Kilisenin bakımına 1.5 milyon euro harcadım

HAFELE Türkiye CEO’su Hilmi Uytun ve Pazarlama Direktörü Eda Başar Uytun’un davetiyle Murat Tabanlıoğlu’nun küratörlüğünde 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi’ne damga vuran Türkiye Pavyonu’nu görmek üzere Venedik’teyiz.

Haberin Devamı

Kilisenin bakımına 1.5 milyon euro harcadım

Venedik Bienali’nin ve Türkiye Pavyonu’nun açılışı sonrasında Step Halı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şengör, öneride bulundu:
- Selim Uyar’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını, oğlu Emir Uyar’ın Başkanvekilliğini yürüttüğü Permak Group, San Clemente Palace’ı satın almıştı. Ayrı bir ada üzerinde bulunan otelin ön renovasyonu çerçevesinde bizden halı almışlardı. Selim Bey bizi oteli görmeye davet ediyor.
Bunun üzerine İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Başkanı şapkasıyla 20 yıl süreyle Venedik Bienali’nde kalıcı hale gelen Türkiye Pavyonu’na destek veren, sponsorlara önderlik eden Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Holding CEO’su Erdal Karamercan, Mudo’un patronu Mustafa Taviloğlu, Eda-Hilmi Uytun başta olmak üzere orada bulunanlar San Celemente Palace’ın bulunduğu adaya geçti.
Adaya her çıkan tarihçesi 1131 yılına uzanan ve tapusu otelle birlikte Permak Group’a geçen kiliseye yöneldi. Selim Uyar, Oya-Bülent Eczacıbaşı ve Mustafa Taviloğlu’na kiliseyi gezdirirken bilgi verdi:
- Biz oteli aldığımızda kilisenin içine girilecek gibi değildi. Gerekli izinleri alıp, otelle birlikte kilisenin de bakımına giriştik. Şu ana kadar kilise için 1.5 milyon Euro harcadık.
Oya Eczacıbaşı’na bir sütunun kaplamasını gösterdi:
- Bu kaplama aslında yeni. Ancak, eski görünümü oluşması için özel bir karışım kullanıldı. Bu karışım kullanılırken Anıtlar Kurulu’ndan uzmanlar gelip tek tek malzeme ölçümü yaptılar.
Bir yandan kilise ve otel gezilirken, diğer taraftan Selim Uyar’a sorular yöneldi:
- Bu oteli almanız nasıl gelişti?
- Avrupa’da bir otel alma planımız vardı. O arayışlar sırasında buranın fiyatını çok uygun gördük. Almaya karar verdik.
- Alım fiyatınız nedir?
- İtalya’nın yaşadığı kriz nedeniyle fiyatlar epey düşmüştü. Geçmişte 200 milyon Euro’yu az bulurlarken biz 100 milyon Euro’ya satın aldık.
Ön bakımla 15 Haziran’da müşteri kabulüne başlanacağını belirtti:
- Otelin ilk bakımına 20 milyon Euro dolayında harcama yaptık. Bu sezon oteli açık tutup masrafların bir bölümünü karşılayalım diye düşündük. Sezon bitiminde kapatıp asıl renovasyonu gerçekleştireceğiz. 30 milyon Euro’luk bir harcama da o zaman olacak. Böylece otelin bize maliyeti 150 milyon Euro’yu bulacak.
Otel için bazı alıcıların nabız yokladıklarını kaydetti:
- Şu anda 150 milyon Euro teklif edenler var. Ancak, biz satmayı düşünmüyoruz.
Selim Uyar, oteli gezdikten sonra kendisini kutlayanları konaklamaya da davet etti:
- Türk pasaportuyla otelimize gelenlerin her zaman ayrı bir yeri olacak.
Artık Türk bayrağının İtalya ve Venedik bayrağıyla yan yana dalgalandığı otel 15 Haziran’da açılacak.
Venedik’e her yolu düşen, “Bu ada Türkler’in” diye parmakla gösterecek.

Haberin Devamı

4 bin metrekare halı gönderdik

Haberin Devamı

STEP Halı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şengör’e San Clemente Palace’a 3 ay kadar önce Ekol Lojistik’in bir programı çerçevesinde Venedik’e yolum düştüğünde de uğradığımı söyledim:
- O sırada harıl harıl bakım çalışması yürüyordu. Ne kadar halı sattınız?
- 4 bin metrekare.
- Parasal değeri ne kadar?
- 200 bin Euro dolayında.
- Satışın devamı gelecek mi?
- Satmak istiyoruz ama Selim Uyar sıkı pazarlıkçı. Anlaşırsak otelin tüm halılarını biz vermek istiyoruz.

O genç mimar senin yazınla işe başlamış


POSTA Gazetesi Yazarı Yazgülü Aldoğan, San Clemente Palace’de kendilerine rehberlik eden genç mimar Başak Diker’i işaret etti:
- O genç mimar Venedik’te bir mimarlık ofisinde çalışıyormuş. Senin bu otelin Permak Group’un satın aldığıyla ilgili yazını okumuş. Hemen başvurusunu yapmış ve bu otelde mimar olarak işe başlamış.
Yazımın genç bir mimara yeni iş kapısının açılmasına vesile olmasına sevindim.

Yazarın Tüm Yazıları