Murphy usulü ‘feminist korku’

1976 tarihli klasik “Guguk Kuşu”nun acımasız hemşiresi Mildred Ratched’tan ilham alan son Ryan Murphy projesi ‘Ratched’, Sarah Paulson, Sharon Stone gibi oyuncuları kadar görsel tasarımıyla da ilgiyi hak eden bir korku dizisi.

Haberin Devamı

2010’ların ekran klasiklerinden ‘Utopia’nın merakla beklenen Amerikan uyarlaması ise, geçen hafta Türkiye’ye de giriş yapan Amazon Prime’da başlıyor. Sinemalarda ise, Meryem Uzerli’nin başrolünde olduğu ‘Kovan’ ve Charles Dickens’ın aynı adlı başyapıtından uyarlanan komedi ‘David Copperfield’in Çok Kişisel Hikâyesi’, haftanın öne çıkan seçenekleri...

EKRANLARDA

Murphy usulü ‘feminist korku’

RATCHED (Netflix)
Yaratıcı: Ryan Murphy, Evan Romansky
Oyuncular: Sarah Paulson, Cynthia Nixon, Sharon Stone, Charlie Carver, Judy Davis
2020-ABD-8 BÖLÜM’
SUÇ, DRAM, GERİLİM

‘American Crime Story’, ‘Pose’, ‘Hollywood’, ‘Politician’ gibi çok izlenen dizilerin yaratıcısı Ryan Murphy’nin son Netflix projesi ‘Ratched’, 1976 tarihli efsanevi film ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest / Guguk Kuşu’nun acımasız hemşiresi Mildred Ratched’tan ilham alıyor. İlk iki bölümünü de yöneten Murphy’nin ‘feminist bir korku hikâyesi’ olarak nitelendirdiği dizi, Jack Nicholson ve Louise Fletcher’ın unutulmaz performanslarıyla sinema tarihine geçen ve En İyi Film dahil 5 dalda Oscar kazanan filmde yaşananların 10 yıl öncesine, yani 1947 yılına götürüyor izleyiciyi. Topluma ayak uyduramayan insanların kaldığı ve üzerlerinde deneysel tedavilerin yapıldığı bir akıl hastanesinde çalışmaya başlayan Mildred Ratched’ın karanlık yanının uyanışını izleyeceğimiz dizinin başrolünde Murphy’nin fetiş oyuncusu Sarah Paulson çok başarılı. Usta aktris Judy Davis ve üçüncü bölümde diziye giren Sharon Stone sürprizleriyle de merak uyandıran dizi, kusursuz sanat ve kostüm tasarımıyla da ilgiyi hak ediyor. İkinci sezonuna şimdiden onay alan diziyi, 8 bölüm halinde Netflix’te izleyebilirsiniz.

Murphy usulü ‘feminist korku’

UTOPIA (Amazon Prime)
Yaratıcı: Gillian Flynn
Oyuncular: Sasha Lane, Rainn Wilson, John Cusack, Desmin Borges, Dan Byrd
2020-ABD-8 BÖLÜM’
DRAM, GERİLİM, BİLİMKURGU, FANTASTİK

Haberin Devamı

2013-2014 yılları arasında Channel 4 kanalında yayınlanan ve kısacık ömrüne rağmen sıkı takipçiler yaratan meşhur İngiliz dizisi ‘Utopia’, Amerikan yeniden çevrimiyle 28 Eylül’de Amazon Prime’da olacak. Yeni versiyonunun yaratıcısı ise, David Fincher filmi ‘Gone Girl’ün ve 2018’in en iyi dizilerinden ‘Sharp Objects’in uyarlandığı romanların yazarı Gillian Flynn. Keşfettikleri çizgi romanlar hakkında internet forumlarında buluşan bir grup gencin, ‘The Utopia Experiments’ (Ütopya Deneyleri) adlı tuhaf çizimler barındıran çizgi romanın aslında büyük bir komploya ışık tuttuğunu öğrenmeleri sonrası yaşadıkları korkunç olayları anlatan dizi, orijinal hikâyeye sadık kalacak gibi görünüyor. Müzikleri ve görsel estetiğiyle de İngiliz versiyonunu canlandıran Amerikan versiyonunun, dizinin hayranlarını memnun edip etmeyeceğini pazartesi günü göreceğiz.

SİNEMALARDA

Murphy usulü ‘feminist korku’

KOVAN
Yönetmen: Eylem Kaftan
Oyuncular: Meryem Uzerli, Hakan Karsak, Feyyaz Duman
2019/TÜRKİYE/93’
DRAM

Haberin Devamı

Almanya’da işleri istediği gibi gitmeyen Ayşe, ölüm döşeğindeki annesini görmek için memleketi Artvin’e gider. Annesinin son isteği, ona da annesinden yadigar kalan arıcılığın sürdürülmesidir. Ayşe başta karşı çıksa da gönlü annesinin son isteğine karşı koyamaz. Eylem Kaftan’ın ilk uzun filmi de olan ‘Kovan’da Meryem Uzerli başrolde.

Murphy usulü ‘feminist korku’

DAVİD COPPERFIELD’IN ÇOK KİŞİSEL HİKÂYESİ / THE PERSONAL HISTORY OF DAVID COPPERFIELD
Yönetmen: Armando Iannucci
Oyuncular: Dev Patel, Peter Capaldi, Hugh Laurie, Tilda Swinton, Ben Whishaw
2019-ABD, İNGİLTERE-119’
KOMEDİ, DRAM

19. yüzyıl edebiyatının en büyük yazarlarından Charles Dickens’ın aynı adlı romanından uyarlanan film, ‘In The Loop’, ‘The Death of Stalin’ filmlerinin yanı sıra ‘The Thick of It’, ‘Veep’ gibi ekran klasiklerinin yaratıcısı Armando Iannucci’nin imzasını taşıyor. İngiliz Bağımsız Film Ödülleri’nde En İyi Senaryo dahil 5 dalda ödülle dönen film, Dev Patel, Peter Capaldi, Hugh Laurie, Tilda Swinton, Ben Whishaw gibi isimleri buluşturuyor. Mutsuz çocukluğunun ardından, hikâye anlatıcılığı ve yazarlıktaki yeteneğini keşfeden David Copperfield’in yolculuğunu bol şamatalı ve renkli bir macera halinde anlatan film, sayısız uyarlaması olan romana daha eğlenceli bir yerden bakıyor.

Yazarın Tüm Yazıları