Ne izlesem okusam dinlesem

Dev Patel ile Alicia Vikander’ı buluşturan fantastik macera “Yeşil Şövalye”, Polonya’nın Oscar adayı kara komedi “Bir Daha Asla Kar Yağmayacak” ve meşhur oyuncak serisi G. I. Joe’nun sevilen karakterlerinden birini perdeye taşıyan “Snake Eyes”, sinemalarda bu haftanın öne çıkan seçenekleri. Elektronik sahnelerin en iyilerinden Ah! Kosmos’un orman yangınlarına karşı destek toplayan şarkısı “Heartseed”, müzikte haftanın seçimi.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

SNAKE EYES: G. I. JOE ORIGINS (Sinema)
Yönetmen: Robert Schwentke
Oyuncular: Henry Golding, Andrew Koji, Ursula Corbero, Samara Weaving
2021, ABD-KANADA, 121’/AKSİYON, MACERA

Popüler oyuncak ve çizgi film serisi G.I. Joe’nun popüler karakterlerinden Snake Eyes solo filmiyle perdede. Kahramanımızın ekibe katılmadan önceki geçmişini ve nasıl ninja olduğunun hikâyesini öğreneceğimiz film, “RED” (2010), “R.I.P.D.” (2013) gibi hızlı aksiyonlarıyla tanıdığımız Robert Schwentke yönetiyor. “Crazy Rich Asians”, “The Gentlemen” filmleriyle Hollywood’a kendini kabul ettirmiş Malezyalı oyuncu Henry Golding’in hayat verdiği Snake Eyes’ın maceralarının devamının gelip gelmeyeceğini G.I. Joe hayranlarının gişe ilgisi gösterecek.

Ne izlesem okusam dinlesem

BİR DAHA ASLA KAR YAĞMAYACAK/NEVER GONNA SNOW AGAIN (Sinema)
Yönetmen: Malgorzata Szumowska
Oyuncular: Alec Utgoff, Maja Ostaszewska, Agata Kulesza
2020, POLONYA-ALMANYA-HOLLANDA, 113’/KOMEDİ, DRAM

Haberin Devamı

“In The Name Of” (2013), Berlin’de En İyi Yönetmen seçildiği “Body” (2015) ve 2019’un en dikkat çekici bağımsızlarından “Muş / Yüz” ile tanıdığımız Malgorzata Szumowska’nın yönettiği kara komedi türündeki film, Polonya’da oturma izni alabilmek için uğraşan Ukraynalı göçmen Zhenia adlı bir adamın, uyguladığı büyülü tekniklerle masörlük yaptığı banliyöde adeta bir guruya dönüşmesinin hikâyesini anlatıyor. “Stranger Things”de Dr. Alexei rolüyle dikkat çeken Alec Utgoff’un başarılı performansıyla öne çıkan film, Venedik’te yarışmış ve Polonya’nın Oscar aday filmi olmuştu.

Ne izlesem okusam dinlesem

YEŞİL ŞÖVALYE/THE GREEN KNIGHT (Sinema)
Yönetmen: David Lowery
Oyuncular: Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton
2021, İRLANDA-KANADA-ABD, 130’/MACERA, DRAM, FANTASTİK

“Ain’t Them Bodies Saints / Ölümsüz Aşk” (2013), “A Ghost Story / Bir Hayalet Hikâyesi” (2013) gibi eleştirmenlerden övgüler toplamış filmleriyle takipte olduğumuz David Lowery’nin son filmi, meşhur Kral Arthur efsanesinden besleniyor. Kral Arthur’un yeğeni ve Yuvarlak Masa Şövalyeleri’nden Sör Gawain ile düellosuna karşılık verdiği Green Knight’ın hikâyesini perdeye taşıyacak film, hayaletler, devler ve konuşan hayvanlarla dolu fantastik bir maceraya sürükleyecek. Daha önce iki kez sinemaya uyarlanan hikâyenin bu versiyonunda Dev Patel ve Alicia Vikander başrollerde.

Ne izlesem okusam dinlesem

MY FAIR LADY (Netflix)
Yönetmen: George Cukor
Oyuncular: Audrey Hepburn, Rex Harrison, Stanley Holloway
1965, ABD, 170’/DRAM, KOMEDİ

Haberin Devamı

Audrey Hepburn’ün ikonik filmlerinden “My Fair Lady”, Netflix kataloğunda.
George Cukor’un yönettiği ve En İyi Film dahil 8 dalda Oscar kazanan 1965 yapımı film; sokaklarda çiçek satarak geçinen, ağzı bozuk Eliza adlı genç kadının, dilbilimci Profesör Higgins tarafından keşfedilmesi sonrası değişen hayatını konu alıyor. Bernard Shaw’un “Pygmalion” adlı tiyatro oyunundan esinler taşıyan film, ardından gelen birçok romantik komediye -ve hatta Yeşilçam’da birçok melodrama- kaynaklık etmiş gerçek bir klasik.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

HALK ADAMI-Chinua Achebe, İthaki Yayınları, Roman
BALIKSIRTI-Hasan Gören, Everest Yayınları, Roman
YAZIN TANRISI-Ralf Rothmann, Yapı Kredi Yayınları, Roman
FİLM TEORİSİ FİZİKSEL GERÇEKLİĞİN KURTULUŞU-Siegfried Kracauer, Metis Yayıncılık, Sinema&Kuram
ULUS BAKER’İ OKUMAK-Kolektif, İletişim Yayıncılık, Felsefe&Deneme
GEÇ OSMANLI DÖNEMİ ROMANLARINDA ŞAİR VE ŞİİR-Bahanur Garan Gökşen, VakıfBank Kültür Yayınları, Tarih&Araştırma

Haberin Devamı

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

HEARTSEED-Ah! Kosmos, Elektronik, Tekli

Elektronik müziğin önemli temsilcilerinden Başak Günak, nam-ı diğer Ah! Kosmos, günlerdir içimizi de yakmaya devam orman yangınlarına karşı dayanışmak adına yeni bir şarkı yayınladı. “Evim yanıyor. Türkiye’yi yok eden orman yangınları kalbimi parçalıyor” sözleriyle başlayan bir mektup da yayınlayan sanatçı, 2018’de tamamlanan ama yayınlamadığı şarkısı “Heartseed”in gözyaşlarından oluştuğunu ve orman yangınlarından etkilenen tüm canlıları kutsamak adına paylaşılma vaktinin şimdi geldiğini söylüyor. Elde edilecek tüm geliri TEMA Vakfı ve Buğday Derneği’ne bağışlanacak şarkıyı ahkosmos.bandcamp.com adresinden indirerek siz de bu kutsamaya destek olabilirsiniz.

Haberin Devamı

NACHT NACHT-Landhouse, Elektronik, EP
HAPPIER THAN EVER-Billie Eilish, Albüm, Pop
THE DAWNTREADER-Joni Mitchell, Rock, Tekli
SKATE-Silk Sonic, Rock, Tekli
NICE-Amindi, R&B, EP
GİDESİM YOK-Alp Ersönmez&Jabbar, Alternatif, Tekli
LUCIFER, MY LOVE-LiNANiL, Rock, Tekli
HERKES KENDİ DERDİNDE-Karya Çandar&Kamufle, Rap, Tekli
SAKLA ZAMANI-Yalınayak, Alternatif, Tekli

Yazarın Tüm Yazıları