‘Gerçek kahramanlar’ın hikâyeleri

Bu dönemin en büyük yükü onların omuzlarında. Yoruldular, sevdiklerinden uzak kaldılar ve asıl önemlisi, bazıları bu süreçte ne yazık ki aramızdan ayrıldı. Evet, bu hafta ana karakteri doktorlar olan filmlerden bir seçki yaptık. Lakin şu notu düşmeden edemiyoruz: Listedeki hiçbir film onların pandemi dönemindeki çabaları kadar etkileyici değil; hani derler ya hayat bazen kurgunun önüne geçiyor... Onların bu salgın sırasındaki fedakârlıklarının perdedeki yansımasıysa sanırım önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek...

Haberin Devamı

1) UYANIŞLAR / AWAKENINGS
Bir mucizenin peşinde…

‘Gerçek kahramanlar’ın hikâyeleri

Oliver Sacks deneyimlerini aktardığı kitaplarından birinde ‘uyku hastalığı’na tutulmuş bir grup insanın bir ilaçla uyanmasını ve hayata karışmalarını anlatır. Söz konusu kitaptan uyarlanan filmde asosyal bir doktorun değiştirdiği hayatların öyküsünü izleriz. Penny Marshall imzalı yapımın başrollerinde Robin Williams, Robert De Niro, Penelope Ann Miller ve John Heard var. 

2) TANRIYI OYNAYANLAR / SOMETHING THE LORD MADE
Kalbimiz her daim onlarla!

‘Gerçek kahramanlar’ın hikâyeleri

Haberin Devamı

Dönemin öncü ismi Dr. Alfred Blalock’la hademe olarak işe alınmış (aslında marangozdur) ve sonradan asistanlık görevini üstlenmiş Vivien Thomas’ın 1940’larda çok zor koşullar altında kalp ameliyatı konusunda çığır açmalarının öyküsü. Yönetmenliğini Joseph Sargent’ın üstlendiği yapımda ikiliyi Alan Rickman ve Mos Def canlandırıyor. 

3) FRANKENSTEIN / MARY SHELLEY’S FRANKENSTEIN
Varolmanın dayanılmaz ağırlığı…

‘Gerçek kahramanlar’ın hikâyeleri

Malum, Mary Shelley’nin ünlü klasiği insanın Tanrı’nın işine karışması (!) üzerine en önemli metinlerden biridir. Defalarca sinemaya uyarlanmıştır; son adaptasyonlardan biri sayılan Kenneth Branagh imzalı filmde doktoru yönetmenin kendisi, varoluşunun peşine düşen yaratığıysa Robert De Niro canlandırır.

4) CAN DÜŞMANI / NO WAY OUT
Tıpta ırkçılık

‘Gerçek kahramanlar’ın hikâyeleri

Bir soygunun ardından kardeşiyle birlikte hastaneye kaldırılan bir suçlu ve tedavisi sırasında onun ırkçı suçlamalarına maruz kalan siyah bir doktor... Joseph L. Mankiewicz’in bu klasik yapıtı dönemine göre cesur fikirlerin peşine düşer. Filmde ilk etkileyici performanslarından birini sergileyen Sidney Poitier’ı izleriz. 

Haberin Devamı

5) ÇİZGİ ÖTESİ / FLATLINERS
Öte tarafa gidip dönenler

‘Gerçek kahramanlar’ın hikâyeleri

Bir grup tıp öğrencisi kalpleri bir süreliğine durdurup ölümün nasıl bir şey olduğunu deneyimlemeye çalışır. Joel Schumacher’in 1990 tarihli yapımında Kiefer Sutherland, Julia Roberts, Kevin Bacon, William Baldwin ve Oliver Platt gibi dönemin genç yıldızları rol alıyor. Filmin 2017 tarihli yeniden çevrimiyse çok kötüydü.

6) PATCH ADAMS
Adım sevgidir bayım…

‘Gerçek kahramanlar’ın hikâyeleri

Hayatının erken dönemlerinde rotasını kaybetmiş, 35’inde tıp fakültesine girmiş, hastaları sevgi ve mizahla iyileştirmeye çalışan farklı bir modelin portresi. Gerçek bir hayat hikâyesinden sinemaya uyarlanan Tom Shadyac’ın filminde çizgi dışı doktor rolünde Robin Williams’ı izliyoruz.

Haberin Devamı

7) DOKTOR / THE DOCTOR
Bir cerrahın dönüşümü…

‘Gerçek kahramanlar’ın hikâyeleri

Alanında başarılı ama hastalarıyla mesafeli bir cerrah olan Jack McKee’nin kendisine kanser teşhisi konulmasıyla birlikte yaşadığı dönüşüm… Dr. Edward Rosenbaum’un 1988 tarihli kitabının uyarlaması olan yapımda ana karakteri William Hurt canlandırıyordu. Yönetmen koltuğuna oturan isimse ‘Başka Tanrının Çocukları’yla tanıdığımız Randa Haines’ti.

8) THE HOSPITAL
Oscar’lı ‘Hastane’

‘Gerçek kahramanlar’ın hikâyeleri

Manhattan’daki bir eğitim hastanesinde görevli, eşi tarafından terk edilmiş, çocuklarının görüşmek istemediği şef doktor Herbert Bock odağında bir hastane ortamında yaşananlara mizahi bir bakış... Arthur Hiller’ın ‘En İyi Senaryo’da Oscar almış filminde George C. Scott ve Diana Rigg başrolleri paylaşıyor. 

Haberin Devamı

9) DOKTOR MOREAU’NUN ADASI / THE ISLAND OF DR. MOREAU
Gen‘etik’ meseleler…

‘Gerçek kahramanlar’ın hikâyeleri

H.G. Wells’in ünlü bilimkurgu romanı, çılgın bir biliminsanının sorumsuz hamleleri sonucu bozulan dengelere dikkat çeker. Genetik alanındaki etik meseleleri dert edinen metin defalarca sinemaya taşınmıştır. Bu uyarlamaların en ünlüsü 1977 tarihli, Don Taylor imzalı yapımdı. Filmin başrollerinde Burt Lancaster, Michael York ve Barbara Carrera var.  

10) PEKİ YA BOB? / WHAT ABOUT BOB?
Takıntı ustası!

‘Gerçek kahramanlar’ın hikâyeleri

Had safhada takıntılı biri olan Bob Wiley gittiği bütün psikologları bezdirmiştir. Nihayetinde Dr. Leo Marvin’in kapısını çalar. Hasta-doktor ilişkileri üzerine yapılmış en iyi komedilerden biri olan bu yapım Frank Oz imzasını taşıyor. Filmi sürükleyen isimlerse Bill Murray, Richard Dreyfuss ve Julie Hagerty gibi üst düzey oyuncular…

Haberin Devamı

SİNEMA TARİHİNİN ÜNLÜ DOKTORLARI

Dr. Jivago / Yön: David Lean

Dr. No / Yön: Terence Young

Dr. Caligari’nin Muayenehanesi / Yön: Robert Wiene

Dr. Mabuse / Yön: Fritz Lang

Dr. Strangelove / Yön: Stanley Kubrick

Dr. Jekyll-Bay Hyde / Yön: Victor Fleming

Dr. Parnassus / Yön: Terry Gilliam

Doktor Dolittle / Yön: Richard Fleischer

Dr. T ve Kadınları / Yön: Robert Altman

Doktor Strange / Yön: Scott Derrickson

‘Gerçek kahramanlar’ın hikâyeleri

Doktor Sleep / Yön: Mike Flanagan

Yazarın Tüm Yazıları