Ne izlesem okusam dinlesem

Viola Davis’in Oscar’lık performansıyla ‘Blues’un Annesi’ Ma Rainey’e hayat verdiği Netflix filmi “Ma Rainey’s Black Bottom”, bir kaç ay önce kaybettiğimiz ‘Black Panther’ Chadwick Boseman’ın son filmi olmasıyla da dikkat çekiyor. George Clooney’nin yönettiği ve oynadığı bilimkurgu draması “The Midnight Sky”, Hindistanlı sinemacı Prantik Narayan Basu’nun ödüllü kısalarını buluşturan Kundura Sinema seçkisi “Zamansız Masallar” ve Peter Strickland’ın sarsıcı başyapıtı “Burgonya Dükü”, haftanın diğer seyir seçenekleri. Raflarda bu hafta, yeni baskısını uzun zamandır beklediğimiz Patricia Highsmith polisiyesi “Trendeki Yabancılar”, playlist’imizde de elektronik müziğin yeni keşiflerinden Alper Çağan’ın ilk albümü “The Things I Wait For” var.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

THE MIDNIGHT SKY(Netflix)
Yönetmen: Darius Marder
Oyuncular: George Clooney, Felicity Jones, David Oyelowo
2020-ABD-122’/BİLİMKURGU, DRAM

George Clooney’nin yedinci kez yönetmen koltuğuna oturduğu “The Midnight Sky”, 23 Aralık’ta Netflix’te yayında. Lily Brooks-Dalton’ın 2016’da yayımlanan “Good Morning, Midnight” adlı romanından uyarlanan filmin senaryosunu, “The Revenant”ın senaristi olarak tanıdığımız ve şimdilerde Quentin Tarantino’nun çekeceği yeni Star Wars filmini yazan Mark L. Smith kaleme aldı. Seyirciyi kıyamet sonrası bir zamanda Kuzey Kutbu’na götürecek film, dünyanın sonunun geldiğini keşfeden gökbilimci Augustine ile Jüpiter yolculuğundan geri dönmek üzere olan astronot Sullivan’ın kesişen hikâyelerini anlatacak. Augustine rolünde izleyeceğimiz Clooney’e Felicity Jones ve David Oyelowo eşlik ediyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

MA RAINEY’S BLACK BOTTOM(Netflix)
Yönetmen: George C. Wolfe
Oyuncular: Chadwick Boseman, Viola Davis, Colman Domingo
2020-ABD-94’/DRAM, MÜZİK

Haberin Devamı

Yapımcıları arasında Denzel Washington’ın da olduğu ve August Wilson’un aynı adlı ödüllü oyunundan uyarlanan film, 1927 yılının Chicago’sunda geçiyor ve Blues’un Annesi olarak bilinen Ma Rainey’nin yeni albümünün kayıtları sırasında gelişen olayları konu alıyor. Viola Davis’in Oscar adaylığı garanti görünen Ma Rainey performansıyla öne çıkan film, Marvel evreninin Black Panther’ı olarak tanıdığımız ve Ağustos ayında kaybettiğimiz Chadwick Boseman’ın son filmi olma özelliği de taşıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

BURGONYA DÜKÜ/THE DUKE OF BURGUNDY(MUBI)
Yönetmen: Peter Strickland
Oyuncular: Sidse Babett Knudsen, Chiara D’Anna, Fatma Mohamed
2014-İNGİLTERE, MACARİSTAN-104’/DRAM, AŞK

 

“Katalin Varga” (2009) ve “Berberian Sound Studio” (2012) filmleriyle auteur sınıfına hızlı ve haklı geçiş yapan İngiliz yönetmen Peter Strickland’ın üçüncü filmi de olan “Burgonya Dükü”, farklı sınıflardan iki kadın arasındaki sınırsız ve yıkıcı ilişkiyi anlatıyor. Yönetmenin 2020 yapımı 7 dakikalık avangart kısası “Ürperiş”in de MUBI’de yayında olduğunu meraklısına hatırlatalım.

Haberin Devamı

BELGESEL

Ne izlesem okusam dinlesem

ZAMANSIZ MASALLAR(Kundura Sinema)
Yönetmen: Prantik Narayan Basu
Hindistan/KISA, BELGESEL

Kundura Sinema’nın çevrimiçi gösterimleri, Hindistanlı sinemacı Prantik Narayan Basu’nun ödüllü kısalarını buluşturan “Zamansız Masallar” seçkisiyle devam ediyor. Doğa ve insan arasındaki kırılgan ilişkiyi büyüleyici ve şiirsel bir dille anlatan 3 kısa filmden oluşan seçki, Şamanizmden Hint felsefesine uzanan referanslarıyla da meraklısını bekliyor. 1 Şubat 2021 tarihine kadar kultur.beykozkundura.com’da Türkçe altyazı seçeneğiyle ücretsiz izleyebileceğiniz seçkide, Rotterdam’dan Altın Aslan Ödülü almış “Sakhisona”ya özellikle dikkat.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

* TRENDEKİ YABANCILAR-Patricia Highsmith, Can Yayınları, Roman
Unutulmaz Ripley serisi başta olmak üzere sinemaya bolca ilham vermiş kitaplarıyla polisiye edebiyatının kraliçesi sayılan Patricia Highsmith’in ilk romanı da olan “Trendeki Yabancılar”, epeydir baskısını beklediğimiz kitaplardandı. Tomris Uyar’ın Türkçesiyle Can Yayınları’ndan çıkan kitap, işlenen bir cinayet karşısında kılı bile kıpırdamayan, sorumluluktan kaçan, eline para geçince bir üst sınıfa tırmanmaya çalışan, lüks evler, geniş çimenlikler, semt kulüpleri, yerel süpermarketler peşinde koşan bir güruhun acımasız hikâyesini anlatıyor. 1950’de yayımlandığında büyük ses getiren ve bir yıl sonra Alfred Hitchcock’un aynı adla sinemaya uyarladığı roman, psikolojik gerilimin mihenk taşlarından sayılıyor.
* KULİS: BİR TİYATRO BELLEĞİ-HAGOP AYVAZ-Kolektif, Yapı Kredi Yayınları, Tiyatro-Anı
* BOĞAZKESEN-FATİH’İN ROMANI-25. YIL ÖZEL BASKISI-Nedim Gürsel, Doğan Kitap, Roman
* DÖNGÜ’DEN HİKAYELER-Simon Stalenhag, İthaki Yayınları, Bilimkurgu
* DAVET: KONUKSEVERLİK ÜSTÜNE-Anne Dufourmantelle, Metis Yayıncılık, Araştırma

Haberin Devamı

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

* THE THINGS I WAIT FOR-Alper Çağan, Elektronik, EP
Elektronik müziğin yeni keşiflerinden Alper Çağan’ın ilk albümü de olan “The Things I Wait For”, bekleme durumlarına yazılmış 5 şarkıdan oluşuyor. Piyano tuşlarının başrolünde olduğu ve tekno müziğe sıklıkla göz kırpan albüm, dinleyiciyi kimi zaman hızlanan kimi zaman da karanlık bir odada bırakan türlü bekleme hallerine sokuyor. Albümün açılış parçası “Running from Insecurities”e çekilen Ömer Akdağ imzalı çarpıcı video klibini izlemenizi de özellikle öneririz.
* KUYU-Ediz Hafızoğlu & Bidar, Caz-Rap, Single
* YİNE KARŞILAŞIRSAK-Can Bonomo, Pop, Single
* SWIMMING IN THE STARS-Anıl Piyancı & Cem Adrian, Rap, Single
* İZNİNLE-Işıl Yücesoy, Pop, Single

Yazarın Tüm Yazıları