Afrin’den gelen zeytinyağı yerli üreticiyi vurur mu

Akhisar Ticaret Borsası, Ziraat Odası, ilçe belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa düzenledikleri “Dünya Zeytin Günü” buluşmasında kürsüye çıkan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu, Afrin’den alınan zeytinyağını gündeme getirdi:

Haberin Devamı

- Önce hükümetin Afrin’den 50 bin ton zeytinyağını 3’üncü ülkelere satmak üzere Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği üzerinden alacağı haberleri gündeme geldi. Böyle bir kararın ülkemizdeki üreticiyi vuracağı ortadaydı.

Ardından konuya Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklık getirdiğini aktardı:

- Sayın Bakan, Afrin’den şu ana kadar 600 ton zeytinyağı geldiğini, 5 bin tona kadar çıkabileceğini bildirdi. Zaten zeytin üreticisi zarar ediyor. 5 bin ton Afrin zeytinyağının piyasaya girmesi çiftçimize zarar verir.

Manisa Valisi Ahmet Akdeniz, Akhisar Kaymakamı Sabit Kaya, Belediye Başkanı Salih Hızlı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Mehmet Selçuk’un katıldığı buluşmada AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir de söz aldı:

Haberin Devamı

- Zeytinyağının üreticiden çıkış fiyatının düşüklüğünü Afrin’e bağlamak abesle iştigaldir. Bildiğiniz gibi Tarım Bakanımız açıkladı. Afrin’den gelen zeytinyağı miktarı 600 tondur.

Afrin’den gelen zeytinyağı yerli üreticiyi vurur mu

Türkiye’nin bu yılki zeytinyağı üretiminin 200 bin tonu bulacağını kaydetti:

- 200 bin tonun karşısında 600 tonun piyasayı etkilemesi mümkün mü? Zeytinyağının üreticiden çıkış fiyatının düşüklüğü tamamen piyasa koşullarından kaynaklanıyor.

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, konuya sektör penceresinden baktı:

- Evet, bildiğimiz kadarıyla Afrin’den 600 ton zeytinyağı geldi. O zeytinyağını rafine tesisleri alıyor. Tümü ihracata dönük kullanılacak.

CHP Manisa Milletvekili Bakıroğlu, miktar az olsa da olumsuz etkisinin görüldüğünü savundu:

- Tam hasat ve yeni sezon zeytinyağı üretimi döneminde ihracat kaydı ile de olsa dışarıdan zeytinyağı getirmek fiyatı aşağı çeker. Hükümet Afrin’den ille de zeytinyağı almak istiyorsa, getirsin, hasat döneminde stoklasın. Mal azalınca isterse piyasaya da sürsün.

Afrin’den gelen zeytinyağı 600 ton da olsa, fiyat düşüklüğünden yakınan üreticinin kafasında soru işareti oluşmasına yetebiliyor...

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu algının ortadan kalkması için önlem alması gerekiyor...

İTALYA DÜŞÜŞE GEÇTİ SİZİN ZEYTİNYAĞI DÜNYADA ÖNE ÇIKABİLİR

AKHİSAR’da kendi adıyla zeytinyağı üretimine giren Ayhan Sicimoğlu, İtalya’dan davet ettiği konuğunu tanıttı:

- Prenses Marina Collona, İtalya’da önemli bir zeytinyağı üreticisi...

Collona, Akhisar’a ilk kez geldiğini belirtti:

- Zeytinlikleri gezdim, ağaçları yakından inceledim. İtalya zeytin ve zeytinyağı üretiminde düşüşte. Dünyada öne çıkma şansınızın olduğunu gördüm.

ZEYTİN-ZEYTİNYAĞI OSB’DE 12 FABRİKA DEVREYE GİRDİ

AKHİSAR Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ulusoy’a ilçedeki Zeytin ve Zeytinyağı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki son durumu sordum, anlattı:

Haberin Devamı

- Zeytin ve Zeytinyağı İhtisas OSB’de Akhisar Belediyesi ile ortağız. 52 parsel vardı. 12’sinde fabrika yapıldı, üretim başladı.

OSB’deki arıtma yatırımını paylaştı:

- Arıtma için 30 milyon liralık yatırım yapıyoruz.

Afrin’den gelen zeytinyağı yerli üreticiyi vurur mu

ABD AMBARGOSUNA DİRENİRKEN DÜNYA MARKASI YARATTI

HİDROMEK’in kurucusu Hasan Basri Bozkurt’u 2010 yılında Simge Group’un davetiyle Münih’teki iş makineleri fuarı Bauma’ya gittiğimde tanıdım. Öyküsünü de orada kendisinden dinledim:

- 1965 yılında Karayolları’na işçi olarak girdim. Çalışırken Karayolları bursu ile Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği’ni bitirdim. Lisans üstü eğitim de yapıp, Karayolları’nda mühendis oldum.

1974’deki Kıbrıs Barış Harekatı günlerinde Karayolları’nda olduğunu belirtti:

Haberin Devamı

- ABD ambargo uyguladı, Karayolları’nın iş makineleri yedek parçasız kaldı. Parçaları Karayolları atölyelerinde geliştirip, sorunu çözdük. Baktım bu işi yapabiliyorum, 1977’de Karayolları’ndan ayrıldım, 1978’de Hidromek’i kurdum.

Başlangıçta traktörlere kepçe gibi aparatlar taktı, 1980’li yılların sonlarına doğru kendi iş makinesi modellerini geliştirdi. Hasan Basri Bozkurt ve oğlu Hidromek Başkan Yardımcısı Mustafa Bozkurt’la en son geçen nisan ayı sonlarında Paris’teki iş makineleri fuarından sohbet ettik:

- Mitsubishi’nin greyder bölümünü satın almıştık. Şu anda Ankara’da 4, İzmir’de 1, Tayvan’da 1 fabrikamız çalışıyor. Ankara’da 1.5 milyar liralık yatırımımız sürüyor. Artık iş makinesi aktarma organlarını da üretmeye başladık. Ciromuz 1.2 milyar liraya, ihracatımız 90 milyon Euro’ya ulaştı. 110 ülkede 42 bin Hidromek sahada çalışıyor.

Haberin Devamı

Hasan Basri Bozkurt, geçen hafta vefat etti. İş makinesinde dünya markası haline getirdiği Hidromek’i Türkiye’ye miras bıraktı.

Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun...

 

Yazarın Tüm Yazıları