Ne izlesem okusam dinlesem

Seyirciyi Kung Fu ustası süper kahraman Shang-Chi ile tanıştıran yeni Marvel macerası “Shang-Chi ve On Yüzük Efsanesi”, James Wan’ın son korkusu “Habis” ve yılın en iyi animasyonlarından “Luka”, sinemalarda haftanın öne çıkan filmleri. Pedro Almodóvar’ın 1989 yapımı kışkırtıcı filmi “Bağla Beni” ve Alfred Hitchcock’un 1956 klasiği “Çok Şey Bilen Adam”, ekranlardan tavsiyelerimiz. Raflarda bu hafta, yönetmen Orhan Eskiköy’ün ilk kitabı “Komşular” var.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

HABİS/MALIGNANT (Sinema)
Yönetmen: James Wan
Oyuncular: Annabelle Wallis, Maddie Hasson, George Young
2021, ABD-ÇİN-ROMANYA, 111’/KORKU, DRAM

2004’te çektiği “Saw/Testere” ile korku sinemasını yerinden oynatan ve ardından “The Conjuring/Korku Seansı”, “Insidious/Ruhlar Bölgesi” gibi serilerin evrenini yaratmış James Wan’ın son filmi sinemalarda. Şoke edici cinayet görüleriyle hayatı kabusa dönüşmüş genç bir kadının, uyanıkken de gördüğü bu görüntülerin gerçekten yaşandığını anlaması ile başına gelen korkunç olayları anlatacak film, korku arayanlar için ideal seçim.

Ne izlesem okusam dinlesem

SHANG-CHİ VE ON YÜZÜK EFSANESİ/SHANG-CHİ AND THE LEGEND OF THE TEN RINGS (Sinema)
Yönetmen: Destin Daniel Cretton
Oyuncular: Simu Liu, Tony Leung, Awkwafina, Michelle Yeoh, Florian Munteanu
2021, ABD-AVUSTRALYA, 132’/AKSİYON, MACERA, FANTASTİK

Haberin Devamı

Marvel Sinematik Evreni’nin en yeni süper kahramanı Shang-Chi ile tanışma vakti. Ölümsüz bir büyücü olan babasına karşı gelen Kung Fu ustası Shang-Chi’nin kendi kaderinin peşinde çıktığı zorlu yolculuğunu izleyeceğimiz filmi “Short Term 12” (2013), “Just Mercy” (2019) gibi ödüllü bağımsız filmleriyle tanıdığımız Destin Daniel Cretton yönetiyor. Shang-Chi’yi Çinli aktör Simu Liu’nun canlandıracağı filmde, Tony Leung, Awkwafina, Michelle Yeoh gibi heyecan verici isimler de rol alıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

LUKA/LUCA (Sinema)
Yönetmen: Enrico Casarosa
2021, ABD, 71’/ANİMASYON

2011’de çektiği kısa animasyonu “Luna” lle Oscar’a aday olmuş Enrico Casarosa’nın ilk uzun filmi de olan “Luka”, İtalyan Rivierası’nda bir sahil kasabasında geçiyor ve Luka adlı bir çocuğun yeni tanıştığı arkadaşlarıyla yaşadığı unutulmaz yaz tatilini anlatıyor. Gelen eleştiriler yılın en iyi animasyonlarından biriyle karşı karşıya olduğumuzu söylüyor, türün tutkunları kaçırmasın.

Ne izlesem okusam dinlesem

BAĞLA BENİ/TIE ME UP! TIE ME DOWN! (MUBI Türkiye)
Yönetmen: Pedro Almodóvar
Oyuncular: Josephine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse
1989, İSPANYA, 101’/SUÇ, KOMEDİ, DRAM

Haberin Devamı

Usta sinemacı Pedro Almodóvar’ın gösterime girdiğinde ülkesi İspanya’da tartışmalar yaratmış 1989 yapımı komedisi, hapisten yeni çıkmış ve psikolojik tedavisini sürdüren Ricky adlı genç bir adamın, saplantıyla âşık olduğu porno film oyuncusu Marina’yı kaçırması sonrası gelişen olayları konu alıyor. Yönetmenin fetiş oyuncuları Antonio Banderas ve Victoria Abril’i buluşturan film, saplantı ve tutku üzerine yapılmış en sarsıcı filmlerden.

Ne izlesem okusam dinlesem

ALABORA/SURGE (beIN CONNECT)
Yönetmen: Aneil Karia
Oyuncular: Ben Whishaw, Ellie Haddington, Hammed Animashaun
2020, İNGİLTERE, 105’/SUÇ, KOMEDİ, DRAM

Aneil Karia’nın ilk uzun filmi olan “Alabora”, Londra’da bir havalimanında güvenlik görevlisi olarak çalışan ve sakinliğiyle tanınan Joseph adlı bir adamın iki gününü anlatıyor. İş yerinde öfke krizlerine kapılan ve kontrolünü yitiren Joseph’in cinnet getirişinin gerisinde yatanları adım adım izleyen film, gerilim dolu atmosferi kadar İngiliz aktör Ben Whishaw’ın Sundance’ten Jüri Özel Ödülü’nü almış performansıyla da öne çıkıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

ÇOK ŞEY BİLEN ADAM/THE MAN WHO KNEW TOO MUCH (TRT 2)
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Oyuncular: James Stewart, Doris Day, Brenda De Banzie
1956, ABD, 120’/SUÇ, GERİLİM, DRAM

Haberin Devamı

Usta İngiliz Yönetmen Alfred Hitchcock’un Cannes’da yarışan ve En İyi Müzik dalında Oscar alan 1956 yapımı klasiği, dönemin meşhur oyuncuları James Stewart ve Doris Day’i bir araya getiriyor. Yine Hitchcock’un yönettiği 1934 yapımı aynı filmin ABD uyarlaması olan “Çok Şey Bilen Adam”, Morocco’ya tatile gelmiş McKenna çiftinin yeni tanıştıkları bir Fransızın şüpheli ölümü ile başlayan gizemli olayları anlatıyor. Sinema tarihinin unutulmaz suç gerilimlerinden olan filmi, 6 Eylül Pazartesi akşamı saat 21.00’de TRT 2’de izleyebilirsiniz.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

KOMŞULAR-Orhan Eskiköy, Nebula Kitap, Öykü, 160 sayfa

“İki Dil Bir Bavul” (2008), “Babamın Sesi” (2012), “Taş” (2017) filmlerinin ödüllü yönetmeni Orhan Eskiköy’ün ilk kitabı “Komşular”, Nebula Kitap’tan çıktı. 15 öyküden oluşan kitap; şehirde, köyde ve kenar mahallelerde değişen komşuluk ilişkilerini, usta bir yazar ve yönetmenin derinlikli gözlemleri ve şaşırtıcı kahramanları eşliğinde anlatıyor. Okuru İstanbul’un kenar mahallelerinden Anadolu’nun köyleri ve kasabalarına uzanan bir yolculuğa çıkaran “Komşular”; ülkenin türlü insanlık halini kimi zaman aydınlık, kimi zaman da koyu karanlığında canlandırırken, kimi zaman hayvanları da başrolüne taşıyarak ‘komşuluk’ kavramının anlamını da çoğaltıyor.

Haberin Devamı

KURTULUŞ PROJESİ-Andy Weir, İthaki Yayınları, Roman
ZAMANIN KARANLIK YÜZÜ-Javier Marias, Yapı Kredi Yayınları, Roman
TABUT-Cihan Karakuzulu, Luna Yayınları, Roman

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

GLOW ON-Turnstile, Punk, Albüm
MEANWHILE-Gorillaz, Alternatif, EP
TURKISH BELLY-Konstrukt&Thurston Moore, Caz, Album
THE LEAD HOOK/THE REAR HOOK-Korhan Futacı, Caz, Tekli
GODLESS CEREMONY-Islandman, Elektronik, Tekli
FRANK’S TUNE-Makaya McCraven, Caz, Tekli
YARAMA BASTIKÇA-Ah! Kosmos&Özgür Yılmaz, Elektronik, Tekli
GURUJI-Kutiman, Saykedelik, Tekli
HİKAYELERİ İLE ‘BEN YAŞARIM’-Sertab Erener, Pop, Albüm
MASUM DEĞİLİZ-Harun Tekin, Pop&Rock, Tekli

Yazarın Tüm Yazıları