Türkiye’de sanata yılda 1 milyon dolar yatıran 20-25 aile var

CONTEMPORARY İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, 12-15 Kasım’da İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda bu yıl 10’uncusu düzenlenecek fuarı anlatmaya başlarken 10 yıl önceye döndü:

Haberin Devamı

- Dünyada çağdaş sanat fuarı yarışı var. 10 yıl önce dünyada yapılan sanat fuarı sayısı 20 dolayındaydı. 10 yılda sayıları 110’a kadar çıktı.

Bu yıl 12 bin 500 metrekarelik alanda 24 ülke, 28 şehirden 102 galerinin eserlerini sergileyeceğini belirtti:
- Galeri başına ortalama 74 metrekarelik alan söz konusu. Dünyada ortalama alan 50 metrekaredir.
Körfez bölgesinden Dubai, Abu Dhabi ve Doha’nın öne çıkmaya başladığına işaret etti:
- Katar, dünyada büyük alıcılar arasına girdi. Müzeleri doldurmak için yılda 1 milyar dolarlık sanat eseri alımı yapıyorlar.
Türkiye’nin çağdaş sanatçıları sayesinde bu alanda ihracatçı konumunda olduğuna dikkat çekip, fuardaki fiyatlara değindi:
- Fuarda 5-50 bin dolar arasındaki kaliteli eserlerin sergilenmesini istiyoruz.
Türkiye’de sanata yatırım yapan ailelere değindi:
- Ülkemizde sanata yılda 1 milyon dolar yatıran 20-25 aile veya kişi var. Sanata yılda 100-200 bin dolar harcayan aile veya kişi sayısı 100-150 arasında değişiyor.
Fuarda sadece Türkiye’deki sanatseverlerle yetinmediklerini kaydetti:


Türkiye’de sanata yılda 1 milyon dolar yatıran 20-25 aile var



- Contemporary İstanbul’u yurtdışında tanıtmaya çalışıyoruz. Bu yılın ilk 6 ayında dünyanın 16 kentinde tanıtım etkinlikleri düzenledik. Comtemporary İstanbul için yurtdışından koleksiyonerler ağırlıyoruz. Bu yıl da çeşitli ülkelerden 350 koleksiyoneri otel paralarını biz ödeyerek ağırlayacağız.
Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’nun yurtdışındaki tanıtımlara destek verdiğini aktardı:
- Dış tanıtımlarda büyükelçiliklerimize ait mekanları kullanıyoruz. İyi Türk ahçısı olan elçiliklerimiz, davetlilerimizeTürk yemekleri sunuyor. Ülkemizden şarap da götürüyoruz.
Türkiye’ye yılda 1000 dolayında koleksiyonerin gelmesini hedeflediklerini vurguladı:
- Fuarımızda ilk 9 yılın satış ortalaması yüzde 60-70 oldu. Ana sponsorumuz Akbank’la her yıl yurtiçinde 7 ayrı kentte çağdaş sanat buluşmaları düzenliyoruz.
Bu yıl fuarın “Focus” bölümüne İran’ın konuk olacağını anlattı:
- 16 ülkede Contemporary İstanbul elçimiz var. Tahran’daki elçimiz ısrarla davet etti. Eşimle gittik, eserleri, galerileri gördük. Tahran’dan sanat galerilerini davet ettik. Biz daveti yaptığımızda henüz ambargo kalkmamıştı.
Ardından önümüzdeki dönemde gündeme getirmeyi planladığı projeyi paylaştı:
- Türkiye’nin ilk 100 şirket ve grubuna sanata kurumsal fon ayırmaları için ikna turu yapacağım. Tabloların değerinin yılda ortalama yüzde 30 arttığını anlatacağım. Aslında şirketlerin sanata yatırım için vergi indirimiyle teşvik edilmesi gerekir. Dünyada bunun örnekleri çok.
1 Kasım’da sandıktan çıkacak hükümet, şirketlerin sanata yatırımlarına vergi indirimini gündemine alır mı?
Türkiye, terör ve Suriye başta olmak üzere sıkıntılarını atlatıp, sanata da kafa yoracak noktaya gelebilir mi?

 

 

Haberin Devamı

Falında yatırım gördü

 

Haberin Devamı


EXPO Milano 2015 Başkanı Diana Bracco, dDf’in tasarım, yapım ve yönetim operasyonuna imza attığı Türkiye pavyonuna Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin orada olduğu gün uğradı. Dream Design Factory (dDf) ortağı Prof. Esra Ekmekçi, fındık, lokum, baklavanın ardından Bracco’ya Türk kahvesi ikram etti. Kahve bitince, fal için fincanı kapattı.
Bir kaç dakika sonra fincana bakarak Bracco’ya gördüklerini anlatıp, ekledi:
- Falınızda Türkiye’ye yatırım görünüyor...

 


Satış 70 milyon dolara ulaşıyor

 

CONTEMPORARY İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, 2006’daki ilk fuarda 12.5 milyon dolarlık eserin satışa sunulduğunu belirtti:
- İlk yıl 7.5 milyon dolarlık satış oldu. O günlerde, “Büyük satış” diye sevindik.
Geçen yılki verileri aktardı:
- Geçen yıl 96 milyon dolarlık eser sergilendi. Yüzde 67’si satıldı. Bu yıl da aynı düzeyde bir değer söz konusu olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları