Sanayiciden ses birliği

Türkiye’de sanayinin öncüsü Bursa’dır. Tekstilden, otomotive kadar pek çok sanayi alanında ilklerin kentidir Bursa. Türkiye’de Organize Sanayi Bölgesi’nin de temeli bundan 60 yıl önce Bursa’da atılır ve 55 yıl önce de faaliyete geçer.

Haberin Devamı

Bursa’nın güçlü tarım, dokuma, ipek ve karoseri birikimine, ulaşım imkanları da eklenince OSB için Bursa’dan uygunu bulunamaz ve 8 ili geride bırakarak öne çıkar. Eskiler bilir Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin ismi halk arasında Pilot Sanayi olarak bilinirdi. Pilot uygulama olarak başlamış OSB macerası öyle tutmuştur ki, 325 OSB ve 23 de endüstri bölgesi vardır bugün. Ve halen yeni OSB’ler için yer aranır.

*
Bursa’da 17 OSB faaliyet gösteririr ve yenileri sırada bekler. Yalakçayırı’nda 1 milyon 800 bin metrekare arazide kurulan Bursa Organize Sanayi Bölgesi bugün 7 milyon metrekare alanı geçmiştir. Yanındaki Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi de 250 hektara yakın bir alanı kaplamaktadır.
Yani sanayinin pilotu Bursa olmuştur. Olumlu yönleriyle de olumsuz yönleriyle de. OSB’ler; sanayinin disipline edilmesi, şehrin planlı gelişmesine katkıda bulunulması, birbirini tamamlayıcı ve birbirinin yan ürününü teşvik eden sanayicilerin bir arada ve bir program dahilinde üretim yapmalarıyla, üretimde verimliliğin ve kar artışının sağlanması, sanayinin az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırılması, tarım alanlarının sanayide kullanılmasının disipline edilmesi, sağlıklı, ucuz, güvenilir bir altyapı ve ortak sosyal tesisler kurulması, müşterek arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önlenmesi, bölgelerin devlet gözetiminde, kendi organlarınca yönetiminin sağlanması gibi amaçlarla kurulmaktadır (En azından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın internet sitesinde öyle yazıyor).

Haberin Devamı

*
Organize olunması amacıyla iyi niyetle başlayan uygulama elimizde sanırım biraz kolaycılığa dönüşmüş. Artık bu kadar sanayi ve sanayi bölgesi bu kente yeter noktasına getirmiştir bir grubu. Haksız da değiller. Bakanlıktaki OSB amaçlarında yer alan sanayinin az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırılması, tarım alanlarının sanayide kullanılmasının disipline edilmesi, sanayinin disipline edilmesi, şehrin planlı gelişmesine katkıda bulunulması, gibi maddelerin hayata geçtiğini söylemek gerçekçi olmayacaktır.

*
Ancak bugünlerde Bursa sanayicisi, OSB’lerin ilk temsilcisi olmanın hakkını da vermiyor değil. OSB yönetneliğinde yapılması düşünülen değişikliğe karşı ses vermeye başladı sanayiciler. OSB’lerin 21 yıldır olduğu gibi sanayiciler tarafından yönetilmesini istiyorlar. Haklılar da. Ne diyor Bakanlık; “bölgelerin devlet gözetiminde, kendi organlarınca yönetiminin sağlanması”. Sanayici bunu hatırlatıyor. Doğruya ‘doğru’ demek şart. Ancak bir kent paydaşı olarak var olan OSB’lerimizin yeni üretim biçimlerine uygun hale getirilip yaşatılmasını desteklerken, artık yeni OSB’lerin Bursa için ölümcül bir yük olduğunu söyleyerek bitirelim. Umarım bu OSB tartışması sanayicileri tüm yönlerini düşünecek bir aşamaya getirir.

Yazarın Tüm Yazıları