Ümmügülsüm Soytürk

Sürtünme yoluyla hamile kalınabilir mi?

2 Ekim 2020
Birçok kişi sürtünme yoluyla ilişkiye girdiklerini ve bu ilişki sonrasında yaşadıklarını anlatarak kızlık zarında herhangi bir bozulma ya da hamile kalma durumu söz konusu mudur diye merak ediyor. Bunu soran taraf kadınlar olduğu gibi erkekler de olabiliyor.

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki bu soruların ezbere bir cevabı olamaz. Bize ulaşan kişiler her ne kadar sadece sürtünme oldu başka bir şey olmadı dese de bu durumun kontrolünü ezbere cevaplamak mümkün değildir.

Ancak olaya bilgi vermek amacıyla baktığımızda gebeliğin kızlık zarı zarar görmeden de meydana gelebileceğini anlatmak gerekir. Gebelik için fizyolojik olarak uygun anda ilişki yaşanması ve bu ilişkide erkek sperminin yumurtayı döllemesi gerekir. Sürtünürken erkek spermlerini vajina içine erişebileceği uygun uzaklıkta olması gebeliğe neden olabilir. Nasıl olur dediğinizi duyar gibiyiz. Sperm canlıdır ve uygun mesafede olursa rahim duvarına tutunarak gebeliği sağlayacak yere doğru hareket edebilir.

Ayrıca kızlık zarı konusuna bakacak olursak kanama yaşanmasa bile kızlık zarı zarar görebilir. Kızlık zarı herkeste aynı yapıda değildir. Fizyolojik olarak birçok türü olabilir. Ancak bir doktora kızlık zarım zarar görmüş mü diye soru sorup muayene ile tespit etmeden cevap almak doğru olmayacaktır. Doktorlar size bilimin ışığında cevaplar verir ancak sizin tam anlamıyla ne yaşadığınızı bilemez.

Ayrıca önemle belirtmek isteriz ki kızlık zarı bozulmasını kontrol edilmesi amacıyla herhangi bir ortamdan herhangi bir kişiye veya kuruma cinsel organ fotoğrafı göndermek sizler için oldukça riskli bir durumdur.  

Yazının Devamını Oku

Doğurganlık ve üreme sağlığı

23 Eylül 2020
Doğurganlık, bir kadının çocuk sahibi olma kabiliyetidir. Genel olarak, en az bir yıl cinsel korunma olmadan sonra bile hamile kalınamıyorsa, kısırlık düşünülür ve çocuk sahibi olunabilmesi için bir doktor tarafından durum değerlendirilir.

Kısırlık sadece bir kadın sorunu değildir. Hamile kalamayan çiftlerde % 35 oranında bu durumun nedeni hem kadın hem de erkekteki faktörlere bağlanabilir. % 8 oranında ise tek neden erkek faktörünün olduğu şeklinde araştırmalar yapılmıştır.

Kadın yumurtalıklarında işlevsel problemler, tıkalı haldeki fallop tüpleri ya da miyom tarzındaki oluşumlar, rahim anormallikleri kısırlığın nedenleri arasında yaygın olarak görülür.

Erkeklerdeki kısırlık ise bozulmuş testis fonksiyonu, ejakülatuar fonksiyon bozukluğu genetik yapı kaynaklı ya da hormon bozukluklarıyla alakalı gelişebilir.

Erkeklerde ve kadınlarda kısırlık durumunu kolaylaştırabilecek faktörlere bakıldığında yaş, sigara içmek, alkol kullanmak, uyuşturucu almak, bazı ilaçların etkisi ve kanser tedavisi gibi durumların yer aldığı görülebilir.

Gebe kalmakta güçlük çeken kadınlar veya erkekler, doktorlarından olası nedenleri belirlemeye yardımcı olabilecek, tedaviler önerebilecek ve aşılama ya da yardımcı üreme teknolojisi gibi seçenekleri tartışabilecek bir üreme endokrinoloğuna sevk istemelidir.

Yazının Devamını Oku

Libido azalması

16 Eylül 2020
Libido azalması, cinsel aktiviteye karşı ilgi azalmasını ifade eden bir durumdur.

Libido yaşam boyu değişkenlik gösterebilir. Bazen cinsel ilişkiye olan ilgiyi kaybetmek bazen de partnerinizin ilgisini çekmemeniz normaldir. Uzun süre devam eden libido azalması endişeye neden olabilir. Libido azlığı kimi zaman altta yatan bir sağlık durumunun neticesinde olabilir. Libido yaşam boyu değişkenlik gösterebilir. Bazen cinsel ilişkiye olan ilgiyi kaybetmek bazen de partnerinizin ilgisini çekmemeniz normaldir. Uzun süre devam eden libido azalması endişeye neden olabilir. Libido azlığı kimi zaman altta yatan bir sağlık durumunun neticesinde olabilir. İlişkide yaşanan sıkıntılar libido azalmasına neden olabilir;

- Uzun süreli ilişkide ve eşinize aşırı aşina olma durumunda,

- Cinsel çekim kaybı,

- İletişim problemi yaşadığınızda,

- Güven problemi,

- Fiziksel olarak yaşanan cinsel sorunlar,

Yazının Devamını Oku

Yumurtalık kistleri

10 Eylül 2020
Yumurtalık kistleri, yumurtalıkta veya yumurtalık yüzeyinde sıvı dolu keseler veya cepler şeklinde oluşur. Rahmin iki yanında, misket büyüklüğünde ve badem şeklinde olmak üzere iki adet yumurtalık bulunur. Yumurtalıklarda gelişen ve olgunlaşan yumurtalar (ova), doğurganlık yıllarında aylık döngülerde salınır.

Pek çok kadın hayatının belirli bir döneminde yumurtalık kisti taşımaktadır. Yumurtalık kistlerinin birçoğu önemsiz sayılabilecek oranda rahatsızlık verir ya da belirti vermeden bulunabilir. Hatta birkaç ay içinde tedavi edilmeden kaybolabilir.

Yumurtalık kistlerinin rüptür (Rahminde geçirilmiş sezaryene ait bir yara izinin olması, kaslar arasında zayıf bir bölge olduğu anlamına gelir. Doğum dalgaları sırasında bu zayıf bölgeden yırtılma meydana gelebilir. Buna rüptür denir.) olanları ciddi durumlara neden olabilir. Sağlıklı kalabilmek için düzenli bir pelvik muayene rutini oluşturmalısınız.

Çoğu yumurtalık kisti belirti vermezken, bazı büyük yumurtalık kistlerinin neden olabileceği belirtiler;

- Pelvik bölgede ağrı,

- Kistin yan tarafında, alt karın bölgesinde hafif veya keskin bir ağrı,

- Karnınızda şişkinlik veya ağırlık hissi olabilir.

Birçok yumurtalık kisti, adet döneminin bir sonucu olarak gelişir, bunlara fonksiyonel kistler diyebiliriz. Diğer türler ise çok daha az görülür.

Diğer tür kistler ise;

Yazının Devamını Oku

Vajinal kuruluk neden olur?

2 Eylül 2020
Vajina yüzeyi ince bir nem katmanıyla örtülüdür. Bu nem, erkekten gelecek spermin içinde yaşayabileceği ve cinsel üreme için dolaşabileceği alkali bir ortam sağlayarak üremeye yardımcı olur. Vajinal salgılar ayrıca vajinal duvarı kayganlaştırarak cinsel ilişki sırasında sürtünmeyi azaltarak zedelenmeyi engeller.

Yaş ilerlemesi ile kadında hormon üretiminde değişiklikler olur ve bu durum vajina duvarlarının incelmesine neden olabilir. İnce duvarlar nedeniyle nem salgılayan hücrelerin de azaldığını anlarız. Nem sağlayan hücrelerin azalması ile vajinal kuruluk oluşabilir. Vajinal kuruluk nedenlerinin en başında hormonal nedenler gelmektedir, yine de tek sebep hormonlar değildir.

Vajina kuruluğu ile neler beklenebilir?

Vajinal ve pelvik bölgelerde rahatsızlıkların nedeni Vajinal kuruluk olabilir. Vajinal kuruluk ile vajina bölgesinde yanma, cinsellik arzusunda azalma, ilişkide ağrı, ilişki sonrası ufak kanamalar, tekrar eden enfeksiyonlar, vajinada kaşıntı ve batma hissi de olabilir.

Vajinal kuruluk kadınlarda sık görülebilen bir durumdur. Kadınlarda bir utanama duygusuna sebep olduğu da görülmüştür. Bu duygusal durum tedavi için doktora gitmeye ve eşle paylaşamaya engel teşkil edebilir.

Vajina kuruluğu nedenleri

Östrojen seviyesinde azalma vajinal kuruluğun başlıca nedenidir. Kadınlar yaşlandıkça daha az östrojen üretmeye başlar. Bu durum, perimenopoz adı verilen bir dönemde adetin sona ermesine yol açar. Östrojen seviyesini etkileyen unsurlar arasında sigara içme, emzirme, stres, depresyon, fazla egzersiz, bağışıklık sistemi hastalıkları, doğum, kanser, ilaçlar olabilir.

Vajinal kuruluk birkaç günden uzun sürerse veya cinsel ilişki sırasında rahatsızlık hissederseniz tedavi için doktora başvurmanızı tavsiye ederiz. Tedavi edilmezse vajinal kuruluk vajina dokularında yaralara veya çatlamalara neden olabilir.

Yazının Devamını Oku

Adet dönemi dışı ara kanamalar

28 Ağustos 2020
Adet döngüleri arasındaki anormal vajinal kanamaya, intermenstrüel kanama, lekelenme ve metroraji de denir. Normal adet döngüleri arasında kanama olduğu zaman bu durumun birçok nedeni olabilir.

Bu nedenlerden bazılarının tedavisi kolay yapılabilirken bazılarının ise altta yatan ciddi bir durumu olabileceğinden tedavi süre alabilir. Adet dönemleri arasında lekelenme veya daha ağır kanama fark ederseniz de test, teşhis ve tedavi seçenekleri için doktorunuza görünmeniz önemlidir. Adet arası kanama nedenlerini ele alacak olursak; rahim veya ağzında büyüme, stresli bir yaşam, kullanılan ilaçların etkisi, düşük yapma, vajinal kuruluk, hormon düzensizliği, kanser hastalığını görürüz.

Ortalama adet döngü 21-35 gün aralığında gerçekleşir. Normal vajinal kanama yani adet döngüsü birkaç günden bir haftaya kadar sürebilir. Bu kanama dışındaki kanamalar anormal kabul edilir ve çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

Bu faktörler ise;

Hormon dengesizliği: Adet döngüsünde etkili hormonlar östrojen ve progesterondur. Bu hormon dengesindeki bozukluk adet döneminizi etkileyebilir. Yumurtalıklardaki durum, troid bezi sıkıntıları, doğum kontrol hapları bu iki hormonu etkileyebilir.

Gebelik komplikasyonları: Gebelik komplikasyonları lekelenmeye neden olabilir. Düşük yapmak ve dış gebelik durumları kanamaya neden olabilir. Ektopik (dış gebelik) bir gebelik, döllenmiş bir yumurtanın kendisini rahim yerine fallop tüpüne yerleştirdiğinde ortaya çıkar.

Rahim fibroidleri: Rahimdeki kanserli olmayan bu kitleler kanamaya neden olabilir.

Enfeksiyonlar:

Yazının Devamını Oku

Genital herpes enfeksiyonları

20 Ağustos 2020
Genital herpes enfeksiyonları, cinsel yollarla bulaşan bir durumdur. Bu enfeksiyon durumu, ağrılı kabarcıklar şeklindeki sıvı dolu yumru uçuklara neden olur, bu uçuklar patlayarak enfeksiyonu sızdırabilir.

14 ile 49 yaşları arasındaki insanların yaklaşık yüzde 16'sı cinsel yolla bulaşan herpes gibi hastalıklara yakalanmaktadır.

Genital herpes durumunu ele alırken 2 tür herpes virüsü olduğunu görürüz. Bunlardan ilki tip-1 genel olarak uçuklara neden olur ve tip-2 türü genellikle genital herpes'e neden olur.

Virüsler, mukoza zarlarınızdan vücuda giriş yapar. Mukoza zarları, vücudun açıklıklarını kaplayan ince doku katmanları olarak tanımlanır. Burunda, ağızda ve cinsel organlarda bulunabilirler.

Virüsler vücuda girdiği zaman, hücrelere temas edip, pelvis sinir hücrelerinde kalırlar. Virüsler kolay çoğalır ve hücreye uyum sağlama eğilimindedir, bu da onları tedavi etmeyi zor duruma getirir. Tükürük, meni ve genital sıvılar bu virüsleri taşıyabilmektedir.

Erkek ve kadınlarda genel semptomlara bakacak olursak ağız içi, dudak, yüz ve enfekte olmuş her bölgede ve her yerde kabarcıklar görünebilir. Kabarcık çıkmadan önce o bölgede kaşıntı olabilir. Kabarcıklar ilerleyerek açık yaralara da dönüşebilir. 1 haftalık süreçte kabarcıklar kabukta bağlayabilir. Vücutta enfeksiyonla savaşan lenf bezlerinde şişme olabilir. Ateş, vücut ve başta ağrı olabilir. Herpes virüsü ile doğan bebeklerde ciddi sıkıntılar yaşanma ihtimali olabilir.

Tedavide ilaç kullanımının yanında temizlik de oldukça önemli konumdadır.

 

 

Yazının Devamını Oku

Vajinal koku neden olur?

12 Ağustos 2020
Sağlıklı bir vajinanın kokusu pek çok farklı şekilde olabilir. Birçok ürün satışında da vajinal kokuları engellemek amacıyla piyasaya çıkarıldığını görebiliriz. Tıp camiasında vajinal floranın doğal dengesine zararlı olduğu yaygın olarak kabul edilen ve vajinayı temizleyen bu ürünler aslında temizleme yerine bakteriyel vajinoza sebebiyet verebilir.

Vajina milyarlarca bakteri barındıran bir yapıdır ve bu yapı her gün hatta bazen saatlik aralıklarla değişim gösterebilir. Aslında bu değişim normaldir. Bu koku çeşitliliği muhtemelen adet döngünüzün, hijyen alışkanlıklarınızın ya da sadece kendiniz olmanızın bir neticesidir.

Vajinal bölgede de ter bezlerinin olması burada koku olmasının doğallığını göstermektedir.

Keskin koku; Yaygın bir durumdur. Yoğurt ve ekşi mayalı ekmek tarzı yiyecekler vajina için faydalı bakteriler içerir. Bu kokunun sebebi asit oranıdır. Sağlıklı bir vajinanın pH'ı 3,8 ile 4,5 arasında hafif asidiktir.

Bakırımsı koku; Genellikle endişelenecek bir durum olmamakla beraber nadir de olsa daha ciddi bir sorunu ifade eder. Kan bu durumun sebebi olabilir. Kanın içindeki demir de adet döneminde bu kokuyu oluşturabilir.  Cinsel ilişkiden sonra hafif kanamalar yaygın olabilir. Bu genellikle vajinal kuruluktan veya küçük kesiklere veya sıyrıklara neden olabilen şiddetli cinsel ilişkiden kaynaklanır. Ve neticede kanamayla bu koku oluşabilir.

Tatlı bir koku; Endişeye neden olmayan bir durumdur. Vajinal pH'ınız sürekli değişen bir bakteri ekosistemidir. Ve bazen bu, biraz tatlı kokabileceğiniz anlamına gelir.

Kimyasallara benzeyen koku; Çamaşır suyu veya amonyağa benzer. Bu durum bazen doktora gitmenize neden olabilecek bir koku olabilir. İdrar, üre adı verilen bir amonyak yan ürünü içerir. İç çamaşırınızda veya vulvanızın çevresinde idrar birikmesi kimyasal bir koku yayabilir. Unutmayın, kuvvetli amonyak kokan idrar dehidratasyon (sıvı kaybı) belirtisidir. Bakteriyel vajinozisde bu kokuya neden olabilir.

Kokarca benzeri bir koku; Duygusal stresin neden olabileceği bir kokudur. Ekrin bezleri vücudunuzu soğutmak için ter üretir ve apokrin bezleri duygularınıza yanıt verir. Bu apokrin bezleri koltuk altlarınızı ve kasıklarınızda kokuya neden olabilir.

Balık kokusuna benzer koku; Trimetilamin kimyasalı nedeniyle oluşabilir. Yine bakteriyel vaginosiz bu duruma neden olabilir. Trichomoniasis, cinsel yolla bulaşan en yaygın tedavi edilebilir enfeksiyondur ve bir dizi antibiyotik ile kolayca tedavi edilebilir. Keskin balık kokusuyla bilinir.

Yazının Devamını Oku