Yaşanan sıkıntılar Türkiye’de bizim adımlarımızı durdurmaz

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ CEO’su Tuncay Bekiroğlu, Hamburg’dan ağır ticari araçların tanıtıldığı IAA Fuarı için Hannover’e giderken, Türkiye pazarındaki son durumu özetledi:

Haberin Devamı


- Bu yılın ilk 8 ayında kamyon satışlarında yüzde 50, şehirlerarası otobüslerde de yüzde 39 gerileme var. Şehiriçi otobüste yaprak kıpırdamıyor. Bu yıl kamyon satışının 33 bin adet olmasını bekliyorduk, 18-19 bin adetle kapanacak gibi görünüyor. Şehirlerarası otobüs satışı da 1250’den 900’e inebilir.
Hükümetin ÖTV indirimlerini anımsattı:

 

- ÖTV indiriminin olumlu katkısı yılın kalan bölümünde satışlara yansıyabilir. Ankara’daki otobüs fabrikamız daha çok ihracata çalışıyor. İhracatı da Avrupa pazarı sürüklüyor.

 

Fuarda Temsa, Otokar, Mercedes, Karsan’ı turlayıp MAN’ın standında MAN Truck & Bus AG’nin pazarlamadan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Heinz-Jürgen Löw’le konuştuk. Löw, önce dünya pazarını değerlendirdi:

 

Haberin Devamı

- Rusya’da satışlarımız yüzde 50 geriledi. Brezilya’da 2011’den buyana gerileme yüzde 70’i buldu. Güney Afrika da iyi değil. Çin, her şeye rağmen istikrarlı. Kuzey Afrika daha iyi. Türkiye’deki sıkıntılar da işimizi önemli ölçüde etkiliyor. Avrupa’da satışlar büyüyor. Geçen yıl 80 bin adet olan satışlarımız bu yıl 86 bine çıkacak.

 

- Yaşanan sıkıntılar Türkiye’ye bakışınızda değişikliğe yol açtı mı? Yatırım planlarınız etkilendi mi?

 

- Bizim Ankara’daki varlığımız bir gelenektir. Konjonktüre bağlı hareket etmiyoruz. Elbette yaşanan sıkıntılar işimizi etkiliyor. Ama bu sıkıntılardan dolayı atmayı düşündüğümüz adımlardan vazgeçmiş değiliz.

 

Türkiye’ye bugüne kadar önemli yatırımlar yaptıklarını anımsattı:

 

- Yatırımlarımız sürüyor. İnovasyonla işimizi büyütecek yatırımlara odaklanıyoruz. Otobüste yeni mühendislik yatırımları yaptık. Ertelediğimiz yatırım olmadı.

 

Yeni yatırım planlarını merak ettik, yanıtladı:

 

Haberin Devamı

- Pazarın nasıl gelişeceğine bakacağız. Yavaş yavaş toparlanma bekliyoruz.

 

Yaşanan sıkıntılar Türkiye’de bizim adımlarımızı durdurmaz

 

Türkiye’den beklentilerini öğrenmek istedik, aktardı:

 

- Bir istek hakkım olsaydı, bunu normalleşmeden yana kullanırdım. Türkiye’de çok güzel bir ortam vardı. Pazarın canlı ve verimli olduğu bir dönem. Buna dönebilmeyi çok istiyoruz.

 

Fuarda ilk kez tanıttıkları MAN’ın yeni transporter TGE’sini işaret ettik:

 

- O aracın üretimi için neden Türkiye’yi düşünmediniz?

 

- Araç MAN marka ama üreticisi Volkswagen. Yeni bebeğimizi Polonya’da üretmek onların kararı.

 

Kamyon satışlarının yüzde 50, otobüsün yüzde 40’a yakın gerilemesi, iç pazardaki sıkıntının boyutunu ortaya koyuyor...

 

Haberin Devamı

Neyse ki ihracat temposu, MAN’ı Ankara’ya otobüs, Mercedes’i İstanbul’a otobüs, Aksaray’a kamyon üssü yatırımlarından alıkoymuyor...

 

Yaşanan sıkıntılar Türkiye’de bizim adımlarımızı durdurmaz

 

YOKUŞ İNERKEN GAZI KESİYOR

 

TUNCAY Bekiroğlu, MAN’ın Ankara’da ürettiği bir otobüsün önünde durdu:- Bu otobüsün tasarımı, rüzgâr direncini Volkswagen Touran düzeyine indirdi. Bu, yakıt tasarrufu anlamına geliyor.Sonra ön camdaki kamerayı gösterdi:- Topografik navigasyon yolun eğimine göre şoförü yönlendiriyor. Yokuş aşağı inişte gazı kesiyor. Yakıt tasarrufu sağlıyor.

 

KAMYON ENDEKSİ BÜYÜMEDE YÜZDE 2-2.5’İ GÖSTERİYOR

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ CEO’su Tuncay Bekiroğlu’yla her karşılaştığımızda, kamyon pazarının nabzına bakıp, Türkiye’nin büyümesine ilişkin beklentisini ortaya koyar. Hannover’deki fuarı gezerken beklentisini sorduk, duraksadı:

 

Haberin Devamı

- Eğer ÖTV indirimleri yılın kalan bölümünde ciddi bir canlanma yaratmazsa, ülkemizin büyümesi 2016’da yüzde 2-2.5’te kalacak gibi görünüyor. İnşallah yanılırım.

 

MAN’ın Ankara’dan ihracatına değindi:

- Bu yıl ihracatımız 320 milyon Euro düzeyinde gerçekleşir.

 

Büyük projelerin kamyon satışlarını daha da aşağı çekmesini önlediğini vurguladı:

 

- 3’üncü havalimanı, bizim bu yılki kamyon satışlarımızın yüzde 10’unu oluşturdu.

 

 

YÜZDE 100 YERLİ ELEKTRİKLİ OTOBÜS 17 EKİM’DE TANITILACAK

 

SABANCI Holding’e bağlı Temsa Global’in Hannover’deki standında Genel Müdür Dinçer Çelik ve ekibinden İbrahim Serçe, Cüneyt Tekgül, Mehmet Murat Anıl, Beytullah Onat, Mert Umut Özkaynak’la konuştuk.Çelik, elektrikli otobüs iddialarını ortaya koydu:

 

Haberin Devamı

- Aselsan’la birlikte ilk yüzde 100 yerli elektrikli otobüsü geliştirdik. 17 Ekim 2016’da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılacağı törenle tanıtacağız.Bu proje için 5 milyon lira harcandığını vurguladı:

 

- Motor ve bataryayı Aselsan geliştirdi. Biz de otobüsü ürettik.

 

Yazarın Tüm Yazıları