2021 için seyahat planlarım

Geçen yıldan sonra plan yapmak hiç kolay değil ama tünelin ucunda ışık var. Hayal kurmakta serbestiz, önceliklerimizi belirleyebiliriz. Benim yurtdışı hayallerimse şöyle...

Haberin Devamı

2021 için seyahat planlarımAlmanya Mosel, peri masallarını anımsatan bir yer.

Bu yazıyı kaleme alırken önümde bir çıktı var. 2020 mart seyahat planı: İtalya, Almanya ve Fransa’nın bazı yerlerini kapsayan 19 günlük bir gezi. Normalde gezilerden geriye tatlı ve acı bazı anılar kalır. Bu seferse geriye kalan tek anı, genelde hiç tanımadığımız insan ve kurumların iyi niyeti. Gezi için otel rezervasyonlarımızla birlikte önden ödemelerimizi yapmış ve uçak biletimizi de almıştık. Pandemi başlayınca önce İtalya, sonra da diğerlerini iptal ettik. Hepsi geri ödeme yapmayı kabul etti. Uçak biletini kullanmak için de Delta Havayolları, 2021 sonuna kadar süre tanıdı.

Acaba ben yabancı turist olsam ve Türkiye’de önceden ödenmiş rezervasyonlarımız olsa aynı sonucu alır mıydım? Bilmiyorum. Bana sanki ülkemizde yabancıları sadece cüzdan olarak görenlerin sayısı hiç de az değil gibi geliyor.

Haberin Devamı

Sadece biz değil tabii. Birçok ülke böyle. Benim gezi planlarımda bu kanım önemli rol oynuyor. Sadece cüzdan olarak görüleceğim ülkelere gitmek istemiyorum. Ayrıca mal ve can güvenliğinin olmadığı, biçimsel anlamda demokrasi olsa bile, temel insan hak ve özgürlüklerinin gelişmediği ülkelere de gitmeyi canım çekmiyor. Gitmiyorum çünkü bu ülkelerde herkes huzursuz, insanlar mutsuz ve ben de hep diken üzerinde oluyorum. Pürüzsüz seyahat yok tabii ama genel olarak Akdeniz ülkelerinde mutlu oluyorum.

Sütten ağzı yanan...

Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer, derler. Geçen seneden sonra plan yapmak kolay değil. Yapsanız da gerçekleşip gerçekleşmeyeceği meçhul. Önümüzde çok bilinmez var. Öte yandan tünelin ucunda ışık var. Elimiz kolumuz bağlı olsa bile hayal kurmakta serbestiz. En azından kendinize göre öncelikler belirleyebilirsiniz. Benim yurtdışı hayallerim şöyle...

1) PERIGORD

2021 için seyahat planlarım

Perigord ya da Dordogne deyince akla siyah trüf, kaz ciğeri, tarihi şatolar geliyor. Buna çok iyi butik oteller, güzel lokantalar ve sıcak insanları da ekleyin. Doğa güzel, yaşamın ritmi aheste... Bir de şahane yemek yapan polis arkadaşım Bruno Courreges, Saint Denis’teki villasına davet ediyor. Daha ne olsun! Yazar Martin Walker da davetli. Tanışmak isterim.

2) KORSİKA

Haberin Devamı

2021 için seyahat planlarım

L’Île de Beauté, güzellik adası! Doğru. Ne zaman L’Île Rousse’a gidip ‘pétanque’ oynayan yaşlı adamları adanın nefis şarküteri ürünleriyle birlikte rozemi yudumlayarak izlesem zamanın durduğunu hissederim. Bir plajda denize karşı, bira eşliğinde cıvasız midye ve patates kızartması da ayrı bir zevk. Korsika dilinde yaptıkları müzik de çok iyi. Şansınız varsa ‘I Muvrini’ konserine de rast gelebilirsiniz. 

3) MOSEL

2021 için seyahat planlarım

Peri masallarını anımsatan bir bölge... Yamaçlarda Riesling üzüm bağları. İnsanı misafirperver. Şarapçılık geliştiğinden bayağı iyi lokantalar var. Traben-Trarbach ve Cochem gibi cennetten köşeler... Ben Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in yerinde olsam Alman gibi çalışmayı bırakır, bu civarda bir kasaba satın alırım. Rhein Nehri ördekleri bile o kadar güzel ki...

4) ASTURIAS

Haberin Devamı

2021 için seyahat planlarım

İspanya’nın kuzeyinde, hâlâ yabancı turistler tarafından keşfedilmemiş bakir bir bölge. İnsanı, iyi anlamda, bizim Anadolu insanı gibi saf, temiz ve cömert. Doğa hiç kirlenmemiş ve ürün çeşitliliği etkileyici. Deniz ürünleri mesela, Bask bölgesinden zengin. Çok iyi lokantalar var ve fiyatlar makul. 

5) LUCCA VE TRANI

2021 için seyahat planlarım

İtalya’da favori iki kasabam. İkisinde de ‘passeggiata’ favori aktivitem. Yani tembel tembel, salına salına, etrafa baka baka dolaşma. Tabii sabah cappuccino olayı da ben ve eşim için kutsal. En sevmediğim şey cappuccino içerken rahatsız edilmek. En sevdiğim şey ise cappuccino, kestane şekeri ve İtalya’da passeggiata!

Yazarın Tüm Yazıları