Gazeteciler başrolde!

Yarın Çalışan Gazeteciler Günü... Biz de bu vesileyle haber yapan, toplumun bilgi edinme hakkı uğruna çaba gösteren, bu çabasının karşılığında (!) bazen tehditler alan, bazen hapse düşen, bazen de ne yazık ki hayatını kaybeden meslektaşlarımızı, meslek etiğini, yayıncılık meselelerini anlatan yapımları topladık. İşte gazetecilik filmleri...

Haberin Devamı

1. BAŞKANIN BÜTÜN ADAMLARI / ALL THE PRESIDENT’S MEN
Bir skandalın perde arkası

Gazeteciler başrolde

The Washington Post gazetesinin iki cesur muhabiri, Carl Bernstein ve Bob Woodward’un bir dedektif titizliğiyle giriştiği takip Başkan Nixon’ın dahil olduğu bir dinleme vakasının ortaya çıkmasını sağlar ve olay tarihe Watergate Skandalı olarak geçer. Bu sürecin sinemasal ifadesi olan Alan J. Pakula’nın filmi bir gazetecilik dersi niteliğindedir. Filmde muhabirleri Robert Redford ve Dustin Hoffman canlandırmıştı.

2. SPOTLIGHT
Muhabirlik nasıl yapılır?

Gazeteciler başrolde

Haberin Devamı

The Boston Globe gazetesinde özel haber kovalayan bir ekip, çocuklara cinsel tacizde bulunan bir rahibin peşine düşmüştür. Haber derinleştikçe olayların sayısının çokluğunu fark ederler; daha da vahimi, kimi hukukçuların sistemli bir biçimde bu suçları örtbas ettiğini görürler. Tom McCarthy’nin Oscar’lı filmi haber nasıl ele alınır, muhabirlik nasıl yapılır, genel yayın yönetmenleri zorlu haberler karşısında neleri göğüsler, haber nasıl pişer türü refleksleri de perdeye taşımıştı. 

3. THE POST
Halkın haber alma hakkı üzerine…

Gazeteciler başrolde

Steven Spielberg imzalı yapım Vietnam Savaşı’nın seyrini kamu vicdanı nezdinde değiştiren belgelerin (‘Pentagon Papers’ olarak biliniyor) The Washington Post’ta yayımlanma sürecini anlatıyor ve seyircisini basın özgürlüğü, etik, vicdan, hukuk, halkın haber alma hakkı ve hükümet menfaatleri üzerine etkileyici bir zihinsel ve ahlaki yolculuğa çıkarıyor.

4. ŞEBEKE / NETWORK
Her şey reyting için…

Gazeteciler başrolde

Haberin Devamı

İzlenme oranları düşen ve bu yüzden işten çıkarılması muhtemel bir sunucu, canlı yayında sinir krizi geçirir. Bu durum yeni bir reyting patlamasına dönüşür ve sistem onu tekrar el üstünde tutmaya başlar… Sidney Lumet’nin bu filmi yayıncılık meseleleri, meslek etiği, izleyici refleksleri üzerine dertlerin altını 70’li yıllarda çizen derin bir medya eleştirisi. 

5. PARAMPARÇA / SHATTERED GLASS
Bir ‘asparagas’çının öyküsü…

Gazeteciler başrolde

Yine gazeteciliğin etik meselelerini perdeye taşıyan, mesleğe içeriden bakan etkileyici bir yapım... Billy Ray’in yönettiği film, 90’lı yılların ikinci yarısında The New Republic adlı dergide çalışan ve yayımlanan haberlerinin birçoğu ‘asparagas’ çıkan hırslı bir muhabirin, Stephen Glass’ın gerçek öyküsünü anlatıyor. 

Haberin Devamı

6. ATEŞ ALTINDA / UNDER FIRE
Gazeteci taraf tutar mı?

Gazeteciler başrolde

Nikaragua’da, diktatör Somoza rejiminin Sandinista gerillaları tarafından yıkıldığı 1979’da, ülkenin kaotik ortamında görev yapmaya çabalayan üç ABD’li gazeteci… Meslek ilkeleri, kalbinin attığı yer, CIA’in ‘arka bahçe’deki dokunuşları... Yönetmen Roger Spottiswoode’nin dinamik rejisiyle perdeye taşınan yapım, gazetecilik filmleri arasında farklı bir yeri tarif eder.

7. FROST / NIXON
Başkanın bütün söyleşileri

Gazeteciler başrolde

1977’de, kendi ülkesi İngiltere’de gözden düşmüş bir talk show’cu olan David Frost, Watergate Skandalı’yla görevine veda eden eski başkan Nixon’ı TV söyleşisi için ikna eder. 45 milyon kişinin izlediği bu söyleşiler, iki usta boksörün uzun soluklu maçı gibidir. Ron Howard imzalı yapımda Nixon rolünde Frank Langella muhteşemdi. 

Haberin Devamı

8. İYİ GECELER, İYİ ŞANSLAR / GOOD NIGHT, AND GOOD LUCK
Etkileyici bir sinematografi

Gazeteciler başrolde

Emektar gazeteci ve radyocu Edward R. Murrow, artık komünist avını çoktan başlatmış olan senatör McCarthy’ye karşı mücadele etmek gerektiğini düşünür ve bu yönde çalışmalara başlar… George Clooney’nin yönettiği yapım, bir dönemin perde arkasını içerik ve görsellik bakımından etkileyici bir sinematografiyle önümüze getiriyor.  

9. KÖSTEBEK / THE INSIDER
‘60 Dakika’da gerçekler!

Gazeteciler başrolde

Sigara üreticisi bir şirkette çalışırken toplumun sağlığı için kamuoyunu bilgilendirmek yolunda çaba harcayan bir yöneticiyle onu ‘60 Dakika’ adlı programına çıkarmak isteyen bir televizyoncunun hikâyesi. Usta yönetmen Michael Mann, başrollerini Russell Crowe ve Al Pacino’nun paylaştığı filminde basının asli görevlerini gerilim unsurları eşliğinde anlatıyor.   

Haberin Devamı

10. GECE VURGUNU / NIGHTCRAWLER
Sınırları aşmak

Gazeteciler başrolde

Genç ve hırslı Lou Bloom’un medyada yükselme tutkusuyla yoldan çıkması… Dan Gilroy’un filmindeki bu adam adeta sinema tarihinin ünlü arıza karakterlerinin bir karışımı... Öte yandan hikâye bize modern zamanlarda reyting kaygısıyla işin nerelere varılacağına dair mesajlar veriyor. 

BUNLAR DA VAR...

11. The Parallax ViewYön: Alan J. Pakula

12. Kızıllar / RedsYön: Warren Beatty

13. Salvador / Yön: Oliver Stone

14. Haberler / Broadcast NewsYön: James L. Brooks

15. Dünyanın Kaderi / The China Syndrome / Yön: James Bridges

16. The Paper / Yön: Ron Howard

17. Büyük Karnaval / Ace in the HoleYön: Billy Wilder

18. Deadline-U.S.A.Yön: Richard Brooks

19. Veronica GuerinYön: Joel Schumacher

Gazeteciler başrolde

20. Saraybosna’ya Hoşgeldiniz / Welcome to SarajevoYön: Michael Winterbottom

21. Cuma Kızı / His Girl FridayYön: Howard Hawks

22. Gizli Dosya / TruthYön: James Vanderbilt

23. Çok Özel Haber / The Shipping News / Yön: Lasse Hallström

24. Av Partisi / The Hunting PartyYön: Richard Shepard

25. Christine / Yön: Antonio Campos

TÜRK SİNEMASINDAN ÖRNEKLER

1. Press / Yön: Sedat Yılmaz

2. Kaygı / Yön: Ceylan Özgün Özçelik

Gazeteciler başrolde

3. Uzlaşma / Yön: Oğuzhan Tercan

4. Gazeteci / Yön: Yücel Uçanoğlu

5. Uyanık Gazeteci / Yön: Kartal Tibet

Gazeteciler başrolde

Yazarın Tüm Yazıları