Mars'ı kadınlar fethedecek!

Bilim ve teknoloji sahnesinde yüzyıllardır erkekler saltanat sürüyor. İlahi adalet... Öyle bir zamana geldik ki en ileri teknolojilerin kullanıldığı, bilimin sınırlarının aşıldığı uzay çağında ilerleyebilmek için artık kadınların üstünlüğüne ihtiyacımız var. Üstelik son derece rasyonel sebeplerle!

Haberin Devamı

Marsı kadınlar fethedecek
Dünyada bilim ve teknolojinin gelişimi büyük oranda savaşlara ve savunma sanayisine bağlı. İnternet örneğin, ABD ordusunun uzak mesafe iletişim ihtiyacıyla keşfedildi.

Uzaydaki ilerleyişimizi de Soğuk Savaş’ın uzantısı olarak ABD ile Rusya’nın uzay yarışına borçluyuz. Yarışın ana fikri, uzayda ilk zaferleri kimin elde edeceğiydi. Sputnik ile ilk uyduyu yörüngeye yollayan ve Yuri Gagarin ile ilk uzay uçuşunu gerçekleştiren Ruslar, uzaya ilk kadın kozmonotu yollamayı başaran ulus oldu. 1963’te tek başına uzaya fırlatılan ve görevi başarıyla tamamlayan Valentina Tereşkova, ‘Sovyetler Birliği Kahramanı’ unvanına ve üstün parlamento üyeliğine layık görüldü. Tereşkova uzaya ikinci defa gitme şansı yakalayamadı ancak dünya çapında ‘üstün kadınların idolü’ olarak sayısız etkinlik ve organizasyonda ülkesini temsil etti.

Haberin Devamı

Uzay yarışında son noktayı koyansa bilindiği üzere ABD olmuştu. Başkan Kennedy’nin vizyonu ve bütün ulusu ‘gaza getirme’ kabiliyeti sayesinde Dünya dışında bir toprağa, Ay’a ilk ayak basan insan Amerikalı bir erkekti; Neil Armstrong. Hikâyenin az bilinen tarafıysa o ayağın Ay’a güvenli bir şekilde basıp tek parça halinde geri dönmesini sağlayanın yine bir kadın olduğudur... Margaret Hamilton, 1969 tarihli efsanevi Apollo görevinin bilgisayar yazılımını tasarlayan kadındı. ‘Yazılım mühendisliği’ terimini ilk türeten ve işin mühendislik olarak tanınmasını sağlayan da yine kendisidir. Amerikan başkanlarının zarif meselelere ilgi duyduğu eski günlerde, Barack Obama’dan Başkanlık Özgürlük Madalyası alan Hamilton, teknoloji çağının önemli figürlerinden biri olarak anılmaya ve ileri görüşlü kadınlara örnek olmaya devam ediyor.

Uzayda yeni faz

Gelelim uzay çağının yeni fazında kadınları öne çıkaran üstünlüklere... Kadınların uzaydaki ilk başarıları kayda değer olsa da eşitliği hemen yakalayamadılar. Kadın-erkek sayısı denk olan ilk astronot ekibinin kurulması 2013 senesini buldu.

Haberin Devamı

Sadece kadınlardan oluşan ilk uzay yürüyüşünüyse ancak geçen yılın ekim ayında müjdelemiştik. Yeni çağda uzay mücadelesi, süper güçler arasında değil, uzayın doğasına karşı gerçekleşiyor... İşte tam da burası, kadınların öne geçtiği yer.

Biliminsanları, Mars görevinde ekibin kadın ağırlıklı olması gerektiği konusunda hemfikir. Hatta sadece kadınlardan oluşması bile gündemde. Öncelikli gerekçeler fizyolojik. Uzayda ağırlık ve enerji tüketimi, milyonlarca dolar maliyet demek. Kadın vücudunun daha hafif olması, esneklik ve küçüklük gibi avantajları ‘maliyeti düşürüyor’. Ayrıca kalori ihtiyaçlarının düşük olması daha az gıda taşınması anlamına geliyor. Karbondioksit ve atık üretimlerinin az oluşu da geri dönüşüm sistemlerinin daha az çalışması demek. Ayrıca erkekler uzayda uzun süre kalınca görevler için hayati önem taşıyan görme ve duyma organlarında problemler baş gösteriyor. Kadınlarda daha çok ürinal sorunlarla bulantı benzeri semptomlar görülüyor. Bunların tedavisi daha kolay.

Haberin Devamı

Marsı kadınlar fethedecekKızıl gezegen Mars

Kutsal üstünlük: Doğurganlık

Dünya’da zayıflık sayılabilen bu fizyolojik özelliklerin uzayda üstünlüğe dönüşmesi muazzam bir karma... Yine de kadın okurlarımızı tatmin etmemiş olabilir. Öyleyse sıra en kutsal üstünlüğe gelsin: Doğurganlık! Bilim insanları uzayı kolonize edeceğimiz bir gelecekte, ilk uzay bebekleri için kadınları tüp bebek benzeri donanımlarla uzaya yollamanın yeterli ve ‘daha sağlıklı’ olacağını öngörüyor. Ayrıca yıllar sürecek uzun mesafeli görevlerde kadınların psikolojik zorlukları daha kolay aşacağı tahmin ediliyor.

Şahsi görüşüm, hayatta kalmayla ilgili kararlarda sağduyulu olmayı da erkeklerden daha iyi başaracakları. Ayrıca uzayın ücra bir köşesinde uzaylılarla karşılaşacak olursak, Dünyamızın selameti için onlara ilk ‘merhaba’ diyen lütfen bir kadın olsun! 

Haberin Devamı

Kızıl gezegen için 3 yaşından beri çalışıyor!

Marsı kadınlar fethedecek

Yeni bir gezegene adım atmak şüphesiz insanlık tarihinin en önemli olayı. Bu muazzam görevin en büyük adayı, astronot olmayı 3 yaşında kafaya koyan Alyssa Carson. NASA’nın yedi uzay programının hepsini tamamlayan ilk insan olarak kayda geçen 18 yaşındaki genç astronot adayı, uzayda bulunmak için şimdiden teknik yeterliliğe sahip. 29 yaşında koyulacağı Mars görevi için NASA tarafından yetiştirilen Alyssa, Dünya’ya bir daha geri dönmeme ihtimaline rağmen kendini tamamen göreve adamış durumda.

MİNİ HABER
DEGRESSE TYSON: ‘ABD SEÇİMLERİ ÖNCESİ DÜNYA’YA GÖKTAŞI ÇARPABİLİR’

Marsı kadınlar fethedecek

Cosmos dizisiyle ünlenen popüler biliminsanı, astrofizikçi Neil deGresse Tyson, 3 Kasım’daki ABD seçimlerinden bir gün önce Dünya’ya çarpması beklenen bir göktaşı gözlendiğini duyurdu. Buzdolabı büyüklüğündeki meteorun hasar verme ihtimali yok. Ancak manidar zamanlamasıyla gündemi kaydırabileceği ve dikkati dağıtabileceği düşünülüyor.

Yazarın Tüm Yazıları