Vahap Munyar

Montajı bile 300 milyon euro

16 Eylül 2019
TAKIM Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Başkanı Fatih Varlık, önceki Başkan Hakan Aydoğdu döneminde Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin isteği üzerine hazırlanan raporu açtı, ilk cümleye dikkat çekti:

- Bilgisayar Kontrollü Metal İşleme Makineleri, savunmadan havacılığa, otomotivden medikale kadar tüm sektörler için “stratejik”tir.

Bu makinelerin Türkiye’de üretiminin çok zayıf olduğunu belirtti:

- Üretim için kullanılan ekipman ve aksamlarda ithalat bağımlılığı yüzde 80 düzeyinde bulunuyor.

Türkiye’de kritik ekipman üretiminde yerlilik oranının artması gerektiğini vurguladı:

- Şu anda yüzde 20 olan kritik ekipman yerlilik oranını en az yüzde 60’a yükseltmek gerekiyor.

Rapordan Türkiye’de Metal İşleme Takım Tezgahları üretiminin tarihçesine işaret etti:

- Türkiye’de Metal İşleme Takım Tezgahları üretimi Bimak, Taksan ve Tezsan’ın öncülüğünde başlamıştı. Uzun süre başarıyla yollarına devam ettiler. 1990’ların sonlarına doğru hepsi uluslararası rekabet şartlarına uyum sağlayamadıklarından ekonomik zorluklar ve diğer sebeplerden dolayı kapandı.

Şu noktanın altını çizdi:

Yazının Devamını Oku

Japonlar 2.4 milyar lira yatırdı, boyada bölgesel güç olacak

15 Eylül 2019
Filli Boya markasıyla bilinen Betek Grubu’nun kurucusu Celal Akpınar’ın kızı, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Akpınar, geçen yıl Genel Müdür Tayfun Küçükoğlu’na geleceğe dönük planını açtı:

- Alman ortakla globalleşmede yeterince hızlı yol alamıyoruz. Başka global oyuncularla bu yolculuğu hızlandırmak için formül arayalım.

Bunun üzerine Ünlü&Co’ya yetki verildi. Ünlü&Co, Betek Grubu’nun beklentisini, dünyadaki önde gelen oyuncuların arayışlarını değerlendirdi:

- Betek, hedeflerine stratejik bir yatırımcı ile ulaşabilir.

5 önemli yabancı stratejik yatırımcı Betek için masaya oturdu. 5 yatırımcının verdiği fiyat bir birine yakın olsa da Japon Nippon Paint Holdings öne çıktı:

- Betek’e 2 milyar 390 milyon lira veririz. Dünyada 4’üncü sıradayız. Bir yandan bu alımla Avrupa’ya adım atarken, diğer taraftan Betek’i bölgesel oyuncu ve güç yapmak isteriz.

Küçükoğlu, bir yandan görüşmeleri yürütürken, diğer taraftan Betek’e yönelen yabancı yatırımcı ilgisini şöyle yorumladı:

- Global disiplin dikkate alınarak iyi iş yapınca, ülkemizin vaadettiği avantaj ve potansiyel de eklenince yabancı yatırımcı ilgisi mevcut konjonktürde de gündeme gelebiliyor.

Nippon’un teklifinin Betek yönetimini çeken taraflarından biri de şu oldu:

Yazının Devamını Oku

Arsa verilsin tesis inşaatına 150 milyon lirayı biz buluruz

13 Eylül 2019
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, geçen pazar günü Gümrük ve Ticaret eski Bakanı Bülent Tüfenkci’nin oğlu Melih’in hayatını Seray’la birleştirdiği düğün için Malatya’ya giderken, Yeni Malatyaspor Başkanı Adil Gevrek’i de yanına aldı.

Gevrek, Özdemir ve beraberindeki TFF İcra Kurulu Üyesi Hamit Altıntop’un Malatya’ya gidişini fırsat bilerek Yeni Malatyaspor tesislerine davet etti. Kahveler içilirken stadyumun yanı başında planlanan yeni tesis projesinin sunumuna geçildi. Gevrek, sunum sırasında arsa konusunu açtı:

- Yeni tesis projemiz için 100 dönüm arsaya ihtiyacımız var. İnönü Üniversitesi arsayı verirse proje için hemen kolları sıvarız.

Tahmini maliyeti paylaştı:

- Arsa bedeli hariç bu tesisi 100-150 milyon liraya tamamlarız.

Gevrek, bu noktada şu soruyu ortaya attı:

- Bana, “Şampiyonluk mu, tesis mi?” diye sorulsa...

Tam futbol alt yapısıyla ilgili bölüm ekrandayken yanıtladı:

- Alt yapıda iyi futbolcu adayları yetiştirmek benim için daha önemli.

Yazının Devamını Oku

20 milyon atık pet şişeden çamaşır makinesi kazanı yaptı

9 Eylül 2019
Berlin’de (Almanya) teknoloji fuarı IFA’dayız... IFA’nın ana konuşmalarından birini yapan Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, dayanıklı tüketim ürünlerindeki yenilikleri anlatırken sözü sürdürülebilirlik vizyonuna getirdi:

- İklim değişikliği, plastik kirliliği, döngüsel ekonomi, enerji verimliliği alanlarında dünyamıza pozitif etki ve fayda sağlayacak projeler geliştiriyoruz.

Pet şişe ve plastik torba kullanımına işaret etti:

-  Dünyada her 60 saniyede 1 milyon plastik şişe ve 2 milyon plastik torba satın alınıyor. Bunların yüzde 90’ı geri dönüştürülmüyor. Denizlerimize her yıl 8 milyon ton plastik atık karışıyor.

Bir örnek de balık ağlarından aktardı:

- Okyanuslara bırakılan balık ağları her yıl 500 bin deniz canlısının ölümüne neden oluyor.

Ardından atık pet şişelere üretimde kullanım alanı açtıklarını belirtti:

- Plastik pet şişeleri geri dönüştürerek çamaşır makinesi kazanlarımızın üretiminde kullanmaya başladık. Son 1.5 yılda yaklaşık 20 milyon pet şişeyi dönüştürdük.

Yazının Devamını Oku

Girişim Evleri dışa da açıldı 1 milyar lirayı aştı

8 Eylül 2019
Dönemin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2014 yılı mayıs ayı sonlarında Gaziantep’teki inovasyon buluşmasında Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) bir projesini gündeme getirdi:

- TEB’in İstanbul’da bir “Girişim Evi” var. TEB Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil ile birlikte gidip gördüm. Yeni girişimciler yaratmak için iyi bir model. Anlaştık, “TİM-TEB Girişim Evi” adıyla 11 merkez açacağız.

Modeli de anlattı:

- Fikri olan başvuracak. Ön elemeyi geçenler 3-4 günlük eğitime alınacak. Eğitim sonrası bir eleme daha yapılacak. Her dönem bir “Girişim Evi”ne 30 fikir sahibi alınacak. Şirket kurmalarına yardım edilecek. Bedava ofis sağlanacak. Ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek.

Sürenin altını çizdi:

- Fikir sahiplerine “Girişim Evi”nde 6 ay süre tanınacak. 6 ay sonra yaptığı iş karşılığı fatura kesebilen, para kazanmaya başlayan mezun olacak.

Bazılarına iki ay ek süre tanınacağını kaydetti:

- 8 ayın sonunda kendi ayakları üzerinde duramayan “öldü” kabul edilecek.

İlk ortak

Yazının Devamını Oku

Dünyadaki 7 milyon Sivaslı kent için büyük güç değil mi

6 Eylül 2019
SİVAS Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Es Yatırım ve Özgencil Grubu’nun Valilik ve ORAN Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle Sivas Kongresi’nin 100. yılı çerçevesinde düzenlediği “Orta Anadolu Ekonomi Forumu”nda söze şöyle girdi:

- Sivas’ın 650 bin nüfusu var ama hemşehrilerimiz dünyaya dağılmış durumda.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken, Bilgin’in cümlesini somutlaştırdı:

- Türkiye ve dünyadaki Sivaslı sayısı 7 milyonu buluyor.

Eken, kent dışındaki Sivaslılar’dan beklentisini dile getirdi:

- Almanya’dan dönüp şehrimizde fabrika kuran hemşehrilerimiz var. Hemşehrilerimizi şehrimizin kalkınmasına destek vermeye bekliyoruz.

Sivas’ın nüfus açısından büyük şehir kriterini tutturamadığına işaret etti:

- Hemşehrilerimizin bir bölümü şehrimize dönse, nüfusumuz 2 milyona çıksa diye ümit ediyoruz.

Ardından ekledi:

Yazının Devamını Oku

İlaçta yerli üretimi yüzde 90’a çıkacak

2 Eylül 2019
14-15 yıldır Pfizer’de çalışan Cem Açık, Türkiye Genel Müdürü olunca şirketin şu yönüne bir kez daha dikkat etti:

- Pfizer, 1957’den buyana, yani 62 yıldır kesintisiz üretimi ile Türkiye’de.

İstanbul Ortaköy’de hâlâ üretimin sürdüğü fabrikanın ilk dönemlerine ait fotoğraflara baktı:

- İlk dönemlerde Ortaköy’deki fabrika bugünkü gibi şehrin ortasında görünmüyor elbette. Çevrede çobanlar koyunlarını otlatıyormuş o günlerde.

Fabrikanın yerinin günümüzdeki gayrimenkul değerine vurgu yapanlara Pfizer yönetiminin yanıtı hep şu oldu:

- Ortaköy’deki fabrikamızda hâlâ ciddi üretimimiz var. Fabrikanın yerini gayrimenkul olarak değerlendirmeyi düşünmedik.

Türkiye’de 172 ürünlerinin piyasada olduğunu irdeledi:

- Portföyümüzdeki 82 ürünün eşdeğeri yok. Bunların 25’i ülkemizde yerel olarak üretiliyor.

2012’de atılan adımın önemini gördü:

Yazının Devamını Oku

Turizm tahsisi alıp yüzde 85 villa yapılır mı

1 Eylül 2019
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen “30 Ağustos Zafer Bayramı” resepsiyonunda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la karşılaşınca Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bodrum’da lüks markaların ruhsata aykırı bölümlerini mühürlemesini sordum:

- İnşaatları durdurulan tesislerin sahiplerinin hemen tamamı sektörden yakın tanıdığım iş insanları. Size serzenişte bulundular mı?

Ersoy, önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bölgedeki ruhsata aykırı iş yapanların tesislerini helikopterden tek tek gösterdiklerini anlattı:

- Sayın Cumhurbaşkanımız, “Gereğini yapın” talimatı verdi. Ondan sonra inşaat durdurma ve mühürleme adımları atıldı.

Mühürlenen inşaatlardan birine dikkat çekti:

- Projenin sahibini 8-10 aydır uyarıyoruz. Hatta jandarma gidip mühürlüyor. Mühürü söküp işe devam ediyorlar. Öyle ki, turistik tesis iskelesi adı altında neredeyse liman yapmaya kalktı, denizi doldurdu.

Söz konusu projenin Bodrum’da yürüyen projelerin ruhsata aykırı bölümleriyle ilgili tepkinin sembolü haline geldiğini belirtti:

- Proje sahibi göz göre göre inşaatı sürdürdü. Artık izin verilmesi söz konusu olamaz. Ruhsata aykırı bölümleri yıkıp, projesini izinler çerçevesinde tamamlayacak.

Bir başka lüks markanın projesine işaret etti:

Yazının Devamını Oku