Rüzgâr devi 300 milyon dolarlık karbon elyafı alacak, yatırım katlanacak

AKKÖK Holding’e bağlı Aksa Yönetim Kurulu Başkanı, DowAksa Yönetim Kurulu Başkanvekili Mehmet Ali Berkman, Washington’da American Turkish Counsil (ATC)-Türkiye Amerika İş Konseyi ortak toplantısında karşılaşınca yeni attıkları imzayı paylaştı:

Haberin Devamı

- DowAksa olarak rüzgar türbini üretiminde dünya devi olan Vestas’la 4 yıllık anlaşma imzaladık. 4 yılda 300 milyon dolarlık karbon elyaf kompozit malzeme satacağız.

Vestas’ın ihtiyacının 3’te birini Yalova’dan alacağına işaret etti:

- DowAksa ekibi, inovatif bir solüsyon geliştirdi. Vestas’a vereceğimiz karbon elyaf kompozit malzeme, yeni teknolojiyle rüzgar türbini kanatlarının uzamasını sağlayacak. Hafileyecek kanatlarda 100 metrelik uzunlukta bile kırılmazlık söz konusu olacak.

Kanatta 100 metrenin ne anlama geldiğini anlattı:

- Türbin, rüzgardan daha fazla güç alabilecek. Böylece, şu anda bir direkten en fazla 3 megavat dolayında elde edilebilen elektrik enerjisi, 5 megavata çıkabilecek.

Vestas’a ürün tesliminin bu aydan itibaren başlayacağını kaydetti:

Haberin Devamı

- Yeni siparişle Yalova’daki tesisimizin 3’e katlanması gündeme geldi. Fabrikayı büyütmek için yeni teşvik sisteminden yararlanmak üzere başvuruda bulunduk. Yatırımı 10 yılda 1 milyar dolara çıkarma planımız vardı. İlk aşamada 500 milyon dolara çıkacak.

Fabrikanın “Kompozit Organize Sanayi Bölgesi” ilan edileceğini bildirdi:

- Karbon elyafta çok iyi bir potansiyel yakaladık. Kilosu 1.5 dolar olan akrilonitril, karbon elyafa dönüşünce kilosu 30 dolara çıkıyor. Karbon elyafın uçakta kullanılan versiyonlarında kilo başı ihracat fiyatı 300-500 dolara ulaşıyor.

Bu detayları anlattıktan sonra Vestas’a verilen sözü anımsadı:

- Bu anlaşmayı açıklarken Vestas’la aynı anda hareket etmemiz gerekiyor. Beklemeni rica ediyorum.

Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü ve Yardımcısı Raif Ali Dinçkök, düzenledikleri sohbet buluşmasında anlaşmayı resmen duyurdu. Dördüncü, ABD’li Dow Chemical ile Aksa’nın yüzde 50-50 ortaklığındaki DowAksa’nın Türkiye’de tek olduğunu vurguladı:

- Vestas’a üreteceğimiz malzemede katma değer oranı yüzde 300’ü buluyor. Anlaşmanın arkasının gelmesini bekliyoruz. Diğer önde gelen rüzgar türbini üreticileri de kapımızı çalabilir.

Ford Motor Company’nin DowAksa’yı “stratejik partner” seçtiğine değindi:

- 2020’de birçok ülkede yeni emisyon düzenlemeleri devreye girecek. Bu nedenle otomotiv üreticileri araçları hafifletmek için karbon elyaf kullanımını artıracak. Ford, bizden alacağı karbon elyafla bu adımları atmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

2013 yılında hükümet DowAksa’nın kapasite artırımını “stratejik yatırım” saymıyor, 5’inci bölge teşvikleri kapsamına almıyordu...

Vestas’ın 300 milyon dolarlık siparişi, DowAksa’ya 5’inci bölge teşvikleri kapsamında kapasiteyi 2-3 kat arttırma kapısını açmış görünüyor...

Rüzgâr devi 300 milyon dolarlık karbon elyafı alacak, yatırım katlanacak

KARBON ELYAFLA GÜÇLENEN BİNA 7.4’LE YIKILMADI

DOWAKSA Yönetim Kurulu Başkanvekili Mehmet Ali Berkman, şirketin İcra Kurulu Başkanvekili Betül Sadıkoğlu’ndan Yalova’da gerçekleştirdikleri deprem testinin filmini göstermesini rica etti. Filmi izlerken anlattı:

- Yalova’da test için biri 1999 depremi öncesi yönetmeliğe göre, diğeri karbon elyafla güçlendirilmiş iki bina yaptık. İki binayı aynı anda 7.4 şiddetindeki bir deprem gibi sarstık. 1999 öncesi yönetmeliğe göre yapılan bina yıkıldı. Karbon elyafla güçlendirilmiş bina hiç etkilenmedi. O binayı iş makinesiyle yıktırdık.

Haberin Devamı

Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, “CarbonWrap” adını verdikleri, karbon elyaf lifli polimerlerle binaların güçlendirilebileceğini belirtti:

- Deprem açısından riskli görülen binalar yıkılıp, yenileniyor. Yalova’da yaptığımız test, binaların karbon elyafla güçlendirilmesinin depreme karşı önemli bir çözüm yolu olduğunu ortaya koydu.

AKKİM, 30 MİLYON DOLARLA SUDA ‘ULTRA FİLTRASYON’A GEÇTİ

AKKÖK Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, grubun lokomotifi Aksa Akrilik’in geçen yılki cirosunun 1.9 milyar lira olduğunu anımsattı:

- Aksa Akrilik, 14 milyon dolarlık yatırımla “yanmazlık” özelliği gerektiren ürünlerde kullanılacak “modakrilik elyaf” üretecek.

Ardından Ak-kim’e değindi:

Haberin Devamı

- Ak-kim’in cirosu 170-180 milyon dolar dolayında. Faiz ve vergi öncesi kârlılık düzeyi yüzde 25. Ak-kim, Avrupa’da bir şirket satın aldı. Yıl sonuna kadar yeni bir şirket daha almayı planlıyor.

Akkök Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Raif Ali Dinçkök, Ak-kim’in su kimyasalları ürettiğini kaydetti:

- 30 milyon dolarlık yeni yatırımla “ultra filtrasyon” sağlayan ürün elde ettik.  Bu ürün deniz suyunu tatlı suya dönüştürmede kullanılıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları