İnsanlığımızı kaybettiğimiz zamanların filmleri

İkinci Dünya Savaşı insanlık tarihinin gördüğü en büyük yıkımlardan biriydi. 1939’da başlayan bu bela 1945’te Alman ordusunun nisandan başlayarak mayıs sonuna kadar Müttefik Kuvvetler’e ve Sovyetler Birliği’ne teslim olmasıyla Avrupa’da sona erdi. Bu vesileyle sinema tarihinde yer etmiş İkinci Dünya Savaşı filmlerini derledik.

Haberin Devamı

İnsanlığımızı kaybettiğimiz zamanların filmleri

1. Gel ve Gör / Idi i Smotri
MASUMİYETİN YİTİRİLİŞİ

Savaş ortamında kaybedilen masumiyet ve insanlık... Nazilere karşı direnç gösteren Belaruslu partizanların yanında yer alan 16 yaşındaki Flyora adlı bir gencin tanıklığında, Rus yönetmen Elem Klimov adeta cehennemi tasvir eder. Dehşet, acı, korku, yitip giden değerler ve insanlığımız; ‘Gel ve Gör’ sinema tarihinin savaş olgusu üzerine yapılmış en etkileyici filmlerindendir... 

İnsanlığımızı kaybettiğimiz zamanların filmleri

2. İnce Kırmızı Hat / Thin Red Line
CEHENNEMDE ÇOK DEVRE

Haberin Devamı

Amerikan sinemasının ‘ruhani’ yönetmeni Terrence Malick, 1998 tarihli başyapıtında çok karakterli bir yapı kuruyor ve Guadalcanal’da savaşan askerler eşliğinde ortamın dayanılması zor psikolojisini perdeye taşıyor. Filmin kadrosunda James Caviezel, Adrien Brody, Sean Penn, George Clooney, Nick Nolte, Ben Chaplin, John Travolta, John Cusack gibi isimler var.  

İnsanlığımızı kaybettiğimiz zamanların filmleri

3. Schindler’in Listesi / Schindler’s List
‘OSKAR’LIK BİR ÖYKÜ!

Savaş döneminde birçok Yahudiyi (1.100 civarı) bir yolunu bulup (gerektiğinde rüşvet vererek) Nazilerin zulmünden kurtaran Oskar Schindler adlı bir sanayicinin hikâyesi. Yapım En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil yedi dalda Akademi tarafından ödüllendirmişti. Steven Spielberg’ün bu siyah-beyaz klasiği Thomas Keneally’nin romanından sinemaya uyarlanmıştı. 

İnsanlığımızı kaybettiğimiz zamanların filmleri

4. Roma Açık Şehir / Roma Citta Aperta
ONURLU DİRENİŞ...

1944’te Nazi işgaline direnen bir grup başkentli. Gestapo çoktan direnişçilerin başındaki Giorgio Manfredi’nin peşine düşmüştür ve yakın arkadaşı küçük bir grupla onun Roma’dan kaçması için uğraş vermektedir. Roberto Rossellini’nin bu unutulmaz çalışması İtalyan Yeni Gerçekçiliği’nin simge yapıtlarından biri...  

Haberin Devamı

İnsanlığımızı kaybettiğimiz zamanların filmleri

5. Çöküş / Der Untergang
‘KAVGAM’IN SON SAYFALARI...

Dünyayı kana bulayan zalim bir diktatörün artık sona geldiği zaman dilimi... Oliver Hirschbiegel’in yapıtı Adolf Hitler’i delirme anlarıyla birlikte yansıtırken bugünden geriye dönerek karanlık bir geçmişi hatırlamamıza da vesile oluyor. Filmde ‘Führer’i muhteşem performansıyla Bruno Ganz canlandırıyor.  

İnsanlığımızı kaybettiğimiz zamanların filmleri

6. Gölgeler Ordusu / L'armée des Ombres
İHANETİN BEDELİ

Fransız Direniş Örgütü’nün önemli isimlerinden biri olan Philippe Gerbier tutuklanır ve Gestapo’ya teslim edilmeden önce bir esir kampına gönderilir. Sonra da bir yolunu bulup firar eder ve kendisini ele veren ihbarcıyı aramaya başlar... Jean-Pierre Melville imzalı yapım örgütün işleyişi ve ahlaki ikilemler arasında dolaşırken son derece gerçekçi portreler çizer. Lino Ventura, Jean-Pierre Cassel, Simone Signoret ve Paul Meurisse gibi isimler yer alıyor. 

Haberin Devamı

İnsanlığımızı kaybettiğimiz zamanların filmleri

7. Mukaddes Vazife / Das Boot
GERİLİMLİ SULAR

İkinci Dünya Savaşı’nda görev yapan U-96 tip bir denizaltı mürettebatının yaşadıkları odağında savaşın psikolojisi, anlamsızlığı ve atmosferi üzerine son derece etkileyici bir yapım. Sonar sesi eşliğinde görsel bir yapı kuran ve seyircisini geren Wolfgang Petersen bu filmle tanınmış ve sonrasında Hollywood’un yolunu tutarak büyük bütçeli aksiyonlara imza atmıştı.     

İnsanlığımızı kaybettiğimiz zamanların filmleri

8. Er Ryan’ı Kurtarmak / Saving Private Ryan
HEPİMİZ ONUN İÇİN...

Normandiya Çıkarması sonrası... Yüzbaşı Miller küçük birliğiyle birlikte üç üyesi daha önce çeşitli cephelerde hayatını kaybetmiş Ryan ailesinin son temsilcisi James Francis’i bulup eve göndermekle görevlidir. Steven Spielberg kamerasını bir kez daha İkinci Dünya Savaşı dönemine uzatırken filmin ilk 20 dakikası ortamın dehşetini çarpıcı bir görsellik eşliğinde sunarak sinema tarihine kendince bir not düşer. Kadroda Tom Hanks’in yanı sıra Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Vin Diesel ve Matt Damon gibi oyuncular var.   

Haberin Devamı

İnsanlığımızı kaybettiğimiz zamanların filmleri

9. Kwai Köprüsü / The Bridge on the River Kwai
UMUDA SON ÇIKIŞ

Japonların elinde esir olan askerlere Kwai Nehri üzerinde bir köprü inşa etme görevi verilir. Askerlerin başındaki takıntılı Albay Nicholson ise en iyi köprüyü yaparak kendi ekibinin moral-motivasyonunu yüksek tutacağı görüşündedir. Ünlü tema müziğiyle de zihinlerde yer edinen David Lean klasiklerinden biri. Filmde başrolleri Alec Guinness, William Holden, Jack Hawkins ve Sessue Hayakawa gibi isimler paylaşıyor. 

İnsanlığımızı kaybettiğimiz zamanların filmleri

10. Hayat Güzeldir / La Vita e Bella
ADETA BİR OYUN

Guido’nun küçük ama son derece mutlu dünyası savaşın patlak vermesiyle darmadağın olur. İtalyan Yahudisi olarak esir kampına götürüldüğünde oğlu Giosue’nin bu durumdan etkilenmemesi için yaşadıklarını bir oyuna dönüştürür. Roberto Benigni’nin yazıp yönettiği ve oynadığı, nihayetinde Oscar’a da uzanan filmi, savaşın yıkıcı etkisini azaltmak isteyen bir babanın dramını trajikomik ve son derece çarpıcı bir öyküyle anlatıyor.

Haberin Devamı

BUNLAR DA VAR...

  1. Kazablanka / Casablanca / Yön: Michael Curtiz
  2. Büyük Firar / The Great Escape / Yön: John Sturges
  3. Iwo Jima’dan Mektuplar / Letters from Iwo Jima / Yön: Clint Eastwood
  4. Piyanist / The Pianist / Yön: Roman Polanski
  5. Stalingrad / Yön: Joseph Vilsmaier
  6. Şeref Madalyası / Cross of Iron / Yön: Sam Peckinpah
  7. Casuslar Kampı / Stalag 17 / Yön: Billy Wilder
  8. Hitler’e Suikast / Elser / Yön: Oliver Hirschbiegel
  9. Kefaret / Atonement / Yön: Joe Wright
  10. Yüzbaşı / Der Hauptmann / Yön: Robert Schwentke
  11. General Patton / Patton / Yön: Franklin J. Schaffner
  12. İnsanlar Yaşadıkça / From Here to Eternity / Yön: Fred Zinneman
  13. Dunkirk / Yön: Christopher Nolan
  14. Fury / Yön: David Ayer
  15. Pearl Harbor / Yön: Michael Bay
Yazarın Tüm Yazıları