Çin ile nükleer imza

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Çin ile Türkiye arasında çeşitli alanlarda 3 anlaşma imzalandı. Enerji Bakanı Berat Albayrak, Çin ile imzalanan nükleer anlaşmanın ardından, yer seçiminde sona yaklaşıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, dün sabah G-20 Zirvesi’nin gerçekleştiği Hangzhou’da Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping’le görüştü. Görüşmeye Erdoğan’a eşlik eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak katıldı.

 

Albayrak’ın geçen haziran ayındaki G-20 Enerji Bakanları zirvesine katılımı sırasında hazırlıkları son aşamaya taşınan Çin’le nükleer enerji, yenilenebilir enerji ve kömüre dayalı santrallar konusunda işbirliği imzaları dün Erdoğan-Cinping tanıklığında atıldı.

 

Türkiye-Çin Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Başkanı da olan Albayrak, imzaladığı anlaşmalarla ilgili bilgi verirken, 3’üncü nükleer santralın yer seçiminde de sona yaklaşıldığını vurguladı:

 

Haberin Devamı

- İlk iki nükleer santral için Akkuyu ve Sinop seçilmişti. 3’üncüsü için saha çalışmalarında son noktaya gelindi. Hangi bölgede olacağını şu an açıklayamıyoruz. Seçenekler masaya konulacak, üst düzey istişare ile stratejik bir karar verilecek.

 

Yer seçiminde 17-18 kritere göre hareket edildiğini kaydetti:

 

- Bir kere fay hattına nükleer santral kurulması söz konusu olamıyor. Su yollarına yakınlık, hava yollarının kesişme noktası, askeri bölgeler gibi birçok kritere bakılıyor.

 

Türkiye’nin 2023-2030 yıllarına dönük kurulu enerji gücü planlarına değindi:

 

- 2023-2030 hedeflerimizde nükleer önemli yer tutuyor. 2023-2030 döneminde 120-150 bin megawatlık kurulu güce ulaşmayı planlıyoruz. Bunun 10-15 bin megawatı nükleer enerjiden sağlanır hale gelecek.

 

Nükleer enerjide artık zaman kaybetmek istemediklerine işaret etti:

 

Haberin Devamı

- Japonya ile ikinci nükleer santralı hızlandırmak için bir anlayış belgesi imzalayacağız. Ayrıca, Akkuyu’da da ciddi yavaşlama söz konusuydu. Orada da işlerin hızlanması için Rosatom ekibi Türkiye’ye gelecek.

 

Türkiye’nin 1956’dan beri nükleer enerji rüyası olduğuna dikkat çekti:

 

- Ama bizim döneme kadar ekonomide, siyasette, bürokraside bir yerlere takıldı, hayata geçemedi. Büyük bir direnç var. 60 yıldır tüm dünyaya “helal” olan bir teknoloji Türkiye’ye “haram” deniliyorsa, orada bir numara var demektir. Farklı lobiler ne söylerse söylesin, Türkiye’nin enerji ihtiyacını istikrarlı sağlayabilmesi için nükleere sahip olması şart.

 

Türkiye’nin uranyum varlığı konusunda da şu bilgiyi paylaştı:

 

Haberin Devamı

- Sarı pasta olarak tanımlanan uranyum, Yozgat Sorgun’da var. 5-6 bin ton rezerv söz konusu. İşletmeyi yabancı bir firma sürdürüyor. Türkiye nükleer teknolojiye geçince doğal kaynak itibariyle de altyapısı hazır. Zenginleştirme altyapısı kurulabilir, 3’üncü ülkelerde işlenebilir. Seçenekler değerlendirilir.
Albayrak, mart ayının ikinci yarısında Pekin, Şanghay ve Qingdao’yu ziyaret etmiş, State Nuclear Corporation Technology (SNPTC)-Westinghouse Electric Company ortaklığının nükleer santralında incelemelerde bulunmuştu.

 

Çin-ABD ortaklığındaki enerji devi, Erdoğan ve Cinping tanıklığında atılan imzalarla Türkiye’deki 3’üncü nükleer santral projesini üstlenmeye bir adım daha yaklaşmış oldu...

Haberin Devamı

Çin ile nükleer imza

30-40 MİLYAR DOLARLIK HIZLI TREN GÜNDEMDE

 

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türk-Çin Karma Ekonomik Komisyon’un Türkiye tarafı başkanı sıfatıyla gündemdeki ulaştırma projesine değindi:

 

- Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminden beri gündemde olan Edirne-Kars hızlı tren projesi söz konusu. 30-40 milyar dolarlık bir projeden söz ediyoruz. Çin, bu projenin finansmanında da aktif rol almak istiyor.

 

Edirne-Kars hızlı tren hattının Pekin’i Londra’ya bağlayacak projenin önemli ayağı olduğunu vurguladı:

 

- Bu proje modern ipek yolunun önemli bir parçası. Çin, projeyi stratejik anlamda birinci sıraya oturtuyor.

 

Haberin Devamı

PATRON-İŞÇİ ÇİN YOLUNDA YAN YANA

 

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’a Çin’i resmi ziyareti ve G-20 zirvesinde eşlik eden heyette Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da yer aldı.

 

Cumhurbaşkanlığı ekibi, 10.5 saatlik Ankara-Hangzhou yolculuğunda Hisarcıklıoğlu ile Atalay’ın yan yana seyahat etmesi yönünde koltuk seçimi yaptı. İki Başkan, sivil toplum dayanışması konusunda sık sık ortak çalışma yaptıkları için yan yana yolculuk yapmaktan memnun oldu.

 

Hisarcıklıoğlu, G-20 Zirvesi kapsamında iş dünyasını temsil eden B20’de, Atalay da işçi sendikalarının liderlerinin temsil edildiği L20’de konuşacak.

 

ÇİN İLE KEK 7 YIL ARAYLA TÜRKİYE’DE

 

BERAT Albayrak, son dönemlerde Çin’i sıklıkla ziyaret ettiğini vurguladı:- 2009’dan beri, yani 7 yıldır Türkiye-Çin Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı yapılmıyordu. Önümüzdeki kasım ayında Türkiye’de toplanacağız.

 

ODADA NAMAZ ÇİZELGESİ DE VAR

 

CUMHUR-BAŞKANI Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetin konakladığı Grand Metro Park Hotel’deki odamda bir ayrıntı dikkatimi çekti:

 

- Müslümanlar için Hangzhou’da namaz vakitleri takvimi.

 

Çizelgede 30 Ağustos’tan 5 Eylül’e kadar her günün namaz vakitlerine dakikası dakikasına yer veriliyor.

Yazarın Tüm Yazıları