Müşterisiyle rekabet yerine çiftlikte sinarit, mercan ve trança üretti

Haberin Devamı

İSTANBUL Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun’la Brüksel’deki Seafood Expo Global’de dolaşırken Akuvatur’un standına uğradık. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tuncer, soğutuculu vitrindeki balıkları gösterdi:
- Mercan, trança ve sinarit.
- Bunlar da mı çiftlik?
- Evet... Şu anda bizden başka da yapan yok. Belki de dünyada sadece biz yapıyor olabiliriz.
- Türkiye’deki çiftliklerde genelde levrek ve çipura üretilirken siz neden mercan, trança ve sinarit işine girdiniz?
25 yıl önceye dönerek yanıtladı:
- ABD’de biyoloji okudum. Döndükten sonra hobim olan balıkçılığı profesyonel işe çevirmeye karar verdim. İlk çiftliği Adana Karataş’ta kurdum. Bizim asıl işimiz yavru levrek ve çipura üretip pazarlamak. Türkiye’de bu konuda ikinci büyük şirketiz.
Daha sonra besiciliğe de girme kararı aldıklarını belirtti:
- 10 yıl önce besiciliğe girme kararı verince levrek ve çipura dışında 15 tür denedik. Levrek ve çipura dışında türler denememizin nedeni, yavru balık verdiğimiz müşterilerimizle rakip olmak istemeyişimizdi. Denediğimiz türler arasında kalkan da vardı ama rantabl olmadı. Mercan, trança ve sinarit tuttu. ABD’ye, Rusya’ya, Avrupa ülkelerine ihracat da yapıyoruz.
Çiftliklerinin artık Çevre Yasası çerçevesinde kıyıdan 2 mil uzaklıkta olduğunu anımsattı:
- Ege’deki çiftliğimizin bulunduğu yerde deniz derinliği 80 metreyi buluyor. Fırtınaların koptuğu yerde balıkçılık yapıyoruz.
Balık yemini kendilerinin ürettiğini kaydetti:
- Yemin ana maddesi balık unu ve balık yağı. Bileşiminde bir miktar da tahıl bulunuyor.
O da diğer meslektaşları gibi çiftlik balığı savunmasına geçti:
- Çiftlik balığı konusunda ülkemizde bir dezenfarmasyon söz konusu. Dünyada bugün tüketilen iki balıktan biri çiftliklerde yetişiyor. Ülkemizde de pazardaki çiftlik balığı oranı yüzde 40 dolayında.
Norveç Somonu’ndan örnek verdi:
- Ülkemizde tüketilen Somon’un önemli bölümü Norveç’ten ithaldir. O Somon’lar da çiftliklerde yetişiyor.
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Meriç Albay, destek verdi:
- Çiftlik balıklarına karşı önyargıdan vazgeçelim. Çocuklarımız daha fazla balık yiyebilsin.
Brüksel’deki Seafood Expo Global’de böylece Türkiye’de mercan, trança ve sinarit’in de çiftlik balıkları arasına girdiğini öğrenmiş olduk...
Emeğin, emekçinin bayramını kutluyor, olaysız 1 Mayıs diliyorum...

Haberin Devamı


100 milyon doları aştı, Arnavutluk’a çiftlikle adım attı

Haberin Devamı

KILIÇ Holding Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, grubun ihracat rakamına dikkat çekti:
- Su ürünleri sektöründe tek başına 100 milyon doları aşan ilk şirketiz. 106 milyon dolarlık ihracatımız var. Sektörel dış ticaret şirketi yetkisi de aldık.Alabalık havyarı işine girdik. Kilosu 22 Euro’dan ihracata da başladık. Ayrıca kefal yumurtasını da pazarlamaya başladık.
2014’te Türkiye’deki Yunanlı Fjord Marin’i geçen yıl satın aldıklarını kaydetti:
- Arnavutluk’ta da Alabalık çiftliği kuruyoruz. İlk kafeslerimizi gönderdik.


80 milyon adet salyangoz satıyor

Kocaman Balıkçılık’ın Başkanı Osman Kocaman, harıl harıl müşteri görüşmesi yaparken, biz Dış Ticaret Müdürü Bülent Başaran’la konuştuk:
- Kocaman Balıkçılık, 24 yıldır bu fuara katılıyor. Fuarın eskileri ancak bizim bulunduğumuz holde yer alabiliyor.
Vitrindeki salyangozlar dikkatimizi çekti, anlattı:
- Onlar kara salyangozu. Yılda 80 milyon adet ihracat yapıyoruz. Salyangozda ihracat gelirimiz 5 milyon Euro.
Kocaman’ın toplam ihracatına değindi:
- Yıllık ihracatımız 25 milyon dolar...

Yazarın Tüm Yazıları