Ne izlesem okusam dinlesem

Oscar yarışı için bahislerin açıldığı bugünlerde gözü Meryl Streep’i arayanlara müjde! Usta oyuncuyu bu hafta, HBO için çekilen Steven Soderbergh komedisi “Let Them All Talk”ta ve Ryan Murphy’nin Netflix’e uyarladığı müzikal “The Prom”da izleyeceğiz. Riz Ahmed’i En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ına emin adımlarla götüren “Sound of Metal” ve Tansu Biçer’in unutulmaz performansıyla hatırladığımız Nesimi Yetik filmi “Toz Ruhu”, haftanın diğer seyir seçenekleri... Haftanın albümü Cem Adrian’ın 15. müzik yılına armağanı “Solmayan Şarkılar”, haftanın kitabı ise Atilla Dorsay imzalı “Hayatımızı Değiştiren Filmler: 2015-2020.”

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

SOUND OF METAL (Amazon Prime)
Yönetmen: Darius Marder
Oyuncular: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci, Mathieu Amalric
2019-BELÇİKA-ABD-120’/MÜZİK, DRAM

Dünya prömiyerini Toronto Film Festivali’nde yapan ve başrolündeki Riz Ahmed’in performansıyla yılın en çok konuşulan filmlerinden birine dönüşen “Sound of Metal”, Amazon’da yayında. “The Place Beyond the Pines”ın senaristi olarak tanıdığımız Darius Marder’ın ilk yönetmenlik denemesi de olan film, metal müzik grubunda baterist olan Ruben’in işitme yetisini kaybetmeye başlaması sonrasında yaşadıklarını anlatıyor. Özellikle Riz Ahmed’in En İyi Erkek Oyuncu için Oscar yarışında ön sıralarda olduğunu söyleyebiliriz.

Ne izlesem okusam dinlesem

FUNNY BOY (Netflix)
Yönetmen: Deepa Mehta
Oyuncular: Agam Darshi, Nimmi Harasgama, Ali Kazmi
2020-KANADA, ABD-109’/DRAM

Haberin Devamı

“Fire/Ateş” (1996), “Earth/Toprak” (1998) ve “Water/Su” (2005) üçlemesiyle ülkesinde büyük tartışmalar yaratmış Hindistanlı kadın yönetmen Deepa Mehta’nın Hollywood’a geçişiyle düşüşe geçen kariyerinin son halkası. Shyam Selvadurai’nin 1994 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan ve Kanada’nın Oscar aday adayı olan film, Sri Lanka’da yaşayan Arjie adlı Tamiller bir gencin cinsel uyanışını anlatıyor ve arka fonda da bölgede 70’lerin sonunda yaşanan etnik savaşı canlandırıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

LET THEM ALL TALK (HBO Max)
Yönetmen: Steven Soderbergh
Oyuncular: Meryl Streep, Gemma Chan, Dianne Wiest, Candice Bergen
2020-ABD-109’/KOMEDİ, DRAM

Steven Soderbergh’in HBO Max’e çektiği komedi, Meryl Streep, Dianne Wiest, Candice Bergen gibi üç büyük aktristi bir araya getiriyor. Denemelere açık Soderbergh’in mümkün olduğunca az ekipmanla ve oyuncularını doğaçlamaya tutarak çektiği film, yeğeni ve eski arkadaşlarıyla birlikte bir gemi yolculuğuna çıkan başarılı bir yazarın biraz geçmiş biraz bugünde yaşadığı çatışmaları anlatıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

THE PROM (Netflix)
Yönetmen: Ryan Murphy
Oyuncular: Meryl Streep, Nicole Kidman, James Corden, Kerry Washington 2020-ABD-109’/KOMEDİ, MÜZİKAL

Haberin Devamı

“Nip/Tuck”, “Glee”, “American Horror Story” gibi çığır açan dizileriyle tanıdığımız ve en son “Ratched”ını izlediğimiz dahi çocuk Ryan Murphy, 300 milyon dolarlık anlaşma yaptığı Netflix’te bu kez yönetmenlik koltuğuna oturduğu bir komediyle karşımızda. Tony adayı aynı adlı Broadway müzikalinden yazarlarınca uyarlanan film, Indiana’da yaşanan homofobik bir olayın yarattığı çılgın olayları konu alıyor. Okulunun mezuniyet partisine kız arkadaşını götürmesine izin verilmeyen Emma yaşadığı ayrımcılığı anlattığı videoyla sosyal medyada büyük ilgi uyandırır ve gözden düşmüş dört Broadway oyuncusu bunu reklam fırsatı bilip genç kıza destek olmak için Indiana’ya giderler. Dörtlünün başta kendi çıkarıları için çıktıkları bu yolculuk kasabayı ve gençlerin hayatını değiştirecek toplumsal bir eyleme dönüşür. Meryl Streep ve Nicole Kidman’ı birlikte izleyecek olmanın heyecanını uyandıran film, müzikal tutkunlarının kaçırmaması gereken renkli bir seyirlik.

Ne izlesem okusam dinlesem

TOZ RUHU (MUBI)
Yönetmen: Nesimi Yetik
Oyuncular: Tansu Biçer, Nihal G. Koldaş, Settar Tanriöğen, Aytaç Arman
2014-TÜRKİYE-109’/DRAM, KOMEDİ

Haberin Devamı

Nesimi Yetik’in 2014’te çektiği ilk uzun filmi “Toz Ruhu”, Pazar gününden itibaren MUBI’de yayında. Adana’da En İyi Film seçilen ve özellikle başrolündeki Tansu Biçer’in enfes performansıyla hafızalara kazınan film, geçimini güncelikçilikle sağlayan ve en büyük hayali televizyon programına çıkmak olan Metin’in yaşadıklarını anlatan bir karakomedi.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

* HAYATIMIZI DEĞİŞTİREN FİLMLER: 2015-2020-Atilla Dorsay, Remzi Kitabevi, 400 sayfa, Sinema
Sinema yazarı Atilla Dorsay yeni kitabında 2015-2020 yılları arasında çekilmiş 426 filmi mercek altına alıyor. “Yaşanan büyük bunalımın tam eşiğinde sinemayı yenileyen ve bütünsel bakınca, her şeye karşın gelecek için umut veren filmler” sözleriyle tanıtılan kitapta, “Parazit”, “Roma”, “Birdman”, “Carol”, “Joker”, “Whiplash”, “Genç Karl Marx” gibi son 5 yılın önemli yapımları Dorsay’ın usta kalemi eşliğinde anlatılıyor.

Haberin Devamı

* NAR KİTABI-Bernd Brunner, Kırmızı Kedi, Tarih
* KAĞNI-ELEŞTİREL BASIM-Sabahattin Ali, Everest Yayınları, Öykü
* DÜŞSEL MÜZE-Andre Malraux, Everest Yayınları, Sanat
* ŞEHZADE İHTİCAB-Huşeng Golşiri, Everest Yayınları, Roman

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

* SOLMAYAN ŞARKILAR-Cem Adrian, Türk Sanat Müziği, Albüm
15 yıl önce başladığı müzik kariyerinde gerek sesi gerek üretimleriyle yaratıcılığını ve özgünlüğünü korumayı hep başarmış Cem Adrian, bu kez Türk Sanat Müziği ve arabesk klasiklerini yorumladığı albümle karşımızda. “Veda Busesi”, “Elbet Bir Gün Buluşacağız”, “Duydum Ki Unutmuşsun”, “Kader Diyemezsin” gibi ezbere bildiğimiz şarkıları bir de Adrian’ın sesinden dinlemek isteyenler kaçırmasın.
* KIZILGERDAN-Can Kazaz, Pop, Single
* KENDİLİĞİNDEN-Ağaçkakan, Rap, Albüm
* SWIMMING IN THE STARS-Britney Spears, Pop, Single
* HALİÇ’TE GÜNEŞİN BATIŞI-Moğollar, Rock, Single

Yazarın Tüm Yazıları