Gelin film derelim, yollarına serelim...

Yarın ‘Anneler Günü’. Biz de bu vesileyle konusunu anneler ve çocukları üzerine kuran, keyifli, duygusal, komik bir grup filmi derledik. Buyurun, annenizle ya da çocuklarınızla birlikte izleyin...

Haberin Devamı

NEŞELİ GÜNLER / THE SOUND OF MUSIC
Dadıların en sevileni

Gelin film derelim, yollarına serelim...

Eşini yeni kaybetmiş, disiplinli bir baba ve manastırdaki sıkıcı hayatından kurtulup dağlara çıkmak ve şarkı söylemek isteyen genç bir kadın. Maria, Von Trapp’ın yedi çocuğuna dadılık yapar, şefkat gösterir ve gönüllerini kazanır. Daha önceki bakıcıların haylazlık yüzünden görevi bıraktığı bir ortamda eve ve çocuklara bambaşka bir hava katar. Beş dalda Oscar kazanan Robert Wise imzalı bu unutulmaz klasikte, dadı rolündeki Julie Andrews muhteşem oynuyordu. Babayı da Christopher Plummer canlandırıyordu. 

UĞUR BÖCEĞİ / LADY BIRD
Yüreğinin götürdüğü yere gidebilir misin?

Haberin Devamı

Gelin film derelim, yollarına serelim...

New York’a gitmek, eğitimini orada sürdürmek isteyen Sacramento’lu Christine McPherson adlı bir lise öğrencisi ve onun, hayaller yerine ayakları yere basan hedeflere yönelmesini isteyen fedakâr annesi... Greta Gerwig’in otobiyografik özellikler içeren ilk uzun metrajı, anne-kız ilişkileri etrafında rotasını arayan bir gencin öyküsünü anlatıyor. Saoirse Ronan ve  Laurie Metcalf’ın sürüklediği yapım, 2018’de beş dalda Oscar’a aday olmuştu. 

KÖR NOKTA / THE BLIND SIDE
Oscar’lık ana

Gelin film derelim, yollarına serelim...

Sorunlu bir ailenin ferdi olarak doğan ve iriliği yüzünden dışlanan siyah bir çocuk, beyaz bir aile tarafından evlat edinilir ve büyütülür. Zamanla yeteneklerinin de farkına varan bu genç, Amerikan NFL’in (Amerikan Ulusal Futbol Ligi) en dikkat çeken yıldızlarından biri olur. Michael Lewis’in kitabından uyarlanan ve yönetmenliğini John Lee Hancock’un üstlendiği yapımda çocuğa şefkatli bir anne portresi sunan Leigh Anne Touhy karakterini Sandra Bullock canlandırıyordu. Oyuncunun ışıltılı performansı kendisine 2010’da ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında Oscar kazandırmıştı. 

Haberin Devamı

BURADAN ÇOK UZAKTA / ANYWHERE BUT HERE
Ah şu annem!

Gelin film derelim, yollarına serelim...

Uçuk kaçık bir anne ve gayet olgun bir kişiliğe sahip kızı... Küçük kasabasından çıkıp Beverly Hills’e yerleşen Adele August’la annesinin çizgi dışı davranışlarıyla baş etmeye çalışan kızının hikâyesi, Mona Simpson’ın romanından sinemaya taşınmıştı. Wayne Wang’ın yönettiği yapımın başrollerinde Natalie Portman-Susan Sarandon ikilisi vardı...

KÜÇÜK KADINLAR / LITTLE WOMEN
Kız kardeşler dayanışması

Gelin film derelim, yollarına serelim...

Louisa May Alcott’un ünlü klasiği defalarca sinemaya uyarlandı. İç savaş döneminde, dayanışma çabası içine giren bir ailede dört kız kardeşin mücadelesini, umutlarını, hayal kırıklıklarını, acılarını ve sevinçlerini anlatan romanın son uyarlamasını Greta Gerwig, kimi kurgusal hamlelerle perdeye taşımıştı. Kadro şu isimlerden oluşuyordu: Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Laura Dern, Timothee Chalamet ve Meryl Streep. 

Haberin Devamı

SEVGİ SÖZCÜKLERİ / TERMS OF ENDEARMENT
Adım sevgidir

Gelin film derelim, yollarına serelim...

1984’te tam 11 dalda aday olup beşinde Oscar heykelini koltuğunun altına koyan bir film... Nevrotik bir anneyle uçuk kaçık kızının hikâyesini anlatan James L. Brooks’un yapıtı, Larry McMurtry’nin romanının sinema uyarlamasıydı. Filmin ışıltılı kadrosunda Shirley MacLaine (Oscar kazandı), Debra Winger, Jack Nicholson (Oscar kazandı) ve Danny De Vito gibi isimler yer alıyordu.  

ANNELER VE KIZLARI / MOTHER AND CHILD
Herkes kendi çocuğunu arar

Gelin film derelim, yollarına serelim...

14 yaşında hamile kalan ve bebeğini evlatlık veren ama aradan geçen 37 yılda üstünden gelemediği bir vicdan azabıyla yaşayan Karen... Ne pahasına olursa olsun anne olmak için çabalayan ama bunu biyolojik olarak başaramayınca evlatlık almak için harekete geçen Lucy... Ve kariyer meraklısı, yükselmek için de önündeki her engeli aşmaya hazır Elizabeth... Üç ayrı kadının yolları bir şekilde kesişir. Rodrigo Garcia’nın çok karakterli bir yapıya sahip filmi, ‘anne ve çocuk’ teması etrafında gelişen etkileyici bir çalışmaydı. Kadroda Naomi Watts, Annette Bening, Kerry Washington, Carla Gallo, Eileen Ryan gibi isimler vardı. 

Haberin Devamı

OMUZ OMUZA / STEPMOM
Zor bir denklem

Gelin film derelim, yollarına serelim...

Isabel, eşinden ayrılmış erkek arkadaşı Luke’un çocuklarıyla yeni bir yol haritası çizmeye kararlı bir kadındır. Öte yandan çocukların annesi Jackie ise profesyonel bir fotoğrafçı olan Isabel’in evlatlarına iyi bakamayacağı düşüncesindedir. Üstelik kendisi de zorlu bir hastalığın pençesindedir. Chris Columbus’un, farklı annelik modellerinde gezinen bu melodramında Julia Roberts ve Susan Sarandon, yolları kesişen iki kadını canlandırıyordu.  

ÇILGIN CUMA / FREAKY FRIDAY
Bedenler değişince...

Gelin film derelim, yollarına serelim...

Hollywood’un zaman zaman başvurduğu ebeveynle evladının beden değiştirme öyküsünün eğlenceli bir versiyonu. Tess ve kızı Anna, aralarındaki bir tartışmanın ardından bedenlerinin değiştiğini fark eder. Ana-kız bir yandan bu durumu etrafa belli etmeden günü kurtarmaya çalışır, öte yandan da birbirlerini daha yakından tanıma ve anlama fırsatını bulur. Jamie Lee Curtis ve Lindsay Lohan’ın ana karakterleri canlandırdığı filmin yönetmeni Mark Waters’dı. 

Haberin Devamı

EYVAH ANNEM DAĞITTI / BAD MOMS
Kusursuzluktan uyumsuzluğa

Gelin film derelim, yollarına serelim...

Amy, ailesine son derece bağlı bir annedir. Ne var ki bir türlü büyümeyen kocası, çocukları, sevimsiz patronu ve okul aile birliğindeki kimi anneler, canına tak etmiştir. Sonunda ‘kusursuz’ modelinden vazgeçer, uyumsuzlar kanadına takılır ve özgürlüğünün peşine düşer. O artık bambaşka bir annedir... John Lucas-Scott Moore ikilisinin yönettiği yapımda başrolleri Mila Kunis, Kathryn Hahn, Kristen Bell ve Christina Applegate paylaşıyordu.

DAHA FAZLASI...

- Umudun Peşinde / Philomena / Yön: Stephen Frears
- Üç Billboard Ebbing Çıkışı / Three Billboards Outside Ebbing, Missouri / Yön: Martin McDonagh
- Yaşamın Kıyısından Kartpostallar / Postcards from the Edge / Yön: Mike Nichols
- Tully / Yön: Jason Reitman
- Grey Gardens / Yön: Michael Sucsy
- Çelik Manolyalar / Steel Magnolias / Yön: Herbert Ross
- Küçük Adam Tate / Little Man Tate / Yön: Jodie Foster

Gelin film derelim, yollarına serelim...

- Mamma Mia! / Yön: Phyllida Lloyd
- Özel Bir Gün / Mother’s Day / Yön: Garry Marshall
- Anneler Gecesi / Moms Night Out / Yön: Andrew ve Jon Erwin

Yazarın Tüm Yazıları