ABD’deki 90 milyar dolarlık BBVA’yı Genç yönetecek

GARANTİ Bankası’nın yüzde 39.9’la büyük hissedarı olan İspanyol devi BBVA’nın üst yönetimi 5-6 ay önce ABD’nin güney eyaletlerinde yaygın olan bankalarının durumunu gündemine aldı:

Haberin Devamı

- BBVA Compass’da büyümeyi tetiklemek için CEO değişiminde yarar var.

Değişiklik için “iç çözüm” uygun görüldü:

- Güçlü olduğumuz 4 büyük piyasa var. İspanya, Meksika, ABD ve Türkiye. Ayrıca, 5’inci kümeyi de Güney Amerika ülkeleri oluşturuyor. 35 ülkede varız. Compass’a yeni CEO’yu mevcut yöneticiler arasından seçelim.

4 büyük piyasaya bakıldı:

- BBVA’nın içinde Garanti Bankası’nın büyüklüğü yüzde 15. BBVA Compass, 90 milyar dolarlık aktifiyle Türkiye’deki operasyonumuzdan daha büyük. Ancak, kârlılığı daha düşük. Compass’a yeni CEO’yu Garanti’den bulalım.

Garanti’deki isimler gözden geçirildi, aday belirlendi:

- Genel Müdür Vekili Onur Genç, en doğru aday.

BBVA yönetimi, Garanti’nin çoğunluk hisselerini satın aldıkları, halen yüze 9 dolayında payı bulunan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’e bilgi verip, Genç’e teklifini yaptı:

Haberin Devamı

- Sizi BBVA Compass’ın başına istiyoruz.

Genç, teklifi alınca Garanti’ye transfer olduğu güne döndü:

- McKinsey & Company Türkiye’de yönetici ortaktım. İyi bir kariyerim vardı. Garanti de hizmet verdiğim kurumlar arasındaydı. Dönemin Genel Müdürü Ergun Özen, “Artık bizimle çalışmanı istiyorum” dedi. “Bunları yapmalısınız” diyen taraftan “Yapan” tarafa geçmek o an doğru seçenek göründü. İyi ki o kararı vermişim.

34 yaşında McKinsey’de en genç yönetici ortaklık düzeyine yükselen Genç, 5 yıl önce 37 yaşındayken Garanti’ye bireysel bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak geçti:

- Zamanla kredi kartları, çağrı merkezleri, ödeme sistemleri, sigorta kurumları gibi birçok birim bana bağlandı. Ali Fuat Erbil, Genel Müdürlük görevine atanınca Genel Müdür Vekili oldum. Mobil bankacılıktaki başarımız BBVA’da hep dikkat çekti.

 Garanti’de yönetim kurulu üyeliği süren, BBVA’nın İngiltere’deki bankasının yönetim kuruluna da giren Özen’i aradı:

- Compass’ın CEO’luğu için teklif aldım. Ne dersiniz?

- Kendin için doğru olan neyse onu yap.

Yeni görevi kabul etti:

- BBVA, ABD’nin güney eyaletlerinde adım adım 6 bankayı satın alıp, onlardan birinin, Compass’ın çatısı altında birleştirmiş. 90 milyar dolarlık aktifi, 680 şubesi, 10 bin 500 çalışanı var. Yönetim merkezleri Houston (Texas) ve Birmingham’da (Alabama). Arizona, California, Colorado, Florida eyaletlerini de kucaklıyor.

Haberin Devamı

Konuya Türk bankacılık sektörü açısından da baktı:

- BBVA’nın seçimini Türkiye’den yapması, sektörümüzün başarısını da ortaya koyuyor.

Onur Genç, 90 milyar doları yönetecek, ABD’nin 5.8 trilyon dolarlık güney eyaletleri ekonomisine hizmet verecek...

Yolu açık olsun...

ABD’deki 90 milyar dolarlık BBVA’yı Genç yönetecek

BBVA’NIN ‘5’Lİ KOMİTE’SİNDE 2 TÜRK OLACAK

OCAK 2017 sonuna doğru Houston’a gidip BBVA Compass CEO’luğu görevine başlayacak olan Onur Genç, BBVA’nın İspanya’daki merkezinde 3 ayda bir toplanan “5’li Komite”ye dikkat çekti:

- BBVA’nın İspanya, Meksika, ABD, Türkiye ve Latin Amerika ülkelerini temsil eden 5 CEO, “5’li Komite”yi oluşturur. Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, bu Komite’de yer alıyor. Ben de girince 5 kişinin ikisi Türk olacak.

Haberin Devamı

TEV’E MİNNETTARIM

TRABZONLU küçük ticaret erbabı bir babanın oğlu olan Onur Genç, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’ni birincilikle bitirdiğinde şöyle düşündü:

- Karar alma noktalarında genelde işletme mezunları yer alıyor. Lisans üstü eğitimi için işletmeyi seçmeliyim.

ABD’deki üniversiteleri taradı, biri Pennsylvania Pittsburgh’daki Carnegie Mellon olmak üzere iki adres belirledi, Türk Eğitim Vakfı’na (TEV) burs için başvurdu:

- 1995’te TEV’in yurtdışı yüksek lisans bursu verdiği 10 kişi arasına girdim. Carnegie Mellon’ın faturası 62 bin 600 dolardı. Diğer okul 40 bin dolar düzeyindeydi.

Fiyat nedeniyle diğer üniversiteyi düşündü, TEV’in Güsel Abla’sı (Bilal) devreye girdi ve Carnegie Mellon’u önerdi.TEV’e başvuran diğer öğrencileri anımsatsa da Güsel Bilal, kararını verdi:

Haberin Devamı

- Çok başarılı bir gençsin. Carnegie Mellon’da daha iyi gelecek kapısı açmak hakkın.

TEV’in kurucusu Vehbi Koç, 10 genci toplayıp, bizzat ilgilendi:

- Eğitiminizi başarıyla tamamlayın. Ülkeye katkıyı aklınızdan çıkarmayın.

Genç, yüksek lisansı da birincilikle bitirdi:

- 62 bin 600 dolarlık bursun karşılığını birincilikle verebileceğimi düşündüm. TEV’e minnetarım. O burs olmasa, Carnegie Mellon’a gidemezdim.

1.5 yıl American Airlines’da çalıştı. Sonra Toronto’ya (Kanada) geçip, McKinsey ailesine katıldı. Oradan da McKinsey Türkiye bünyesine geçti.

Yazarın Tüm Yazıları