Çin'deki G-20'de 'Az gelişmişleri gözeten kalkınma' öne çıktı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, TC TUR uçağıyla Hangzhou’dan Ankara’ya dönüş yolundaki sohbette önce G-20 Liderler Zirvesi’ni özetledi:

Haberin Devamı

- Küresel büyümenin uzun vadede sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı bir şekilde devam etmesi için gereken reformlar, en önemli gündem maddelerimizden biriydi.

Büyümenin tüm dünyaya yayılması fikrini “kapsayıcılık” başlığı altında Türkiye’nin geçen yılki Antalya’da gerçekleşen G-20 Zirvesi’nde gündeme getirdiğini anımsattı:

- Toplantı boyunca her fırsatta gelişmiş, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeleri de gözeten bir kalkınma anlayışını esas alan bir hareketin Çin’deki G-20 Zirvesi’nde olgunlaştığını, ön plana çıktığını gördük.

Zirvede G-20 liderlerinin sürüdürülebilir kalkınma için 2030 gündeminin uygulanmasına yönelik eylem planını kabul ettiğini belirtti:

- Esasen Birleşmiş Milletler’in (BM) sorumluluğunda yürüyen bu çalışmaya G-20’nin öncülük etmesini olumlu buluyoruz.

Gelecek yıl G-20 Zirvesi’nin 7-8 Temmuz’da Hamburg’da yapılacağının Çin’de duyurulduğunu kaydedip, ekledi:

- Türkiye bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.8 büyümeyi yakaladı. G-20 ülkelerinin büyük çoğunluğu büyümede artıya geçme noktasında bile değil. Zirvede küresel ticaretin büyümesinin güçlendirilmesi üzerinde de önemle duruldu.

Zirvenin ekonomiyle ilgili diğer başlıklarını şöyle sıraladı:

- İstihdam, finansal düzenlemeler, altyapı yatırımları, enerji, yolsuzlukla mücadele. Bütün liderler bu konular üzerinde ağırlıklı şekilde durdu.

“Kapsayıcılık” konusunun Türkiye’nin çabasıyla G-20 gündemine oturması, az gelişmiş ülkelerin kalkınmasına yeter mi?


3'ÜNCÜ NÜKLEERİ ÇİN'İN YAPMASI SÖZ KONUSU OLABİLİR
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping’le görüşmeden, imzalanan anlaşmalardan memnuniyetini dile getirdi:

- Çin’le siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerimizi geliştirme konusunda tam bir mutabakat içinde olduğumuzu gördük.

İpek Yolu’nun canlandırılması konusunda Türkiye’nin Çin’e tam destek verdiğini vurguladı:

- Enerji konusunda da yeni ve önemli işbirliklerinin altyapısını oluşturuyoruz. 3’üncü nükleer enerji santralını Çin’le yapma durumu söz konusu olabilir. Enerji Bakanımız mevkidaşıyla bu görüşmeleri sürdürüyor.


O FOTOĞRAFLARI MALATYALI ÜSLUBUNLA SEN YORUMLA
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’a sosyal medyada epey tartışılan G-20 aile fotoğrafını sordum:

- Geçen yıl Antalya’da gerçekleşen G-20 Liderler Zirvesi’nin aile fotoğrafında ABD Başkanı Obama ile sıcak sohbet anınız dikkatleri çekmişti. Rusya Devlet Başkanı diğer uçta idi. Hangzhou’da bu yıl çekilen fotoğrafta ise Putin’le samimi sohbet anınız dikkat çekiyor. Obama’nın diğer uçta yer aldığı görülüyor. İki görüntüye sizin yorumunuz nedir?

Çindeki G-20de Az gelişmişleri gözeten kalkınma öne çıktı


Güldü:

- O fotoğrafların yorumunu Malatyalı üslubunla sen yaparsın...

Ardından ekledi:

- Yanlış yorumlayanlar olabilir tabii ama doğrusu şu: Bizim aslında hepsiyle muhabbetimiz gayet iyi.

Asında iki fotoğrafa yan yana bakınca, durum açıkça anlaşılıyor...


ESKİ OHAL'LER OLSA FABRİKALAR AÇILMAZDI
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Olağanüstü Hal kapsamında hükümetin çıkardığı kanun hükmünde kararnamelere yönelen eleştirileri doğru bulmadığını belirtti:

- Şu andaki OHAL’in geçmiştekilerle hiçbir ilgisi yok... Eskiden OHAL ilan edilince bakkal, market rafları boşaltılır, evlerde stok yapılırdı. Şimdi öyle birşey yok. Hayat normal bir şekilde devam ediyor.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) yönetimini geçen hafta kabul ettiğini anımsattı:

- Onlara da söyledim. Şu anda üretiminizde veya yaşamınızda bir anormallik görüyor musunuz? Hayır, tam aksine koşullarınız olumlu hale geldi. Halbuki eski OHAL’ler gibi olsa, belki fabrikalarınızı açamayacaktınız, grev üstüne grevler gelecekti.

Yazarın Tüm Yazıları