‘Tarafsızlık Bayramı’ var o oteli şimdilik siz açın

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkmenistan’ın “Tarafsızlık Bayramı” için gerçekleştirdiği resmi ziyareti izlemek üzere Aşkabat’tayız.

Haberin Devamı

Önceki gece Aşkabat’a indiğimizde, biz gazetecileri Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) temsilcisi karşıladı:

- Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız ve heyetinin büyük bölümü Oğuzkent Otel’de konaklayacak. Siz Olimpiyat Oteli’nde kalacaksınız. Yalnız, “Tarafsızlık Bayramı” nedeniyle 12 Aralık günü Aşkabat’ta sokağa çıkmak pek mümkün olmayacak.
- Bütün gün otelde mi bekleyeceğiz?
- Türkmenistan, 12 Aralık 1995’te Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda 185 üyenin oyuyla “Daimi Tarafsız Ülke” olarak belirlendi. O statünün 20’nci yıldönümü nedeniyle “Tarafsızlık Konferansı” düzenlendi. 80’i aşkın ülke ve 30’a yakın uluslararası kuruluş katılım bildirdi. Aşkabat’ta çok sayıda resmi heyet olduğu için sokağa çıkma sınırlaması var.
Olimpiyat Oteli’nde Polimeks Holding’in temsilcisi kompleksle ilgili bilgi verdi:
- Burası 2017’de Asya Salon ve Uzakdoğu Dövüş Sanatları Oyunları’nın (AIMAG) gerçekleşeceği Olimpiyat Kompleksi. Otel de o kompleksin bir parçası. Kompleksin inşaatını grubumuz yürütüyor.
- Otelin işletmesi de sizde mi?
- Hayır. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, “Tarafsızlık Bayramı” sırasında otelin hizmet vermesini istedi. Awaza’da Hazar kıyısındaki Yelken Otel deneyimimizle Olimpiyat Oteli’ni geçici hizmete açtık. Antalya’da G-20 Zirvesi’nde görev yapanlardan bir ekip oluşturduk. Yerel personeli de eğittik.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Oğuzkent Otel’e girişinde karşılayanlar arasında Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Polimeks Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca ve Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak dikkatimi çekti.
Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle bugünlerde gündemin ilk sıralarında doğalgaz olsa da, aslında Türk müteahhitlerinin büyük iş yaptığı ülkelerin başında Türkemnistan yer alıyor. Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle hazırlanan kitapçıkta da bu konunun altı çizildi:
- Türkmenistan’da bugüne kadar Türk müteahhitleri 47.7 milyar dolara 964 projeyi tamamladı.
Araç ve yakalarımızdaki “Türk Heyeti” kartlarıyla dün Aşkabat’ta kısa tur yaptık. O sırada Erol Tabanca’ya Aşkabat Olimpiyat Kompleksi’ndeki son durumu sordum:
- Projenin bedeli 4 milyar 970 milyon dolar. 3 aşamadan oluşuyor. Şu anda 3’üncü aşamadayız. 2016 sonunda bitirmeyi planlıyoruz.
Polimeks İnşaat’ın Aşkabat’taki diğer büyük projesi, 2.3 milyar dolarlık Uluslararası Havalimanı da 2016’da tamamlanacak.
Tabanca ile konuşurken geçen yıl Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’la gruba bağlı GAP İnşaat’ın 1.3 milyar dolarlık Garabogaz Gübre Fabrikası’nın temel atma törenine gittiğimizi anımsadım. Daha sonra GAP İnşaat’ın Awaza’daki 1.5 milyar dolarlık liman projesinin hafriyat çalışmalarını yerinde görmüştük.
Berdimuhammedov, o tören sırasında anımsatmıştı:
- Rönesans İnşaat da Mari kentinden 1.1 milyar dolara gübre fabrikası yapıyor.
Türkmenistan’a ihracatımız 2 milyar doları aşarken, ithalatımız 600 milyon dolar düzeyinde bulunuyor.
Gaz alımı için formül geliştirilirse, Türkmenistan’ın ticarette artıya geçeceği görülüyor...

 

Haberin Devamı


Kiğılı: Haydarpaşa’yı alışveriş ve yaşam merkezi yapalım

 

Haberin Devamı

‘Tarafsızlık Bayramı’ var o oteli şimdilik siz açın


CENGİZ-Limak-Kolin konsorsiyumunun Ankara Tren Garı (ATG) tanıtım buluşmasına giderken Kiğılı Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı’yla karşılaştım. O akşam Fenerbahçe-Celtic karşılaşması vardı:
- Fenerbahçe’nin Celtic’le maçı varken siz buradasınız.
- Fenerbahçe’nin eski İkinci Başkanı kardeşim, Limak’ın Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Bu toplantı sensiz olmaz” dedi. Ben de buraya geldim.
Özdemir, bilgi verdi, AGT’nin görüntüsü ekrana yansıdı:
- Hızlı tren yolcularına hizmet verecek AGT’ye 235 milyon dolar yatırıyoruz. Yüzde 80’i tamamlandı. 180 perakende noktası var.
Sonra AGT’nin AVM bölümünün kiracılarına mikrofon tutuldu. Kiğılı, projeyi beğendiğini belirtti:
- İnşallah Haydarpaşa Tren Garı da böyle bir merkez haline gelir.
Gazeteciler olarak itiraz ettik, Kiğılı yanıt verdi:
- Haydarpaşa’nın tarihi görüntüsü korunarak iç mekanı bir alışveriş ve yaşam merkezi haline getirilebilir.

Yazarın Tüm Yazıları