Ne izlesem, okusam, dinlesem

Marvel Sinema Evreni’nin merakla beklenen ancak küresel pandemide yolu ertlenen yeni macerası “Black Widow” sinemalarda. Avengers ekibinin en dikkat çekici kahramanlarından olmasına rağmen solo filmine ancak 20 yıl sonra kavuşan Black Widow’a bir kez daha Scarlett Johansson hayat veriyor. Kevin Costner ve Diane Lane’i buluşturan “Gitmesine İzin Ver”, Kosova sinemasından “Yabancı” ve Kate Mara ile Nick Robinson’ı buluşturan televizyon dizisi “A Teacher”, haftanın diğer seyir seçenekleri. Haftanın kitabı, Orhan Pamuk’un İstanbul’un gecelerine ve arka sokaklarına fotoğraf makinesiyle daldığı foto-romanı “Turuncu”, haftanın albümü de Gaye Su Akyol’un isyana davet eden 3 şarkılık EP’si “Yort Savul!: İsyan Manifestosu”.

Haberin Devamı

DİZİ

Ne izlesem, okusam, dinlesem

THE LIBERATOR (Netflix)
*2020-ABD-1 SEZON-4 BÖLÜM/ANİMASYON, AKSİYON, SAVAŞ

80’ler ve 90’ların meşhur suç aksiyonları “Die Hard” ve “The Fugitive”in yazarı Jeb Stuart’ın Alex Kershaw ile birlikte yarattığı 4 bölümlük dizi, TEMA (Trioscope Enhanced Hybrid Animation) adlı yeni bir animasyon tekniği kullanılarak çekildi. 11 Kasım’da yayınlanacak dizi, II. Dünya Savaşı sırasında gerçekten yaşanmış bir hikâyeyi canlandırıyor ve Amerikalı bir subayın Avrupa’yı işgalden kurtarmak için 500 gün boyunca verdiği mücadeleyi anlatıyor.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

A TEACHER (HULU)
*Yaratıcı: Hannah Fidell
*Oyuncular: Kate Mara, Nick Robinson, Ashley Zukerman
*2020-ABD-1 SEZON-10 BÖLÜM/DRAM

Haberin Devamı

Amerikalı bağımsız yönetmen Hannah Fidell’ın 2011’de önce kısasını, iki yıl sonra da uzun metrajını çektiği ve ödüller aldığı filmi “A Teacher”, 10 bölümlük bir televizyon projesi olarak karşımızda. Fidell’ın yazarlığını, yönetmenliğini ve yapımcılığını üsteleneceği dizi, lise öğretmeni ile son sınıf öğrencisi arasında gelişen aşk hikâyesini anlatacak. Tek sezondan oluşan ve 3 bölümü Salı günü Hulu ekranlarına gelecek dizide Kate Mara ve Nick Robinson başrollerde.

FİLM

Ne izlesem, okusam, dinlesem

BLACK WIDOW (Sinema)
*Yönetmen: Cate Shortland
*Oyuncular: Scarlett Johansson, Florence Pufh, David Harbour, Rachel Weisz
*2020-ABD/AKSİYON, MACERA

Bazı stüdyoların günah çıkarması olarak da okunabilecek “kadın süperkahraman filmlerini kadın yönetmenler çeksin” kararı şimdi de Disney yapımı “Black Widow” ile işliyor. “Somersault” (2004), “Lore” (2012) gibi bağımsız filmleriyle tanıdığımız Cate Shortland’ın ilk büyük stüdyo filmi de olan “Black Widow”, ilk kez 2010’da “Iron Man 2”de karşımıza çıkan Natasha Romanoff, nam-ı diğer Black Widow’un Rus ajanı olduğu zamanlarına dönüyor. “Avengers” ekibinin vazgeçilmezlerinden olsa da, erkeklerden sıra gelmediği için solo filmine ancak 20 yıl sonra kavuşabilen kahramanımızı bir kez daha Scarlett Johansson canlandırırken, Yelena Belova rolünde izleyeceğimiz Florence Pugh’nun varlığı da filme beklentimizi artırıyor.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

DÜRÜST HIRSIZ/HONEST THIEF (Sinema)
*Yönetmen: Mark Williams
*Oyuncular: Liam Neeson, Kate Walsh, Robert Patrick
*2020-ABD-99’/SUÇ, AKSİYON

Haberin Devamı

Aşık olduğu kadın için geçmiş hayatını silmek ve yeni bir sayfa açmak isteyen ünlü hırsız Tom’un FBI’a teslim olması sonrası gelişen olayları anlatan filmde Liam Neeson ile Kate Walsh başrolde.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

GİTMESİNE İZİN VER/LET HIM GO (Sinema)
*Yönetmen: Thomas Bezucha
*Oyuncular: Kevin Costner, Diane Lane, Lesley Manville
*2020-ABD-114’/SUÇ, DRAM

2000’lerde çektiği “Big Eden” ve “The Family Stone” gibi ödüllü bağımsızlarıyla tanıdığımız yazıp yönettiği film, yakın zamanda oğullarını kaybeden emekli şerif George ile eşi Margaret’ın genç torunlarını suç dünyasındaki annesinden kurtarmak için verdikleri mücadeleyi anlatıyor. 2002’nin ses getiren filmlerinden “Unfaithful/Sadakatsiz”den 18 yıl sonra yeniden bir araya gelen Kevin Costner ve Diane Lane başrollerde.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

YABANCI/EXIL (Sinema)
*Yönetmen: Visar Morina
*Oyuncular: Misel Maticevic, Sandra Hüller, Rainer Bock
*2020-ALMANYA, BELÇİKA, KOSOVA-121’/DRAM
2015’te “Babam” filmiyle çıkış yapan Kosovalı yönetmen Visar Morina’nın Sundance ve Berlin’de beğeniyle karşılanan ikinci filmi, Almanya’da yaşayan Kosovalı bir mültecinin iş arkadaşlarınca ayrımcılığa uğradığına inanması sonrasında yaşanan trajikomik olayları anlatıyor.

Haberin Devamı

KİTAP

Ne izlesem, okusam, dinlesem

*TURUNCU-Orhan Pamuk, Yapı Kredi Yayınları, Foto-Roman

*Orhan Pamuk’un İstanbul gecelerinin sokaklarını ve insanlarını anlattığı foto-romanı, “mahalleler, sokaklar ve insanların hayatıyla bu hayattan yavaş yavaş kaybolan bir renge ve ışığa fotoğraf yoluyla yakılmış bir ağıt” olarak tarif ediliyor. Usta yazarın, Tarlabaşı, Kasımpaşa, Feriköy gibi semtlerde çektiği fotoğraflardan oluşan kitap, yazarın takipçileri için arşiv niteliği taşıyor.

*KRONOS-Witold Gombrowicz, Yapı Kredi Yayınları, Günlük
*ARKASI MUTLAKA GELİR-Ayşegül Devecioğlu, Metis Yayınları, Hikâye
*SALGIN-Ling Ma, İthaki Yayınları, Roman
*TANRI’NIN BİR KULU-Cormac McCarthy, İthaki Yayınları, Roman

Haberin Devamı

MÜZİK

Ne izlesem, okusam, dinlesem

*YORT SAVUL!:İSYAN MANİFESTOSU-Gaye Su Akyol, Alternatif-Saykedelik, EP

*Gaye Su Akyol’un 3 şarkılık EP’si dijital müzik kanallarında yayınlandı. Adını Yunus Emre’nin dizelerinden ve Ece Ayhan’ın 1977 tarihli kült şiiri ve kitabı ‘Yort Savul’dan alan albüm, 70’ler Anadolu saykedelik müziği canlandıran nefis altyapısı ve isyana davet eden şarkı sözleriyle haftanın en dikkat çekici çalışması olmayı başarıyor.

*BU DÜZEN YIKILSIN-Pentagram, Rock, Single
*STAMINA-Suzpact&Low, Rap, Single
*TURTLE’S PACE-Coss, Elektronik, Single
*RAMONA-The Smashing Pumpkins, Alternatif Rock, Albüm

Yazarın Tüm Yazıları