1.3 milyar dolarlık yatırımla yabancıya güven sinyali veriyor

İSHAK Alaton’un vefatından 1.5 yıl önce Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı devrettiği İzzet Garih, New York’ta Columbia Üniversitesi kampüsüne girerken şu bilgiyi verdi:

Haberin Devamı

- Yılda 4 kez ABD seyahatim var. İkisinde halka açık şirketlerimizden hisse almış yabancı yatırımcılar için road show yapar, ülkemizi, şirketlerimizi anlatırım. İkisi de Columbia ve John Hopkins üniversiteleri master öğrencilerine inşaat yönetimi semineriyle geçer.

Master öğrencilerine verdiği mesajı paylaştı:

- Türk müteahhitlerinin yurtdışı tecrübelerini, başarı öykülerini ve avantajlarını anlatıyorum.

Ardından yabancı yatırımcılara mesajına dikkat çekti:

1.3 milyar dolarlık yatırımla yabancıya güven sinyali veriyor- ABD’nin değişik bölgelerinden yatırımcılarla bir araya gelip, Türkiye’ye kaynak aktarma ve yatırım çağrısı yapıyorum.

Kampüste endüstri mühendisliği öğrencileri Yasemin Erdinç, İzzet Kebudi, Saygın Yıldırım, Emre Garih (İzzet Garih’in oğlu), biyokimya eğitimi gören Avital Ovadya ile sohbet ettik. 5’i de üniversite sonrası ortak planda buluştu:

Haberin Devamı

- Lisans eğitimi sonrası master yapıp, bir süre ABD’de çalışarak deneyim kazanır, sonrasında Türkiye’ye döneriz.

İzzet Garih yine de tavsiyesini tekrarladı:

- ABD’de tecrübe kazanıp, global birikimlerinizi ülkemiz yararına kullanın.

Bu noktada Garih Ailesi’nin bakışını paylaştı:

- Büyükbabam ve babam Türkiye’de doğup, büyüdüler ve rahmetli oldular. Ülkemize çok güveniyoruz.

İzzet Garih’le daha sonra Alarko’yu konuştuk. Enerji dosyasını elektrik dağıtımıyla açtı:

- Konya Meram Elektrik Dağıtım Bölgesini (Konya, Karaman, Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Niğde) Cengiz Holding’le birlikte işletiyoruz. İhaleyi 2009’da 440 milyon dolara almıştık. 6 yılda ayrıca 300 milyon dolar yatırdık. Kayıp/kaçak oranını yüzde 9’dan 6.65’e indirdik.

İhale için 300 milyon dolar kredi kullandıklarını belirtti:

- 6 yılda kredi borcumuzu, dağıtım şirketinin kendi faaliyetleriyle ödedik. Şirketin yıllık cirosu 700 milyon dolar. Önümüzdeki 5 yılda 330 milyon dolar daha yatırım yapacağız. Yani, elektrik dağıtım işimize ortağımızla yılda 60 milyon dolar yatırım yapıyoruz.

Sonra elektrik üretimine odaklandı:

- Adana’da 76 megavatlık Karakuz Hidroelektrik Santralı’nı 130 milyon dolara tamamladık, elektrik üretimine başladık. Verimli, güzel bir santral oldu.

Adana’dan Konya’ya geçti:

Haberin Devamı

- Konya’da 50 megavatlık bir güneş enerjisi yatırımımız var. 30 megavatı 2016’da devreye girdi. Mayıs 2017’de 50 megavata çıkacak. Yatırım 80-85 milyon doları bulacak.

Konya’dan Çanakkale’ye uzandı:

- Karabiga’da 1320 megavatlık ithal kömüre dayalı termik santralın birinci türbini 2017 sonunda devreye girecek. 1 milyar dolarlık projede ikinci türbin Mart 2018’de devreye girecek.

Bir de KKTC’ye yatırım planını aktardı:

- Karpaz’da 120 milyon dolara Hillside Tatil Köyü yapacağız.

2017-2018 dönemi toplam 1.3 milyar dolarlık yatırım planını paylaşıp şu mesajla noktayı koydu:

- Kim ne derse desin, Türkiye yatırım yapılabilir ülkedir...

Başka söze gerek var mı?

Haberin Devamı

KABATAŞ-MAHMUTBEY METRO HATTINI YAPIYOR KAZAKİSTAN’A ASILIYOR

ALARKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Garih, taahhüt sektöründeki işlerine İstanbul’dan girdi:

- Kabataş-Beşiktaş-Mahmutbey metro hattını yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde ülkemiz ve yurtdışındaki hızlı tren, yol, arıtma ve altyapı ihalelerinde yer alacağız.

Ardından Kazakistan’a uzandı:

- Kazakistan’da 140 milyon dolarlık Aktau-Manasa yolunu bitirdik. Boshakol Bakır Tesisleri’ni yaptık. Halen Astana’da Taldikol Gölü arıtma projesini yürütüyoruz. Proje 275 milyon dolara tamamlanacak. Kazakistan’da ayrıca mayıs-haziran aylarında yeni otoyol ihaleleri gündeme gelecek.

Afrika’nın güneyinin, sub-sahara bölgesinin ilgi alanlarında olduğunu vurguladı:

Haberin Devamı

- Fildişi’nden otoyol, Tanzanya’dan da demiryolu ve arıtma tesisleri için davet aldık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tanzanya’yı da kapsayan seyahatine grubumuzun üst düzey yöneticileri de katıldı.

İnşaat-taahhüt faaliyetlerindeki iş hacmi sınırını şöyle çizdi:

- Aynı anda 5-6 bilemedin 7 şantiyeden fazlasını açık tutmak istemiyoruz.

 ALARKO CARRİER’İN CİROSU 170 MİLYON DOLAR

İZZET Garih, Alarko Carrier tesislerinde iç pazar ve ihracata dönük klima, kombi ve pompa üretiminin sürdüğünü belirtti:

- 160-170 milyon dolar yıllık cirosu olan Alarko Carrier, 35 ülkeye ihracat yapıyor. İhracatın ciroda yüzde 12-13 olan payını 17-18’e çıkarmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

 KKTC VE MASLAK’TA HİLLSİDE YAPACAK

İZZET Garih, turizmde Hillside markasıyla yatırım ve işletmede büyüme kararı aldıklarını bildirdi:

- KKTC’nin Karpaz bölgesinde 400 dönümlük araziyi 49 yıllığına kiraladık. Hillside Karpaz Tatilköyü 415 odalı olacak. Ayrıca rezidans da yapacağız. Rezidans bölümünü Kuzey Avrupalı ve İngilizlere pazarlamayı planlıyoruz.

İstanbul Maslak’ta da bir proje planladıklarını kaydetti:

- Maslak’ta kendi arsamız var. Oraya da Hillside markasıyla bir proje düşünüyoruz. Grubun elindeki bazı arazilerin “yıllanmış şarap” gibi olduğunu vurguladı:

- Riva’da bir arazimiz var. Yavaş yavaş kıvama geliyor.

Yazarın Tüm Yazıları