Uğur Vardan

Uğur Vardan

uvardan@hurriyet.com.tr

“Adalar’dan bir festival gelir bizlere”

İstanbulluların yaz aylarında merakla beklediği faaliyetlerden birine dönüşen ‘Sinemada Film Festivali’ bu yıl beşinci kez düzenleniyor. Büyükada Taş Mektep ve Heybeliada Değirmenburnu Parkı’nda, 23-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalde son dönemin öne çıkan yapıtlarının gösterimlerinin yanı sıra söyleşiler ve atölyeler de olacak. Bu yıl ayrıca şenliğin ilk gününde, tarihi Paşabahçe vapurunda, iki Yeşilçam klasiği ‘Gülen Gözler’ ve ‘Tosun Paşa’ filmleri gösterilecek.

Haberin Devamı

Yazın en güzel yanlarından biri karşınızda koca bir perde, üstünüzde gökyüzü, bir filmin içinde kaybolup gitmektir. En azından bizim çocukluğumuzdaki açık hava sinemaları hafızalarımızda böyle bir iz ve hatıra bırakmıştı. Şimdiki zamanlarda, geçmişte olduğu gibi bu tür sinemalar uzun süreli hamlelere soyunamıyor. Ama yine de nostaljik bir tavırla hem bu zevki geçmişte tadanları anılarıyla buluşturmak hem de yeni neslin sinemaseverlerini aynı duygularla tanıştırmak üzere kimi etkinlikler düzenleniyor. Bu tür organizasyonlardan biri olan ‘Sinemada Film Festivali’ beşinci kez seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.“Adalar’dan bir festival gelir bizlere”

23 Temmuz’dan 27 Temmuz’a kadar sürecek etkinlik Büyükada Taş Mektep ve Heybeliada Değirmenburnu Parkı’nda düzenlenecek. Şenliğin ilk gününde sinemamızın iki komedi klasiği, ‘Gülen Gözler’ (Yön: Ertem Eğilmez) ve ‘Tosun Paşa’ (Yön: Kartal Tibet) Paşabahçe Vapuru’nda gösterilecek. Söz konusu tarihi vapur hatırlanacağı gibi 2020’de seferden kaldırılmıştı. Dünyanın yaşayan en eski tersanesi olan Haliç Tersanesi’nde İBB Şehir Hatları tarafından restore edilmişti. Ardından da 2022’de tekrar eski işlevini kazandı ve ait olduğu sulara geri döndü.

Haberin Devamı

Özcan Alper’in yönetmenliğini üstlendiği ‘Bölük Pörçük: Bir Tuncel Kurtiz Biyografisi’ filmiyle açılacak festivalde ‘Su Yüzü’ (Yön: Zeynep Köprülü), ‘Gülizar’ (Yön: Belkıs Bayrak), ‘Hakkı’ (Yön: Hikmet Kerem Özcan), Gecenin Kıyısı (Yön: Türker Süer), ‘Döngü’ (Yön: Erkan Tahhuşoğlu), ‘Ölü Mevsim’ (Yön: Doğuş Algün), ‘Biz Radyoyu Çok Sevdik’ (Yön: Cem Hakverdi, Özden Çankaya ve Nazan Haydari), ‘Büyük Kuşatma’ (Yön: Sinan Kesova) ve ‘En Sevdiğim Pastam’ (Yön: Maryam Moghadam, Behtash Sanaeeha) gibi yakın tarihli, birçok festivalde boy göstermiş ve çeşitli ödüller kazanmış yapıtlar izleyicilerle buluşacak.“Adalar’dan bir festival gelir bizlere”İstanbul Şehir Hatları etkinlik boyunca Adalar’a özel vapur seferleri düzenleyecek.

Haberin Devamı

İBB Kültür bünyesindeki İstanbul Sinema Ofisi yürütücülüğünde, Filmkoop işbirliğiyle hazırlanan programda film gösterimlerinin yanı sıra sinema sektörünün öne çıkan isimleriyle söyleşi ve atölyeler de olacak. Öte yandan İstanbul Şehir Hatları etkinlik boyunca Adalar’a özel sefer düzenleyecek. Sinemaseverler 23-27 Temmuz tarihleri arasında saat 23.30’da Büyükada-Heybeliada-Burgazada-Kınalıada-Bostancı seferini yapacak vapuru kullanabilir. Ayrıntılara İBB Kültür’ün sosyal medya hesaplarından ve kultursanat.istanbul adresinden; ücretsiz biletlere de İstanbul Senin uygulaması üzerinden ulaşılabilir.

ETKİNLİK PROGRAMI

23 Temmuz Çarşamba

16.00 Film: ‘Yukarı Bak’ (Yön: Pete Docter, Bob Peterson), Büyükada Taş Mektep

Haberin Devamı

18.00 Atölye: Hakan Bıçakcı-‘Kurmaca Dünyalar Yaratmak’, Büyükada Taş Mektep

20.00 Söyleşi: Özcan Alper ve Soner Alper (Moderatör: Şükrü Alaçam), Büyükada Taş Mektep

21.00 Film: ‘Bölük Pörçük: Bir Tuncel Kurtiz Biyografisi’ (Yön: Özcan Alper), Büyükada Taş Mektep“Adalar’dan bir festival gelir bizlere”

18.15 Film: ‘Gülen Gözler’ (Yön: Ertem Eğilmez), Paşabahçe Vapuru-Kabataş İskelesi (Yolculuk boyunca)

20.30 Film: ‘Tosun Paşa’ (Yön: Kartal Tibet), Paşabahçe Vapuru-Büyükada İskelesi (Sabit)

20.00 Söyleşi: Utku Zekâ ve Yasemin Szawlowski (Moderatör: Vuslat Saraçoğlu), Heybeliada Değirmenburnu Parkı

21.00 Film: ‘Su Yüzü’ (Yön: Zeynep Köprülü), Heybeliada Değirmenburnu Parkı

24 Temmuz Perşembe

Haberin Devamı

16.00 Film: ‘Rafadan Tayfa Göbeklitepe’ (Yön: İsmail Fidan), Büyükada Taş Mektep

18.00 Söyleşi: Gizem Erman Soysaldı ve Arda Kavaklıoğlu ‘Sahneye Sığmayan Oyunculuk: Kamera Önü ve Seslendirme’ (Moderatör: Atilla Gündoğdu), Büyükada Taş Mektep

20.00 Söyleşi: Belkıs Bayrak ve Bekir Behrem (Moderatör: Vuslat Saraçoğlu), Büyükada Taş Mektep

21.00 Film: ‘Gülizar’ (Yön: Belkıs Bayrak), Büyükada Taş Mektep

20.00 Söyleşi: Hikmet Kerem Özcan ve Özgür Emre Yıldırım (Moderatör: Eyüp Boz), Heybeliada Değirmenburnu Parkı

21.00 Film: ‘Hakkı’ (Yön: Hikmet Kerem Özcan), Heybeliada Değirmenburnu Parkı

25 Temmuz Cuma

16.00 Film: ‘Otel Transilvanya’ (Yön: Genndy Tartakovsky), Büyükada Taş Mektep

Haberin Devamı

18.00 Atölye: Arın Kuşaksızoğlu-‘Çizgi Dünyasına Sesle Hayat Vermek: Çocuklarla Seslendirme Sanatı Üzerine’, Büyükada Taş Mektep

20.00 Söyleşi: İrem Akbal ve Yılmaz Gökgöz (Moderatör: Şükrü Alaçam), Büyükada Taş Mektep“Adalar’dan bir festival gelir bizlere”

21.00 Film: ‘Gecenin Kıyısı’ (Yön: Türker Süer), Büyükada Taş Mektep

20.00 Söyleşi: Erkan Tahhuşoğlu ve İris Tahhuşoğlu (Moderatör: Özgür Balcı), Heybeliada Değirmenburnu Parkı“Adalar’dan bir festival gelir bizlere”

21.00 Film: ‘Döngü’ (Yön: Erkan Tahhuşoğlu), Heybeliada Değirmenburnu Parkı

26 Temmuz Cumartesi

16.00 Film: ‘Ters Yüz 2’ (Yön: Kelsey Mann), Büyükada Taş Mektep

18.00 Söyleşi: Pelin Esmer-‘Ustalık Sınıfı’ (Moderatör: Tülin Özen), Büyükada Taş Mektep

20.00 Söyleşi: Doğuş Algün ve Ece Yaşar (Moderatör: Işıl Çuhadar), Büyükada Taş Mektep

21.00 Film: ‘Ölü Mevsim’ (Yön: Doğuş Algün), Büyükada Taş Mektep

20.00 Söyleşi: Nazan Haydari ve Özden Çankaya (Moderatör: Özgür Balcı), Heybeliada Değirmenburnu Parkı

21.00 Film: ‘Biz Radyoyu Çok Sevdik’ (Yön: Cem Hakverdi, Özden Çankaya ve Nazan Haydari), Heybeliada Değirmenburnu Parkı

27 Temmuz Pazar

16.00 Film: ‘Arabalar 2’ (Yön: John Lasseter, Bradford Lewis), Büyükada Taş Mektep

18.00 Söyleşi: Serra Yılmaz, Belmin Söylemez ve Dilan Bozyel ‘Sinemada İstanbul: Kent ve Üretim’ (Moderatör: Ece Vitrinel), Büyükada Taş Mektep

20.00 Söyleşi: Ilgım Coşar ve Asiye Dinçsoy (Moderatör: Mustafa Ünlü), Büyükada Taş Mektep

21.00 Film: ‘Büyük Kuşatma’ (Yön: Sinan Kesova), Büyükada Taş Mektep

20.00 Söyleşi: Şükrü Alaçam ve Özgür Balcı ile ‘En Sevdiğim Pastam’ filmi üzerine (Moderatör: Işıl Çuhadar), Heybeliada Değirmenburnu Parkı

21.00 Film: ‘En Sevdiğim Pastam’ (Yön: Maryam Moghadam, Behtash Sanaeeha), Heybeliada Değirmenburnu Parkı“Adalar’dan bir festival gelir bizlere”

Bu hafta sinemalarda...

Beş arkadaş ölümcül bir araba kazasına neden olur ve olayı örtbas ederler. Bir yıl sonra geçmişleri onları rahatsız etmeye başlar ve acı gerçekle yüzleşirler: Biri geçen yaz ne yaptıklarını biliyordur ve intikam peşindedir. Benzer bir olayın daha önce yaşandığını keşfederler ve yardım için 1997’de sağ kurtulan iki kişiye yönelirler. 90’ların ünlü gerilim klasiğinin yeniden çevrimi niteliğindeki ‘Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum’un (I Know What You Did Last Summer) yeni versiyonunu Jennifer Kaytin Robinson yönetmiş. Kadroda Madelyn Cline, Chase Sui Wonders, Jonah Hauer-King, Tyriq Withers, Sarah Pidgeon, Billy Campbell’ın yanı sıra orijinal filmden Jennifer Love Hewitt ve Freddie Prinze Jr. da var.
Animasyon klasiği ‘Şirinler’ (Smurfs) yeni maceralarıyla karşımızda. Chris Miller’in yönettiği ve Rihanna, James Corden, Nick Offerman, JP Karliak’ın seslendirdiği yapımda Şirin Baba kötü büyücüler Razamel ve Gargamel tarafından kaçırılır. Şirine, Şirin Baba’yı kurtarmaları için Şirinleri gerçek dünyaya göreve götürür. Yapım ‘Şirinler Filmi’ Türkçe adıyla vizyona giriyor.
◊ Zarife ve Metin gelenek göreneklerine bağlı köylerinde birbirlerine kavuşma yollarını ararken Metin’in aklına ‘dezmal (yazma) kaçırma’ geleneği gelir. Ama Metin, Zarife yerine yanlışlıkla Zarife’nin ablasının yazmasını kaçırır. Bu durumda Metin, Zarife’yle değil ablasıyla evlenmek zorundadır. Hasan Doğan imzalı ‘Gelenek Görenek’te başrolleri Bülent Emrah Parlak, Didem Balçın, Bahar Şahin ve Mekin Sezer paylaşıyor.
‘Cin Kitabı’ (Yön: Hüseyin Sezay Tütüncüler) ve ‘Münafık 2’ (Yön: Syamsul Yusof) haftanın diğer seçenekleri. Ayrıca kadrosunda Kate Winslet, Jim Carrey ve Kirsten Dunst’ın olduğu kült yapım ‘Sil Baştan’ (Eternal Sunshine of the Spotless Mind/Yön: Michel Gondry, 2004), ‘Ben Efsaneyim’ (I Am Legend/Yön: Francis Lawrence, 2007) ve ‘İncir Reçeli’ (Yön: Aytaç Ağırlar, 2011) bu hafta tekrar seyirciyle buluşacak.

Yazarın Tüm Yazıları