Özgürlük ve sorumluluk

Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu, Bursa için güzel bir kazanım.

Haberin Devamı

Farklı sanat yönetmenleri, farklı oyunlar sahneye koyarak 8 yıldır, Nilüferlilere çok özel duygular yaşattılar, düşünmeye sevk ettiler.
2014’ten beri 6-7 tane oyunlarını izleme şansım oldu. Her oyunlarını sevdim diyemem ama bazılarının çok iyi kotarıldığına da tanıklık ettim.
*
Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu ödenekli bir tiyatro. Ödeneğin kaynağı da, belediye sınırları içinde halkın vergileri. Ödenekli de olsa tiyatronun, özgürlükçü bir anlayışla, insanların, kendilerini, toplumu ve dünyayı anlama çabalarına katkı yapması çok kıymetli. Kuşkusuz özgürlüğün sorumluluktan bağımsız olmadığını da unutmadan.
DOT’tan bildiğimiz Murat Daltaban’ın Nilüfer Kent Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği’nde izlediğim Gençlik Tiyatrosu oyunu Punk Rock, beni, tüm bu söylediklerim açısından çok rahatsız etti.
50 yaşına merdiven dayamış birisi olarak, bir gençlik oyununa ilişkin yorum yapmaktan çok, özgürlük ve sorumluluk ilişkisini bir kez daha hatırlatmak ve ödenekli tiyatro ile özel tiyatro arasındaki farklılaşmaya da dikkat çekmek istedim.
*
Oyuncuların performanslarını beğendiğimi söylemeliyim. Nilüfer Kent Tiyatrosu’nu DOT gibi gören yaklaşım ve oyun seçimini rahatsız edici buldum.
DOT’a itirazım yok elbette. Ancak DOT’ta oynanan oyunları Bursa’ya getirip tekrar oynamak, Bursa seyircisini hafife almak gibi geliyor bana. İyi bir tiyatro izleyicisi tüm ekonomik şartlara rağmen ister DOT’u, ister diğer özel tiyatroları ya İstanbul’da ya da turne için Bursa’ya geldiklerinde izler ya da izledi.
Ödenekli bir tiyatronun daha kapsayıcı ve geniş kitlelere hitap etmesi gerektiğine inanıyorum. Ödenekli tiyatroların asli görevi tiyatro ile halkı buluşturmak ve tiyatro için zemin oluşturma değil mi? Burada rafine olan tiyatro sevdalıları, elbette kendilerine diledikleri oyunu izlerken bulabilir.
*
Bu eleştirimin kaynağı aslında Punk Rock oyunu.
Hoş, geçen sene izlediğim Vur Parçala Yeniden oyunu da, benzer bir tat bırakmıştı bende. Ama bu kez çok daha cüretkar buldum seçilen oyunu. Ön bilgi vermeden anlatmak zor. Ama katliam sahnesinde ne yapıyor bunlar demekten kendimi alamadım.
Oyun, NKT Gençlik Tiyatrosu Oyunu hatırlatırım. Tekraren ifade ediyorum. DOT Ormanda gibi tasarlanmış, Ormanda Kulübe’de sergilenen oyun, yaşımın da etkisiyle belki beni kavrayamadı ve açıkçası kalbimde kırgınlık ve kızgınlık hissi bıraktı. Katliam yapan lise öğrencisini izlemenin bizlere ne gibi bir katkı yapacağını çok da anlayamadım. Amacım gençleri muzır neşriyattan korumak da değil üstelik.
Özgürlüğümüzün çevremize ve gençlere olan sorumluğu yok sayamayacağına, sanatın icra edildiği platformların farklı niteliklerine ve sanatın umut verici özelliklerine vurgu yapmayı borç bildiğim için bu satırları karalıyorum. İnsanlık, insanın sorumluluğundadır.
Sanatla ve sağlıcakla kalın.

Yazarın Tüm Yazıları