Ne izlesem okusam dinlesem

8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken haftanın en iyilerini de kadınlardan seçtik. Hindistanlı kadın yönetmen Gitanjali Rao’nun ödüllü animasyonu “Bombay Rose”, Kundura Sinema’nın sessiz sinemanın kadın komedyenlerine selam gönderen sohbet ve gösterim programı “Sinema’nın İlk Edepsiz Kadınları” ve BGST’nin tek kişilik oyunu “Bir Kadın Uyanıyor”, haftanın çevrimiçi seçenekleri... Haftanın kitabı Leni Zumas’ın ödüllü distopik romanı “Kırmızı Saatler”, haftanın albümü de Melike Şahin’in 90’ların ruhunu taşıyan 10 şarkılık çalışması “Merhem”.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

*BOMBAY ROSE (Netflix)
Yönetmen: Gitanjali Rao
2019-HİNDİSTAN, İNGİLTERE-93’/ANİMASYON, DRAM

Hindistanlı kadın yönetmen Gitanjali Rao’nun Venedik, Toronto festivallerinde gösterilen animasyonu, yolları Bombay’da kesişen çiçek satıcısı Kamala ve Salim arasında filizlenen aşk hikâyesini anlatıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

*SİNEMA’NIN İLK EDEPSİZ KADINLARI (Kundura Sinema)
Kundura Sinema’nın sessiz sinemanın isimsiz kadın komedyenlerine selam gönderen “Sinema’nın İlk Edepsiz Kadınları” programı 8 Mart’ta çevrim içi yayında olacak. 2016’da Donald Trump’ın başkanlık seçimi konuşmasında Hillary Clinton’a yönelik mikrofonlara bir hakaret olarak sarf ettiği ve bir anda küresel bir feminist hareketin sloganına dönüşen ‘Nasty Woman’ (Edepsiz Kadın) sözünden esinlenerek hazırlanan aynı adlı seçkiyi küratörleri Elif Rongen-Kaynakçı, Laura Horak ve Maggie Hennefeld’in yorumlarıyla dinleyeceğimiz programda 7 sessiz film de seyirciyle buluşacak. Sessiz sinemanın meşhur olan ama bugünün isimsiz kadın komedyenlerinin tabuları yıkan performanslarını hatırlatan program, 20. yüzyılın başında sinemada etkin olan kadınların film endüstrisindeki rollerini yeniden değerlendirmemiz için bir fırsat da sunuyor. Ücretsiz izleyebileceğiniz program için detaylar beykozkundura.com’da.

Haberin Devamı

8 MART’A 8 TAVSİYE

Ne izlesem okusam dinlesem

1- FLEABAG (Amazon Prime)

Ne izlesem okusam dinlesem

2- GLOW (Netflix)

Ne izlesem okusam dinlesem

3- GRACE AND FRANKIE (Netflix)

Ne izlesem okusam dinlesem

4- KILLING EVE (Blu TV)

Ne izlesem okusam dinlesem

5- ORANGE IS THE NEW BLACK (Netflix)
6- THE HAINDMAID’S TALE (Blu TV)
7- THE QUEEN’S GAMBIT (Netflix)
8- UNORTHODOX (Netflix)

TİYATRO

Ne izlesem okusam dinlesem

*BİR KADIN UYANIYOR/BGST (Moda Sahnesi)
Yazan-Yöneten: Sevilay Saral
Oynayan: Aysel Yıldırım
2 Perde, 90 dakika

Sevilay Saral’ın yazıp yönettiği ve Aysel Yıldırım’ın oynadığı “Bir Kadın Uyanıyor”, eşinden ayrılmış ve iki çocuğuyla yeni bir hayat kurmaya çalışan 45 yaşındaki Alev’in hikâyesini anlatıyor. Boğaziçi Üniversitesi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun (BGST) 2005 yılından beri sahnelediği oyunu, 8 Mart Pazartesi akşamı saat 21.00’de modasahnesi.com’da çevrimiçi izleyebilirsiniz.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

*KIRMIZI SAATLER-Leni Zumas
Çevirmen: Merve Sevtap Ilgın
İthaki Yayınları, Roman, 336 sayfa

Haberin Devamı

2018’de eleştirmenlerin övgüleriyle karşılanan ve Ken Kesey Edebiyat Ödülü’nü kazanan “Kırmızı Saatler”, Amerikalı yazar Leni Zumas’ın ikinci romanı. Distopik hikâyelere meraklı okurların kaçırmaması gereken kitap, tüp bebek ve kürtajın yasak olduğu yakın bir gelecekte geçiyor ve anne olmaya çabalayan bekâr lise öğretmeni Ro’nun merkezinde olduğu beş kadının hikâyesini anlatıyor. Margaret Atwood’un “Damızlık Kızın Öyküsü” ile karşılaştırılan “Kırmızı Saatler”, New York Times, Amazon, The Washington Post gibi yayınların listelerinde 2018’in en iyi kitapları arasında yer almış, Vulture tarafından da ’21. Yüzyılın En Önemli 100 Kitabı’ndan biri olarak gösterilmişti.

Haberin Devamı

*HERKES İSTEDİĞİ GİBİ YAŞASIN -Büşra Cebeci, İletişim Yayıncılık, Araştırma-Kadın
*KÜRKLÜ KİŞİ-May Sarton, Yapı Kredi Yayınları, Öykü
*EMEK-BEDEN-AİLE: TÜRKİYE’DE KADINLIK HALLERİ-Kolektif, Metis Yayıncılık, Araştırma-Kadın

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

*MERHEM-Melike Şahin, Alternatif, Albüm

2017’de çıkardığı teklisi “Bi’ fırlatsam” ile başlayan hayranlığımızı en son Ah Kosmos ile birlikte yaptıkları ve geçen yılın en iyi şarkılarından “Uhde” ile çoğaltan Melike Şahin’in yolunu gözlediğimiz ilk albümü yayında. Sanatçının plak şirketi Diva Bebe Records ve Gülbaba Records ortaklığıyla yayımlanan albüm, 10 şarkıdan oluşuyor. Albümün tanıtımında yer alan “Bugüne dek alıştığımız Melike Şahin estetiğine; masalsı keyboardlar, kan kaynatan elektro bağlama ve yaylıların eklendiği albümü dinlerken, kendimizi adeta bir Yeşilçam gazinosunda buluyoruz. Sahnedeyse kalp kırıklarının üzerinde korkusuzca yürüyen, direnen ve umudunu asla yitirmeyen vakur bir kadın var” sözlerini doğrulayan şarkılar, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Selda Bağcan, Ümmü Gülsüm ve Fairouz gibi ikonik kadın müzisyenlere de adeta saygı duruşunda bulunuyor. Murat Meriç’in çok doğru tarifiyle “ahir zaman assolisti” Melike Şahin’in 90’lar ruhunu taşıyan albümü “Merhem”i şimdiden 2021’in en iyileri arasına aldık bile.

Haberin Devamı

*SHE WALKS IN BEAUTY-Marianne Faithfull&Warren Ellis, Şiir-Klasik, Single
*SANMA-Melis Yelman, Pop, Single
*HURDA-Ayşemen, Pop, Single

Yazarın Tüm Yazıları