Ne izlesem okusam dinlesem

Frank Grillo ile Mel Gibson’ı bir araya getiren zaman döngüsü temalı aksiyon “Boss Level” ve Eddie Murphy’li 80’ler komedisinin devamı “Coming 2 America”, haftanın ekran tavsiyeleri... Sessiz filmlere meraklı izleyicilere Kundura Sahne’den “Sessiz Drama: Gerhard Lamprecht’in Sahiciliği” seçkisi, kısa film izlemek isteyenlere İFSAK Kısa Film Festivali ve Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nın 11’inci yaşını deviren performansı “Sen Balık Değilsin” çevrim içinde yakalayabilecekleriniz. Fazıl Say’ın bu yıl 100. yaşını kutlayan usta besteci İlhan Usmanbaş’ın eserlerini yorumladığı “Türk Bestecileri Serisi, Vol. 3”ü de haftanın albümü seçtik.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

COMING 2 AMERICA(Amazon Prime)
Yönetmen: Craig Brewer
Oyuncular: Eddie Murphy, Shari Headley, Wesley Snipes
2021-ABD-110’/KOMEDİ
1988 yapımı Eddie Murphy komedisi “Coming to America”nın devam filmi Amazon Prime’da gösterime girdi. Murphy dahil, ilk filmin birçok oyuncusunu buluşturmayı başaran film, oğlu olduğunu yıllar sonra öğrenen Prens Akeem’in sırdaşı Semmi ile Afrika’dan New York’a uzanan yeni maceralarını anlatıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

BOSS LEVEL(Hulu)
Yönetmen: Tim Story
Oyuncular: Mel Gibson, Frank Grillo, Naomi Watts, Annabelle Wallis
2020-ABD-100’/AKSİYON, GERİLİM
Öldürüldüğü anda sıkışıp kaldığı döngüde defalarca kez ölmek zorunda kalan bir özel ajanın maceralarını izleyeceğimiz aksiyon, Marvel evreninin Brock Rumlow’u Frank Grillo ile Mel Gibson’ı bir araya getiriyor. “The Grey” (2010), “The A-Team/A Takımı” (2006), “Smokin’ Aces” (2006) gibi aksiyonlarıyla tanıdığımız Joe Carnahan’ın yönettiği filmi, zaman döngüsü temalı hikâyeleri sevenlere öneririz.

Ne izlesem okusam dinlesem

SESSİZ DRAMA: GERHARD LAMPRECHT’İN SAHİCİLİĞİ(Kundura Sinema)
Sessiz sinemanın altın yıllarının en üretken senarist ve yönetmenlerinden Gerhard Lamprecht’in restore edilmiş dört filmi, Kundura Sinema’nın çevrim içi platformu Kundurama’da gösterimde. Gerçek mekânlarda ve profesyonel olmayan oyuncularla çektiği filmleri, İtalyan Yeni Gerçekçi Sineması’nı etkilerken yönetmenin anısına hazırlanan “Sessiz Drama: Gerhard Lamprecht’in Sahiciliği” adlı seçkide “Berlin’in Kenar Mahalleleri” (1925), “Gayrimeşru Çocuklar” (1926), “Aramızdaki İnsanlar” (1926) ve “Fenerin Altında” (1928) adlı filmler gösteriliyor. Lamprecht’in sinema tarihinin ilk kadın senaristlerinden Luise Heilborn-Körbitz ile birlikte yazdığı filmler, dönemin Almanyasını görüntülerle belgelerken, Weimar Cumhuriyeti’nden Nazi rejimine doğru geçişin sosyal sebeplerini anlamamız adına da önemli referanslar barındırıyor. 12 Nisan’a kadar ‘kundurama.beykozkundura.com’da.

FESTİVAL

Ne izlesem okusam dinlesem

İFSAK KISA FİLM FESTİVALİ
Kısa film tutkunlarına da 27. İFSAK Kısa Film Festivali’nin pazar günü sona ereceğini hatırlatalım. Yarışma filmleri dışında İran sinemasından kısaların gösterildiği festivalin bu yılki yönetmen konuğu, “Hayaletler” filmi ile çok sayıda ödül ve övgü toplamış Azra Deniz Okyay. Yönetmenin “Palyaço”, “Küçük Kara Balıklar” ve “Sulukule Mon Amour” adlı kısa filmlerinin ücretsiz izlenebildiği festivali, 14 Mart’a kadar ‘kisafilm.ifsak.org.tr’ adresinden çevrim içi ve ücretsiz takip edebilirsiniz.

TİYATRO

Ne izlesem okusam dinlesem

SEN BALIK DEĞİLSİN Kİ/ÇIPLAK AYAKLAR KUMPANYASI(Moda Sahnesi)
Konsept/Uygulama/Performans: Mihran Tomasyan, Tek Perde, 35’
“Suyun yolunu kesersin, kum çuvalları dizersin, beton örersin; ama ne yapar ne eder, bir yerden bir çatlak bulur, ve özgürce akmaya devam eder su. Bu eser suyun, yolculuğunu kendi yolculukları yapanların hikâyesidir.” Mihran Tomasyan’ın Oktay Rifat’ın “Ahmet” adlı şiirinden esinlenerek tasarladığı “Sen Balık Değilsin” adlı performans, 11’inci yılında. Bugüne dek 12 farklı ülkede 200’den fazla kez sergilenen ve yerli sahnelerin kült projelerinden birine dönüşen performansı 14 Mart akşamı 20:00’de ‘modasahnesi.com’da izleyebilirsiniz.

KİTAP

Haberin Devamı

* SİYAH TOM’UN BALADI-Victor LaValle, İthaki Yayınları, Roman
* KAYIP HAFIZANIN İZİNDE-SİNEMADA GEÇMİŞLE YÜZLEŞME YAS VE İNKAR-Pınar Yıldız, Metis Yayıncılık, Sinema-Araştırma

Ne izlesem okusam dinlesem

* AHTAPOTUN RÜYASI-Barış Müstecaplıoğlu, Doğan Kitap, Roman
* DEDEKTİF-Adil Yasin Özben, Bilgi Yayınevi, Roman
* YİTİRİLEN CENNET-John Milton, İthaki Yayınları, Roman
* YERİN DİBİNDEN GELİYORUM-Ayşe Özlem İnci, İletişim Yayıncılık, Öykü
* KÜLLERİN GÜNÜ-Jean-Christophe Grange, Doğan Kitap, Roman

 

Haberin Devamı

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

* İLHAN USMANBAŞ (TÜRK BESTECİLERİ SERİSİ, VOL. 3)-Fazıl Say, Klasik, Albüm
Fazıl Say’ın Türkiyeli bestecileri seslendirdiği albüm serisinin üçüncüsü İlhan Usmanbaş ile devam ediyor. Özgür biçimleri denemekten korkmamış, zamanın ilerisinde müziğiyle yurt dışında sayısız ödüller kazanmış bestecinin 11 eserinin yorumlandığı albüm, bu yıl 100. yaşını kutlayan Usmanbaş’a saygı niteliği de taşıyor. Usmanbaş’ın Ece Ayhan’ın şiirlerinden bestelediği 1986 tarihli bestesi “Bakışsız bir Kedi Kara”ya bariton Atilla Gündoğdu’nun getirdiği yoruma dikkat.
* BEFORE TH STORM-Santi&Tuğçe, Elektronik, Single
* WHIS I WAS DEAD-Moderator, Elektronik, Single
* SUÇ-Jehan Barbur, Alternatif, Single
* SAL BENİ-Barış Demirel, Alternatif, Single

Yazarın Tüm Yazıları