbul 1. bölge 3. sırada yer aldı. Bu bölgeye Gaziantep 1. sıra adayı Celal Doğan kaydırılması üzerine bu kez liste değişti. 7 Haziran’da HDP Batman 1. sıra adayı Almanya’nın Münster kentinde yaşayan Midyat doğumlu Ali Atalan ise bu kez Batman’da 4. sıraya kaydırıldı. 7 Haziran’da seçilen eski AP Milletvekili Feleknas Uca, yeniden Diyarbakır 4. sıradan aday gösterildi. Ziya Pir de HDP Diyarbakır 7. sıradaki yerini korudu.
CHP: İstanbul 1. bölgede Almanya’dan gazeteci Necdet Saraç 19. sırada yer aldı. 7 Haziran’da Bayburt 1. sıra adayı olan Almanya’nın Zirndorf kasabasından Bayburtlu Murat Bülbül bu kez de aynı sırada aday gösterildi.

Yazarın Tüm Yazıları