Ne izlesem okusam dinlesem

Antalya ve İstanbul film festivallerinin en iyisi “Maddenin Halleri”, klasik belgeselciliğin ayarlarıyla oynayan, hipnotik ve unutulması güç bir yapım. 90’lardan sarsıcı başyapıt “Yağmurdan Önce”, babalar gününe özel Kevin Hart’lı komedi “Bir Eksik” ve 6 filmlik seçki “İlham Perileri”, haftanın diğer ekran seçenekleri... Raflarda bu hafta, Pınar Öğünç’ün salgın zamanları Türkiyesinin ve emekçilerinin hafızasını kaydettiği “Pandemi Zayiatı-Bir Yıldan 35 Hayat Hikâyesi” adlı kitabı var.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

BİR EKSİK/FATHERHOOD (Netflix)
Yönetmen: Paul Weitz
Oyuncular: Kevin Hart, Paul Alexander Désiré, Rodney Alexandre, Christine Lan
2021, ABD, 109’/DRAM, KOMEDİ

Matt Logelin’in 2011’de çok satanlara girmiş “Two Kisses For Maddy: A Memoir Of Loss and Love” adlı anı kitabından uyarlanan film, eşi ölünce kızını tek başına büyütmenin zorlu yolculuklarına dalmış bir babanın maceralarını konu alıyor. “American Pie”, “About a Boy”, “Grandma” filmleriyle tanıdığımız Paul Weitz’ın yönettiği filmde, Amerikalı ünlü komedyen Kevin Hart başrolde.

Ne izlesem okusam dinlesem

YAĞMURDAN ÖNCE/BEFORE THE RAIN (TRT 2)
Yönetmen: Milcho Manchevski
Oyuncular: Katrin Cartlidge, Rade Šerbedžija, Grégoire Colin
1994, MAKEDONYA-İNGİLTERE-FRANSA, 113’/DRAM

Haberin Devamı

Savaşın yıkıcılığını ve anlamsızlığını perdeye en güçlü taşımış filmlerden “Yağmurdan Önce”, Pazar akşamı TRT 2 ekranlarına geliyor. Makedonyalı yönetmen Milčo Mančevski’nin ilk uzun metrajı da olan film, Bosna savaşı sırasında geçiyor ve birbirinden bağımsız görünen ama sonunda çarpıcı bir şekilde birleşen üç ayrı öyküden oluşuyor. Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar’a aday olan, Venedik’ten Altın Aslan dahil 5 ödül birden kazanan bu başyapıtı, saat 21.30’da orijinal dilinde ve Türkçe altyazılı izleyebilirsiniz.

Ne izlesem okusam dinlesem

MADDENİN HALLERİ (MUBI Türkiye)
Yönetmen: Deniz Tortum
2020, TÜRKİYE, 71’/BELGESEL

Yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum’un geçen yıl Antalya ve İstanbul film festivallerinde En İyi Belgesel seçilen etkileyici filmi “Maddenin Halleri”, MUBI Türkiye’de gösterime giriyor. Babasının hekim olarak 30 yıl görev yaptığı ve kendisinin de dünyaya geldiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni adeta canlı bir organizmaya dönüştüren Tortum; adeta bir göze çevirdiği kamerasıyla sağlık çalışanlarını, hastaları, kedileri, sokağı ve çok yakındaki Türkiye’yi izliyor ve seyirciyi Türkiye’nin en önemli sağlık kuruluşlarının başında gelen Cerrahpaşa’nın koridorlarında benzersiz bir yolculuğa çıkarıyor. Eleştirmenlerin de övgülerle karşıladığı film, bir yandan klasik belgeselciliğin ayarlarıyla oynarken, bir yandan da hipnotik ve unutulması güç bir izleme deneyimi yaşatıyor. Kuşkusuz yılın en iyilerinden.

Ne izlesem okusam dinlesem

İLHAM PERİLERİ (İstanbul Modern Sinema)
İstanbul Modern müzesinin bu ayki sinema programı, ilhâm kavramının etrafında dolaşan filmleri buluşturuyor. Bu hafta sonu, Christian Petzold’un romantik bir hayalet hikâyesi anlatan, Berlin’den FIPRESCI ve Gümüş Aslan ödüllü filmi “Undine” ile başlayacak program, 30 Haziran’a dek devam edecek. Jean-Michel Basquiat, Rembrandt gibi sanatçıların biyografik belgesellerinin de yer aldığı programda, Elisabeth Moss’un nefis oyunculuğuyla ünlü korku yazarı Shirley Jackson’a hayat verdiği “Shirley”i özellikle kaçırmamanızı öneririz. “İlham Perileri” seçkisini istanbulmodern.org adresinden kaydolarak ücretsiz izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

PANDEMİ ZAYİATI-BİR YILDAN 35 HAYAT HİKÂYESİ-Pınar Öğünç, İletişim Yayınları, 311 sayfa, Söyleşi

Türkiye’nin en iyi kalemlerinden Pınar Öğünç’ün, gazeteciliği kadar yazarlıktaki ustalığını da konuşturduğu kitabı “Pandemi Zayiatı”, İletişim Yayınları’ndan çıktı. Öğünç’ün 35 emekçiyle, önce pandeminin başlarında, sonra birinci yılı dolmaktayken yaptığı uzun sohbetlerden oluşan kitap, bu zorlu zamanlarda hayata emek vermiş insanların hayranlık uyandıran hikâyelerini kayda geçiriyor. Sağlık çalışanlarından kasa görevlisine, kargocudan postacıya, mavi yakalılardan bilgisayar başında 7/24 iş başında tutulmuş beyaz yakalılara uzanan çeşitlilikte bir emek dünyası kuran Öğünç, yıllar sonra ülkenin pandemi zamanlarını ve insanlarını okumak ve anlamak adına da kıymetli bir hafıza yaratıyor.

Haberin Devamı

DAHA İYİ MİSİN?-Hande Ortaç, İletişim Yayınları, Öykü
İNSAN TÜRLERİYLE YAKIN TEMAS-Shin Young Yoon&Sang Hee Lee, Metis Yayınları, Bilim
OKÜLT, CADILIK VE BÜYÜ-Begüm Kovulmaz, Yapı Kredi Yayınları, Tarih
KAPILARIN KIŞINDA-Zehra Tırıl, Yapı Kredi Yayınları, Öykü
AŞKI GİYİNEN ADAM-Nazlı Eray, Everest Yayınları, Roman

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

CASHMERE-Tkay Maidza, Rap, Single
SCURO CHIARO-Alessandro Cortini, Elektronik, Albüm
NABI-Peggy Gou, Elektronik, Single
AYNI DEĞİL-Batuhan Polat&Kuman, Alternatif, Single
PİRE-Oceanvs Orientalis&İlhan Erşahin, Elektronik, Single,
OPEN YOUR EYES-Rej&Kjavik, Elektronik, Single
CHASING THE SUN-Moderator, Elektronik, Single
KENDİMDEN UZAKTA BİR YERDE-Sedat Anar, Alternatif, Single
DELİ DİVANE-Sezen Aksu, Pop, Single
AYNI SARHOŞLUKLAR-Gözde Öney&Jehan Barbur, Alternatif, Single

Yazarın Tüm Yazıları