Baş döndüren gündem

İlginç bir ülkeyiz vesselam. Baş döndürücü bir gündemle yaşıyoruz. Bırakın aylar ve günleri, saatler içinde bile gündem değişiveriyor.

Haberin Devamı

Son aya bakın, Doğu Akdeniz krizi tatile girerken, Afganistan masamıza önce Kabil Havaalanının Türkiye tarafından kontrol edilmesiyle gündeme geldi. Ardından düzensiz Afgan göçü ve nihayetinde, Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesiyle devam eden bir süreç.
*
Mısır, Suriye, Yunanistan, Ermenistan, Kuzey Irak ve son günlerin ilginç gelişmesi Birleşik Arap Emirlikleri ile gerilimin yumuşama sinyali de dış politika alanında yaşanan gelişmeler. Her biri aylarca konuşulabilir ama bizim öyle bir vaktimiz hiç olmuyor.
Ardından orman yangınları. Ciğerimiz yanıyor derken, daha acımızı yaşayamadan bu kez sel felaketleri. Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta onlarca cana mal olan insan hatasının sonucu büyük yıkım. Enflasyonda giderek artan rakam. Küresel ısınma, iklim değişikliği ve pandemi. Yazarken yoruldum.
*
Bir de bunlara kişisel gündem eklenince, başa çıkmak gerçekten zor bir hal alıyor.
Türkiye gerçekten büyük bir ülke, elbette çok gündemi olacak ve konunun muhatapları bunları bu ülke halkının çıkarına yönetecek. Ama bizim en büyük gündemimiz, kısa dönem içinde pandemi ve ekonomi olarak önümüzde duracak gibi. Afganistan’la ilgilensek de sel ve yangınlar konusunda üzülüp yardıma koşsak da, onlar geride kalacak (kaldı bile) ama ekonomi ve pandemi tüm yakıcılığı ile karşımızda olacak. *
Rakamlar üretimin artırılmasını şart koşuyor. Enflasyon sepetinin tek başına dörtte birini oluşturan gıdada da enflasyon durmuyor. Tarımsal girdi fiyat endeksi yıllık yüzde 27,65, tarım ürünleri üretici fiyat endeksi yıllık yüzde 22,80, gıdanın enflasyonu ise yüzde 24.92.
Yangınlarla birlikte turizmde bir kayıp olması bekleniyor. Döviz girdisinde en önemli kalemlerden biri malum turizm. Bu yaz çok sıcak geçti. Gündemimiz hiç boş olmadı. Sanırım sonbahar da oldukça sıcak olacak en azından ekonomi için.
*
Her gündeme balıklama atlamak yerine biraz da gerçek gündemle ilgilenin derim. Önünüzü kış tutun. Yaz çıkarsa ne ala.
Kalın sağlıcakla

Yazarın Tüm Yazıları