Ne izlesem okusam dinlesem

28 Şubat’ta sahiplerini bulacak Altın Küre adayları açıklanmışken hafta sonunu evde aday dizi ve filmleri izleyerek geçirmeye ne dersiniz? Yılın sürprizleri ve notlarıyla birlikte Altın Küre izleme listesi köşemizde yer alıyor. Ekranlarda ayrıca, “Euphoria”nın yıldızı Zendaya ile John David Washington’ın kimyasından doğacak “Malcolm&Marie”, Suudi Arabistan’ın ilk kadın yönetmeni Haifaa Al-Mansour’un “Mükemmel Aday” filmleriyle Nordik polisiye dizisi “The Investigation”, tavsiyelerimiz arasında. Oyun izlemek isteyenlere de Platform Tiyatro’nun Alican Yücesoy ve Elif Ürseli performanslarını öneririz. Raflarda bu hafta 20 yazarın özgün öykülerini bir araya getiren “İlk-Bilimkurgu Seçkisi”, türün tutkunlarını bekliyor.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

MALCOLM&MARIE (Netflix)
Yönetmen: Sam Levinson
Oyuncular: John David Washington, Zendaya
2021-ABD-106’/DRAM

Televizyon dünyasının son yıllardaki en parlak işlerinden “Euphoria”nın yaratıcısı Sam Levinson’ın pandemi döneminde yazıp çektiği film, “Euphoria”nın yıldızı Zendaya ile “BlacKkKlansman”, “Tenet” filmlerinden tanıdığımız John David Washington’ı buluşturuyor. İkilinin kimyasından neler çıkacağını merakla beklediğimiz film, tamamı tek mekânda geçiyor ve yönetmen Malcolm ile kız arkadaşı Marie’nin gece boyunca süren hesaplaşmalarını anlatıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

MÜKEMMEL ADAY/THE PERFECT CANDIDATE (MUBI)
Yönetmen: Haifaa Al-Mansour
Oyuncular: Mila Al Zahrani, Dae Al Hilali, Nora Al Awad
2021-SUUDİ ARABİSTAN, ALMANYA-104’/DRAM, KADIN

Haberin Devamı

2012’de ilk filmi “Vecide” ile ödüllerle karşılanan Suudi sinemacı Haifaa Al-Mansour, yine güçlü bir kadın karakterin peşinde ilhâm verici bir hikâye anlatıyor. Çalışma hayatında sürekli engellerle karşılaşan bir kadın doktorun belediye meclisi üyeliğine aday olması sürecinde yaşananları anlatan film, Venedik’te Altın Aslan için yarışmış, Suudi Arabistan’ın da Oscar adayı olmuştu.

DİZİ

Ne izlesem okusam dinlesem

THE INVESTIGATION (HBO/BluTV)
Yönetmen: Tobias Lindholm
Oyuncular: Søren Malling, Pilou Asbæk, Pernilla August
2017-DANİMARKA, İSVEÇ, NORVEÇ-MİNİ DİZİ-6 BÖLÜM’/SUÇ, DRAM

Thomas Vinterbeg’in “The Hunt” ve “Druk” filmlerinin ortak senaristi Tobias Lindholm’ü Oscar’a aday olmuş “Krigen”den 5 yıl sonra kamera arkasına geçiren bu HBO dizisi, 2017’de Danimarka’yı ayağa kaldıran gazeteci Kim Wall cinayetini aydınlatmaya çalışan ekibin hikâyesini anlatıyor. Nordik polisiyelerini sevenler için 6 bölüm halinde BluTV’de.

TİYATRO

Ne izlesem okusam dinlesem

OLANAKSIZ TİYATRO&ŞOV DEVAM EDEMEZ-Platform Tiyatro (YouTube)
Yöneten: Mark Levitas
Oynayan: Alican Yücesoy, Elif Ürse

Haberin Devamı

Çağdaş Alman tiyatrosunun iki önemli yazarının, pandemi dünyasından geçerken kaleme aldıkları metinler ilk kez Türkçe yorumlanıyor. Roland Schimmelpfennig’in salgın günlerinin başında yazdığı ve gelecek günlerin öngörüsünü içeren “Şov Devam Edemez”i Alican Yücesoy canlandırırken, Wolfram Lotz’un pandemi sürecinde yazdığı “Olanaksız Tiyatro”da da Elif Ürse oynuyor. Mark Levitas’ın dijital mecra için geliştirdiği konsept ve yönetimde sahnelenen oyunları Platform Tiyatro’nun YouTube kanalında ücretsiz izleyebilirsiniz.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

İLK-BİLİMKURGU SEÇKİSİ-Kolektif-İthaki Yayınları, 248 sayfa, Öykü

İthaki Yayınları’nın yerli bilimkurgu, fantastik, korku, polisiye ve alt türlerinde üretilmiş eserleri buluşturan serisi Pangea Kitaplığı’nın 14. kitabı “İlk” çıktı. “Başlangıç” temasından yola çıkarak kaleme alınmış 20 özgün öyküden oluşan “İlk”, adıyla müsemma, serinin ilk öykü seçkisi ve ilk öykü kitabı. Aralarında Afşin Kum, Aşkın Güngör, Cem Akaş, İsmail Yamanol, Müfit Özdeş, Tuğrul Sultanzade gibi türün takipçilerinin yakından tanıdığı isimler de var, Arzu Uçar, Mehmet Berk Yaltırık, Murat Dural, Selim Bektaş gibi türe çok da uzak durmayan yazarlar da... Bilimkurgu Kulübü ile ortaklaşa hazırlanan kitabın gelirinin, erken yaşta kaybettiğimiz bilim insanı Özgen Berkol Doğan’ın hatırasına kurulan bilimkurgu kütüphanesine bağışlanacağını da özellikle belirtelim.

Haberin Devamı

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

GONE VISHING-Timboletti, Elektronik, Single

Ne izlesem okusam dinlesem

THE SPELL-Santi&Tuğçe, Funk-Elektronik, Single
YANIYOR-Gülinler, Alternatif, Single

Ne izlesem okusam dinlesem

DÜNYA HALİM (Remix)-İdil Meşe& The Couple, Elektronik, Single
TOMORROW IS BEAUTIFUL-Pinhani, Pop, Single
KARGAŞA-Affet Robot, Alternatif, Single
SUR-Pentagram, Rock, Single
ON NUMARA OLAYLAR-Tuna Kiremitçi, Alternatif, Albüm
CHASING CARS-Emre aydın, Pop, Single

ALTIN KÜRE ADAYLARINI EVDE İZLEYİN

Ne izlesem okusam dinlesem

Hollywood Yabancı Basın Birliği’nce 78’incisi düzenlenecek Altın Küre Ödülleri’nin 2021 adayları önceki gün açıklandı. Bu yılın sürprizleri ve en’lerini derlediğimiz notlarımızla birlikte, Türkiye’deki platformlarda izleyebileceğiniz aday film ve dizilerin listesi aşağıda...

Haberin Devamı

ALTIN KÜRE 2021 NOTLARI

- En İyi Yönetmen kategorisinde 5 yönetmenden 3’ünün kadın olması 78 yıllık Altın Küre tarihinde ilk kez yaşanıyor. “Promising Young Woman” ile Emerald Fennell, “One Night in Miami” ile Regina King ve En İyi Film’in de en güçlü adayı “Nomadland” ile Chloé Zhao. Regina King aynı zamanda, adaylık kazanan ikinci siyahi kadın yönetmen oldu.

- Netflix, 22’si film, 20’si dizi olmak üzere 125 adaylığın 42’sini alarak en çok adaylık çıkaran yapım şirketi oldu.

Ne izlesem okusam dinlesem

- Yılın en çok adaylıkları, filmde “Mank”, dizilerde ise “The Crown”ın oldu. İkisi de 6 dalda, ikisi de Netflix yapımı.

-“The Father” ve “Promising Young Woman”ın beklenenden çok adaylık alması, “Minari” ve “Sound of Metal”in birer adaylıkta kalması, “Da 5 Bloods”ın görmezden gelinmesi bu yıl film tarafının sürprizleriydi. “The Prom” ve “Let Them All Talk” filmlerine rağmen Meryl Streep’in aday gösterilmemiş olması da kulislerin en çok konuşulanlarından oldu.

Haberin Devamı

- Dizi tarafında en büyük sürpriz, 2020’nin en iyi dizilerinin başında gelen “I May Destroy You”nun tek bir dalda bile aday gösterilmemesi oldu.

- Ryan Murphy, Netflix’e yarattığı dizileri “Ratched” ve “Hollywood”un yanı sıra “The Prom” filmiyle de adaylıklara girmeyi başardı.

Ne izlesem okusam dinlesem

- Chadwick Boseman ölümünden önce rol aldığı “Ma Rainey’s Black Bottom” ile erkek oyuncu dalının en güçlü adayı. Törende ikinci bir Heath Ledger anı yaşanması muhtemel görünüyor. Bu yılın adaylarında hayatta olmayan bir diğer aday da “Mank” filminin senaristi Jack Fincher oldu.

Ne izlesem okusam dinlesem

- Sacha Baron Cohen “Borat Subsequent Movie” ile erkek oyuncuda, “The Trial of the Chicago 7” ile de yardımcı rolde yarışacak. Mini dizi “The Queen’s Gambit” ile beklenen kadın oyuncu adaylığını alan Anya Taylor-Joy aynı zamanda, “Emma” filmindeki performansıyla yarışıyor.

- 28 Şubat akşamı düzenlenecek ödül törenini Amy Poehler ve Tina Fey birlikte sunacak; ancak ikili, New York’ta ve Los Angeles’ta iki ayrı salondan seslenecekler. Çevrim içi mi fiziksel mi gerçekleşeceği ise belirsizliğini hala koruyor.

FİLM ADAYLARI

Netflix
HILLBILLY ELEGY (En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu)
I CARE A LOT (Müzikal veya Komedide En İyi Kadın Oyuncu)
MA RAINEY’S BLACK BOTTOM (Dramada En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu)
MANK (Dramada En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Müzik)
OVER THE MOON (En İyi Animasyon)
PIECES OF A WOMAN (En İyi Kadın Oyuncu)
THE LIFE AHEAD (Yabancı Dilde En İyi Film)
THE MIDNIGHT SKY (En İyi Müzik)
THE PROM (Dramada En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu)
THE TRIAL OF THE CHICAGO 7 (Müzikal veya Komedide En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo)

Amazon Prime
BORAT SUBSEQUENT MOVIEFILM (Müzikal veya Komedide En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu)
SOUND OF METAL (En İyi Erkek Oyuncu)
ONE NIGHT IN MIAMI (En İyi Yönetmen, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu)

DİZİ ADAYLARI

Netflix
BETTER CALL SAUL (En İyi Erkek Oyuncu)
EMILY IN PARIS (Müzikal veya Komedide En İyi Dizi, En İyi Kadın Oyuncu)
HOLLYWOOD (En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu)
OZARK (Dramada En İyi Dizi, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu)
PERRY MASON (En İyi Erkek Oyuncu)
RATCHED (Dramada En İyi Dizi, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu)
THE CROWN (Dramada En İyi Dizi, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu)
THE QUEEN’S GAMBIT (En İyi Mini Dizi, En İyi Kadın Oyuncu)
UNORTHODOX (En İyi Mini Dizi, En İyi Kadın Oyuncu)

Amazon Prime
HUNTERS (En İyi Erkek Oyuncu)
SMALL AXE (En İyi Mini Dizi, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu)

Yazarın Tüm Yazıları