Vahap Munyar

Otobüs ve kamyona 80 milyon dolarlık IT ihracatını ekledi

8 Nisan 2019
MERCEDES-Benz Türk otobüs üretiminden sorumlu İcra Kurulu Üyesi Bülent Acicbe, İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün’le birlikte İstanbul Hoşdere’deki 387 bin 700 metrekare alanda kurulu en büyük entegre otobüs üretim merkezini gezerken 1968 yılına uzandı:

- İstanbul’da 1968’den buyana 88 bin 573 adet otobüs ürettik. 1970’ten buyana 53 bin 614 otobüs ihraç ettik.

Aksaray’daki kamyon fabrikasına işaret etti:

- 1986’dan buyana 263 bin 329 kamyon ürettik. Bugüne kadar 56 bin 553 adet kamyon ihraç ettik.

2018’de ihracat rekoruna imza attıklarının altını çizdi:

- Otobüste ihracat oranımız yüzde 95’e, kamyonda yüzde 98’e ulaştı. Geçen yılki ihracat gelirimiz 1.2 milyar Euro’yu buldu.

Daimler’in dünyadaki 3 IT-bilişim merkezinden birinin Türkiye’de olduğunu vurguladı:

- ABD ve Hindistan’ın yanısıra 3’üncü IT merkezi İstanbul’da. Bu merkezde 314 bilişim uzmanı çalışıyor.

Otobüs ve kamyon Ar-Ge merkezlerine dikkat çekti:

Yazının Devamını Oku

Kök hücre tedavisi için büyük adım

7 Nisan 2019
STEVENS Institute Technology Highly Filled Materials Institute Kurucu Direktörü Prof. Dilhan M. Kalyon’u Kasım 2015’te Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın (SEV) ABD’deki mezunlarını buluşturduğu törende tanıdım. Tarsus Amerikan Koleji mezunu Prof. Kalyon, tören öncesi panelde, o günlerde yeni geliştirdikleri bir ürünü paylaştı:

- Kimyasal reaksiyonlarda hızlandırıcı rol oynayan yeni bir katalizör geliştirdik. Adını “Nanobursa” koyduk.

Sonraki sohbette Prof. Kalyon’un eğitim serüvenini öğrendim:

- ODTÜ Kimya Mühendisliği, daha sonra Kanada’da McGill Üniversitesi’nde master ve doktora.

Ekibinden bir arkadaşı Prof. Kalyon’un uzmanlık alanının altını çizdi:

- Dilhan Hocamız, kompleks akışkan malzemeler bilimi üzerindeki çalışmalarıyla dünyanın en etkili isimleri arasındadır.

Prof. Kalyon, çalışmalarından ortaya çıkan ürünlerde örnekler verdi:

- Yapıştırılınca vücutla bütünleşen ağrı kesici yaptık. Ekibimle biyomalzemeler, doku mühendisliği, toksik kimyasalların ve medikal atıkların yok edilmesi, nanofiberlerin yeni üretim teknikleri gibi alanlarda aşama kaydettik.

Yazının Devamını Oku

‘Bulut’, teknolojiye demokrasi getirdi 112 bin iş kapısı açacak

5 Nisan 2019
ARKAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Microsoft Türkiye CEO’su Murat Kansu ile grubun tüm sunucu ve veri merkezlerinin “bulut”a taşınması sonrasındaki izlenimlerini paylaşırken bir örnek verdi:

- Konteynerler gemiden indirilirken görevli işçilerimiz tek tek kontrol ederdi. Konteynerde yarılma, ezilme var mı, bakarlardı. 20-30 işçinin görevi buydu. Şimdi, güvenlik kameralarımız chip desteği ile akıllandı. Artık konteynerlerdeki en küçük ezilmeyi kameralar yakalıyor ve bizi uyarıyor. Gerekli müdahale yapılıyor.

Kansu, Arkas’ın izlenimini şu veri ile destekledi:

- Arkas’ta Türkiye’nin en kapsamlı “bulut dönüşümü projesi”ni uyguladık. Sunulan “yapay zeka” destekli servislerle en az yüzde 10 tasarruf sağlayacaksınız.

Kansu ile buluştuğumuzda Arkas örneğini anlatıp, “bulut”un teknolojide yarattığı fırsatı şöyle tanımladı:

- “Bulut”la birlikte teknolojiye demokrasi geldi.

Bu tanımı kullanma nedenini açtı:

- Artık İstanbul’daki büyük bir holding ile Anadolu’daki KOBİ aynı yazılımı kullanabiliyor. Çünkü, teknolojiye ulaşmak için büyük yatırıma gerek kalmadı.

Bu tezini şöyle güçlendirdi:

Yazının Devamını Oku

Türkiye’de üreten yabancının yüzde 96 ihracatına sevinelim mi?

1 Nisan 2019
Seçimden iki gün önce, Mercedes-Benz Grubu’nun dünyadaki tek çatı altındaki en büyük entegre otobüs üretim tesisi olan İstanbul Hoşdere’deki fabrikasını, Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün ve Otobüs Üretiminden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Bülent Acicbe ile birlikte gezdim.

Acicbe, fabrika turu sırasında Mercedes-Benz’in Türkiye’ye 1967’den buyana yaptığı yatırımın altını çizdi:

- Hoşdere’deki otobüs üretim merkezi ve Aksaray’daki kamyon fabrikamıza bugüne kadar toplam 1.2 milyar Euro’luk yatırım yaptık.

Yatırımlarının kesintisiz sürdüğüne işaret etti:

- Şu anda otobüslerin bagaj kapağı üretimi için ek tesis yatırımı yapıyoruz. Bu yatırım 15 milyon Euro’ya mal olacak.

İcra Kurulu Başkanı Sülün araya girdi:

- Genelde yerel seçim yaklaşırken, 2 yıl öncesinden belediyelerin şehir içi otobüs ihaleleri hareketlenir. Bu seçim döneminde belediyelerden dikkati çekecek ihale adımı görmedik.

Hoşdere tesislerinin Türkiye’deki ağırlığını şu veriyle ortaya koydu:

- Ülkemizde üretilen her 10 otobüsten 5’i burada üretiliyor.

Yazının Devamını Oku

Domuzdan insana karaciğer nakli ile ‘umut başkenti’ olalım

31 Mart 2019
Forum İstanbul 2023 toplantıları için Şeref Özgencil’in ofisinde buluştuğumuz Ethem Sancak, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi için birlikte bir kampanya başlatmayı önerdi:

- İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Başkanı Prof. Sezai Yılmaz’ın Malatya’ya, dolayısıyla ülkemize Nobel kazandıracak bir projesi var. Bu projenin gerçekleşmesi için 20 milyon lira gerekiyor. Ben 1 milyon lira vereceğim. Kalan 19 milyon lirayı Malatyalı iş insanlarından birlikte toplayalım.

Nuryıldız Tekstil’in sahibi Şahin Nalbant’ın Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yanına yaptırdığı 102 odalı ikinci konukevi için Malatya’ya gittiğimizde Prof. Yılmaz’a konuyu sordum, yanıta Ethem Sancak’tan girdi:

- Ethem Bey’in bir yakınına merkezimizde karaciğer nakli operasyonu yaptık. O operasyon sonrası İstanbul’da buluştuğumuzda kendisine Karaciğer Nakli Enstitüsü bünyesinde kurmayı hedeflediğimiz Araştırma Merkezi’nden söz ettim. Sohbette Rektörümüz Prof. Ahmet Kızılay da vardı.

Ardından Araştırma Merkezi konusunu açtı:

- Araştırma Merkezi, doğrudan “Xenotransplantasyon” denen farklı türlerden organ nakline yönelik bir merkez olacak. Yani, amaç insan karaciğeri, böbreği veya diğer organlarına benzer organları diğer canlılarda oluşturmak.

Çalışmaların merkezinde kendilerinin yanı sıra genetik mühendislerinin de olacağını belirtti:

- Günümüzde diğer canlılardan karaciğer nakline en uygun hayvan domuz. Kolaylıkla temin edilebiliyor. Domuz, 6 ayda erişkin hacmine ulaşıyor. Bir seferde 12 yavru doğurabiliyor.

Bu yöntemle donör organlarının sınırsız ikmalinin söz konusu olacağını vurguladı:

Yazının Devamını Oku

Kent’e ‘Ellis Adası Onur Madalyası’

29 Mart 2019
MERKEZİ New York’ta (ABD) bulunan Ellis Adası Şeref Derneği Başkanı Nasser J. Kazeminy, The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent’e bir mektup gönderdi. Kazeminy, mektubuna “Ellis Adası Onur Madalyaları” konusunda bilgi ile girdi:

- Ellis Adası Onur Madalyaları, vatanseverlik, hoşgörü, kardeşlik ve etnik çeşitliliği temsil eder. Bu madalyalar, kendi alanlarında önemli başarılara imza atmış ve toplumuza gurur verici katkılarda bulunmuş kişilere sunulur.

Madalyanın öneminin altını çizdi:

- 1986’dan beri Kongre’nin iki partisi tarafından da, Amerika’nın en prestijli ödüllerinden bir olarak anılmaya hak kazandı. Madalyalarımızın sunulduğu şahıslar her yıl Kongre kayıtlarına da geçer.

 Derneğin üzerinde durduğu şu noktaya işaret etti:

- Bizler, zengin birikimlerini, eşsiz cesaretlerini, sınırsız hoşgörülerini, özgün yeteneklerini ve özverili cömertliklerini, toplumun imkanları kısıtlı kesimleriyle paylaşmayı kendine görev edinmiş kişileri ayırt etmekle yükümlü olduğumuzu hissediyoruz. Özellikle de Amerika’nın kendilerine sunduğu değerleri ve idealleri, kendi etnik kökenleriyle harmanlayabilmiş kişileri...

Geçmişte madalya alan bazı isimleri sıraladı:

- Başkan Ronald Reagan ve William J. Clinton dışında 5 ABD Başkanı’na da madalya takdim ettik. Madalyamızın daha önce sunulduğu isimler arasında Apple’ın eski CEO’su John Sculley, Pepsi’nin eski CEO’su Indra Nooyi, Nobel ödüllü Elie Wiesel, Monaco Prensi Albert II, Senatör John McCain, Muhammed Ali, Jacqueline Kennedy Onassis, Lee Iacocca var.

Bu yıl ödül alacak iki ismi örnek verdi:

Yazının Devamını Oku

Aman çıkma balkonlara izin verme

28 Mart 2019
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingini izlemek üzere meslektaşım Hakan Çelik’le birlikte Düzce’ye girerken AK Parti belediye başkan adayı Faruk Özlü’yü aradık:

- Miting alanındayım, bekliyorum.

Eski Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, miting alanında buluştuğumuzda 4 aydır Düzce’de olduğunu belirtti:

- Benim savunma sanayisinde deneyimim var. Belediye başkan adaylığı bambaşka bir süreç. 4 aydır her sokağı, mahalleyi dolaşıyorum.

Düzce’de evinin olup olmadığını merak ettim, yanıtladı:

- Ben zaten Düzceliyim. Burada evimiz de var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kürsüde konuşurken meydandaki ekrana yine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sorusunu getirdi:

- 17 yıldır iktidardasınız. 17 yılda ne yaptınız?

Yanıtını yine ekrana yansıyan Düzce’ye 17 yılda yapılan yatırım listesiyle verdi:

Yazının Devamını Oku

Seçmene ‘Adayları mukayese edin’ çağrısı

27 Mart 2019
CUMHUR ittifakının İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Binali Yıldırım, dün gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle buluştuğunda 7 Ocak’a döndü:

- Açılışı 7 Ocak 2019’da sizlerle yapmıştık. İşin sonuna geldik. Amaçladığım şekilde tam olmasa da ben kampanyamı İstanbul ile sınırlı tutmaya çalıştım.

Yıldırım’a kamuoyunda en çok ilgi gören projesi soruldu, yanıtı şu oldu:

- İstanbullular trafik sıkışıklığının çözülmesini istiyorlar. Günlük yaşamı zorlaştırdığını biliyorlar. Buna yönelik çözüm bekleyişleri var. Trafik, otopark, yeşil alanlarla ilgili projelere ilgi fazla oldu sahada.

Ekonomideki sıkıntıya işaret etti:

- Gelecek beklentileri insanların, gerek iş bulma konusunda, gerek hayat pahalılığının azalması, refahın artması daha fazla üzerinde durduğu konular. O nedenle istihdam oluşturan, gelirleri arttıran projelere daha fazla alaka olduğunu gördük.

Bu noktada turizmle ilgili hedeflerine dikkat çekti:

- İstanbul’a 13.5 milyon turist geliyor. Hedefimiz 22 milyona yükseltmek. 13.5 milyon turist 6.5 milyar dolar bırakıyor. Bu düşük.

İstanbul’un kongre ve fuarlara ev sahipliği yapabileceğini belirtti:

Yazının Devamını Oku