Uğur Meleke

İF’ten önce: 3 İF’ten sonra: 2

12 Nisan 2024
İsmail ve Fred’in oyuna girmesiyle apayrı bir müsabaka başladı.

Mendilibar, sadece 2 ay önce göreve geldi. Bu iki ayda 5 Avrupa maçına çıktı. Ligde de PAOK, Panathinaikos ve AEK ile karşılaştı. Önlerinde PAOK’la iki, Panathiniakos, AEK ve Fenerbahçe ile birer maç daha var. Eğer turu onlar geçerse, 3 ay içinde 8 Avrupa maçı, 7 de derbi oynamış olacaklar.

Tabii ki bu sert fikstürün sebebi, Yunan Ligi’nde uygulanan play-off... PAOK ve Olympiakos neredeyse her hafta sonu bir derbiye çıkıyorlar, her hafta içi de bir Avrupa müsabakasına. Bu fikstür elbette yıpratıcı. Ama bence bir de avantajı olmuş bu takvimin: Her maça kamikaze pilotu gibi çıkıyorlar! İçerideki Maccabi ve Panathinaikos müsabakaları gibi yere çakılabiliyorlar, ama son anda kafayı yukarı çevirebilirlerse rakipleri için tehlike haline dönüşebiliyorlar.

iŞLER iYi GiDERSE 5 ATABiLiR GiTMEZSE 5 YiYEBiLiR

Mendilibar dün sahaya iki santrfor (Jovetic ve El Kaabi), iki kanat forvetle (Masouras ve Fourtounis) çıktı. Onların arkasında ön libero rolünde Giresunspor’un eski on numarası Chiquinho vardı. İşler umdukları gibi giderse 5 atabilecek, gitmezse 5 yiyebilecek bir ekip bu. 60 dakika boyunca önde baskı yaptılar. Pozisyonları da zaten Fenerbahçe’nin çıkarken yaptığı hatalarla buldular.

Fenerbahçe’nin Olympiakos’un bu önde baskısına hazırlığı olmadığı gibi, Kartal da oyuna 60 dakika boyunca müdahale etmedi. Krunic dün kritik bölgede en az 4 pas hatası yaptı, Kartal onu ancak 3-0’daki kaybından sonra değiştirdi. Zaten maçın kırılma anı da orası oldu: Krunic-Zajc çıktı, İsmail-Fred girdi, apayrı bir müsabaka başladı Karaiskakis’te.

iSMAiL YÜKSEK-FRED’LE BAŞLASA NE OLURDU?

Dün 60 dakikalık ilk müsabakayı geriden çıkamayan, tüm taçları rakibe atan Fenerbahçe 3-0 kaybetti. Son 30 dakikalık ikinci müsabakadaysa İsmailFred’le geriden çıkabilen, büyük takım davranışı gösteren Fenerbahçe vardı sahada. Onlar da 30 dakikalık ikinci maçı 2-0 kazandılar zaten. Dünkü maçı, İF’ten önce, İF’ten sonra diye ikiye ayrılabiliriz rahatlıkla.

İnsan şunu sormadan edemiyor: Dün İsmail-Fred başlasa sonuç bambaşka olmaz mıydı? Acaba iki oyuncu da 30 dakika oynayabilecek fiziksel seviyede miydiler? Fenerbahçe Pire’den tur biletiyle çıkabilecekken, rövanşa bırakmış oldu işi.

Yazının Devamını Oku

Üzerinizde cumhuriyetin yüzüncü yılının ahı var

8 Nisan 2024
Bu final pekalâ 2023’te Atatürk Olimpiyat Stadı’nda cumhuriyetin yüzüncü yıl coşkusuyla oynayabilirdi

Dün Türk futbol tarihine utanç sayfası olarak kaydedilecek bir gece yaşandı Şanlıurfa’da. Bu tabloda katkısı olan her bir kişi şunu unutmasın lütfen: Üzerinizde cumhuriyetin yüzüncü yılının ahı var... Bu noktaya ulaşana dek 3 büyük hata yapıldı bence:

1- Bu final pekalâ 2023’te Atatürk Olimpiyat Stadı’nda cumhuriyetin yüzüncü yıl coşkusuyla oynayabilirdi. Sürecin en başında Riyad teklifi masaya geldiğinde, bunu cumhuriyetin 100’üncü değil, 101’inci senesinde konuşalım demeyen herkes suçludur.

19 MAYIS'TA OYNATILMALIYDI

2- Alternatif tarihin 7 Nisan olarak ayarlanması da bir başka saçmalık. 29 Aralık Riyad fiyaskosu yaşandığında iki takımımız da Avrupa’da devam ediyordu, bunu gözeterek yeni tarih belirlemek bu kadar zor olmamalıydı. Süper Lig 37’nci hafta maçlarını 15 Mayıs’ta, Süper Kupa’yı 19 Mayıs’ta Samsun 19 Mayıs Stadı’nda oynatıp, Atatürk’ün emanetine yakışır bir saygı duruşunda bulunabilirdiniz.

3- Dün Fenerbahçe’nin maça U19’la çıkıp, ikinci dakikada sahayı terk etmesi son lig şampiyonu Galatasaraylı sporcuların da, son kupa galibi Fenerbahçeli futbolcuların emeğine de haksızlık.

NİÇİN TEMMUZ'U BEKLİYORSUNUZ?

Ayrıca tarihin en kötü TFF’si madem görevi bırakıyor, niçin temmuzu bekliyor? Neden 2024-25 sezonunu da şimdiden bir enkaz haline getirme yetkisi bunlarda?

Neden gelecek sezon 19 takımla oynanıyor? Dünyada tek sayıda takımla, bay geçme saçmalığıyla oynanan tek bir lig söyleyin bana!

Yazının Devamını Oku

Santos Yunanistan'dan çıkamıyor

5 Nisan 2024
Portekizli hoca Beşiktaş’ı hâlâ Yunan Milli Takımı’ndaki stratejisiyle yönetmeye çalışıyor.

Dün Başakşehir Stadı’ndaki maçın santrası 20:30’da yapıldı ama 19:30’da hocaların ellerine esame listesi ulaştığında başlamıştı satranç. Her iki hoca da milli maç arası öncesi aldıkları kırıcı yenilgilere reaksiyon verme adına ciddi dokunuşlar yapmışlardı takımlarına. Fernando Santos, maç önü demecinde ilk 11’i yaparken Antalyaspor maçı ikinci yarısındaki güçlü oyunu referans aldığını anlattı. Gerçekten de Beşiktaş, 15 gün önce Antalya maçının son yarım saatinde oyunu tek kaleye çevirmiş, topa %78 sahip olmuş ve şutlarda da 11-1 üstünlük kurmuştu. Bunu da başaran sahadaki ofansif 11’di. Santos, Antalya önünde son yarım saatte merkezi Gedson-Muci’ye bırakmış, ileride adeta 4 forvetle (Rashica, Muleka, Aboubakar ve Semih’le) oynamıştı. Santos oradan puan çıkaramadı ama belli ki o oyunu aklına referans olarak kaydedip Başakşehir Stadı’na taşımayı hedefledi.

BAŞAKŞEHiR %71 TOPA SAHiPTi

Ancak Antalyaspor ile Başakşehir maçları arasında önemli bir fark vardı tabii: Antalyaspor, skorun da avantajıyla topu Beşiktaş’a bırakmıştı ikinci devrede.

Başakşehir’inse oyunu bambaşka. Onlar ligin en yüksek pas isabet yüzdesine ve en fazla 10+ isabetli pas dizisine sahip takımı. Topu talep ediyorlar, geriden pasla çıkıyorlar. Dün de zaten topa %71 sahip olarak devam ettirdiler bu stratejilerini.

3. BÖLGEDE BASKI YAPAMADI

Çağdaş Atan’ın talebeleri geriden topla çıkmayı tercih ederken Fernando Santos’un karşılama stratejisi daha önceki 11 maçından farklı değildi. Beşiktaş bir türlü üçüncü bölgeye baskıya gelmedi, rakibini genelde sabit bir blokla birinci-ikinci bölgede karşıladı.

Santos’un talebeleri ilk devrede Colley ile bir gol bulduğu için bu anlayışı 45’e, hatta 60’a kadar sürdürmesi kabul edilebilir.

MESLEKTAŞINI SEYRETTi

Yazının Devamını Oku

Takım yemeğinde bir top toplayıcı

4 Nisan 2024
İsmail Kartal da adeta gol katkısı veren çocuğu Mourinho gibi takım yemeğinde ağırlar mı?

Bu sezon Fenerbahçe’nin oynadığı bir müsabaka analizinin içinde “Fred” sözcüğünün geçmeme ihtimali yok gibi. Brezilyalı oyuncu sahadayken varlığıyla zaten büyük fark yaratıyor. Takımının beyni, kalbi, her şeyi. Sahada değilken de yokluğu ciddi biçimde hissediliyor bu kez de. Fenerbahçe’nin bu sezon en çok zorlandığı süreçte, ilk devrede peş peşe puan kaybettiği Trabzon-Ludogorets ve Adana Demir maçlarında yoktu Fred. Fenerbahçe ligde ve Avrupa’da çok aramıştı onu o dönemde. Dün de Fred’in yokluğu özellikle 2-1’e kadar ciddi biçimde hissedildi Kadıköy’de.

DZEKO TELAFi iÇiN ÇABALADI

Kaderin garip bir cilvesi, Fenerbahçe ligin ilk devresinde de Adana deplasmanında hem Fred, hem İsmail’den aynı anda yoksundu. O gün merkezde Crespo-Zajc oynamış, Fenerbahçe Adana’dan 0-0’la dönmüştü. Dün merkezde Krunic-Zajc oynadılar. Krunic yine bildiğiniz Krunic. Zajc sezonun geneline göre bir tık daha hareketliydi. Ancak Fred’in oynamadığı hemen her maçta olduğu gibi Dzeko yine çok gezerek, çok dolaşarak merkezdeki eksikliği telafi için çabaladı dün de.

MANŞETTE YILDIZLAR YOK

Ancak dün Fenerbahçe’nin zorlu Adana sınavında manşette ne takımına gol yediren İrfan Can Eğribayat, ne geri kazanma ustası Djiku, ne de güzel bir sayı yapan Tadic vardı bence. Esas manşeti, top toplayıcı bir genç adam attı dün Kadıköy’de. Dikkatli sporseverler hatırlayacaklardır, 2019’da Tottenham’la Olympiakos arasında oynanan Şampiyonlar Ligi maçında bir top toplayıcı genç çocuk, tacın hızlı atılmasını sağlayarak takımına beraberliği getiren gole önemli katkı yapmıştı. O sıralarda Tottenham’ı çalıştıran Jose Mourinho koşarak golü o çocukla kutlamış, bununla da yetinmeyerek genç adamı takım yemeğinde de ağırlamıştı.

GENÇ ÇOCUĞUN KATKISI

Dün de Fenerbahçe için beraberliği bozan gol belki Dzeko’dan geldi. Belki taç atışını İrfan Kahveci şahane bir biçimde hızlı kullandı. Ama İrfan Can’ın o tacı çabuk kullanmasını sağlayan bir top toplayıcı genç çocuktu.

Ne dersiniz, İsmail Kartal da, adeta bir gol katkısı veren o top toplayıcı genç çocuğu, Jose Mourinho gibi takım yemeğinde ağırlar mı?

Yazının Devamını Oku

Uyku modunda 3 puan kazandı

3 Nisan 2024
Galatasaray’ın vites artırmadan, turbo tuşuna hiç basmadan sonuç aldığı bir müsabaka oldu.

Galatasaray’ın son Kasımpaşa maçı muhtemelen bundan sonra sarı-kırmızılarla karşılaşacak her teknik adama referans özelliği taşıyordu. 15 gün önce 4-3 biten o müsabaka Rus ruleti kıvamında geçmişti. Galatasaray’ın tamamlayamadığı her hücumu Kasımpaşa fırsata çevirmiş, sarı-kırmızıların kalesine bu sezon bir maçta 20 şut atan ilk ekip olmuşlardı. O gün Sami Uğurlu’nun ekibi özellikle iki şeyi doğru yapmıştı: Birincisi, kazandıkları topları orta sahaya kadar gelen Dacosta’ya aktarmışlardı süratle. Dün de Volkan Hoca, Strandberg’i en uçta kullanarak yapmaya çalıştı bunu. Sami Uğurlu’nun dünkü maça ikinci referansı da Galatasaray’ın sağından verdiği açıklardı. Kasımpaşalı Ben Ouanes çok zorlamıştı Galatasaray’ın sağını. Dün de Ghoulam-Rivas ikilisiyle Barış’ın arkasında fırsat kolladı Hatay ekibi. Zaman zaman da etkili oldular.

BURUK DA DERSLER ÇIKARDI

Tabii ki o Kasımpaşa maçından dersler çıkaran tek taraf Volkan Demirel değildi. Okan Buruk da maç önü demecinde “top kendilerindeyken savunma pozisyonu” konusunda dikkatli olacaklarının altını çizdi dün. Gerçekten de kaptırdıkları topları geri kazanma konusunda daha dikkatliydiler. Son 1 ayda form grafiği çok yükselen yaşsız Mertens, karşı presin lideriydi yine.

ZAHA ETKiLi, ZiYECH TUTUKTU

Sarı-kırmızılıların çok zengin gözükmeyen hücum performansını ise iki ayrı perdede değerlendirmek gerek: İlk 45’te Zaha solda oldukça etkiliydi. İkinci yarıda vitesi düştü. Sağdaki Ziyech’se müsabaka eksikliğinin etkisiyle de olsa gerek, tutuktu genelde. Ziyech’in veriminin artması için topla daha etkili bölgelerde buluşması gerek. Lâkin Faslı oyuncu topla neredeyse reklam panolarının orada buluşuyor ve her seferinde kaleye çok fazla mesafesi oluyor. Bu da etkinliğini azaltıyor haliyle.

Ziyech’in topla bu denli dışta buluşması, ilk 1 saatte Barış’ın bindirme şansını da ortadan kaldırdı ki Okan Hoca 67’de sağ kanadını tamamen değiştirerek müdahale etti oraya. Ancak son tahlilde Galatasaray’ın vites artırmadan, turbo tuşuna hiç basmadan, adeta uyku modunda kazandığı bir müsabaka oldu bu.

Yazının Devamını Oku

Krizden çıkmak için Montella’ya 4 öneri

28 Mart 2024
Euro 2024’te Portekiz, Gürcistan ve Çekya ile adeta 'Yaşam Grubu’ndayız ama halledilmesi gerekenler var. Vincenzo Montella’nın haziran ayındaki Polonya ve İtalya maçlarına ideal bir 11’le ve tanımlanabilir bir oyunla çıkması gerekiyor. Milli takımda mümkün oldukça devşirme futbolcudan kaçınmalı, her futbolcuyu kulübünde oynadığı pozisyonda kullanmalı. Montella’nın topa sahip olabilen, pas yapabilen, hep 4-5 değil 9 adamla üçüncü bölgeye gidebilen bir oyun planı da olmalı. Haziran’da yapılacak iki hazırlık maçı öncesi santrforlarını netleştirmeli, o seçenekler içinde Semih Kılıçsoy da yer almalı.

Milli takımımız Euro 2032’den önce Haziran 2024’te adeta ilk ev sahipliği deneyimini Almanya’da yaşayacak. Dortmund’da da, Hamburg’da da Avrupa’nın dört tarafından gelen Türk vatandaşlarının bize ev sahibi gibi hissettireceklerine eminim.

Tarihimizde ilk kez bir büyük turnuvayı, kâğıt üzerinde favori olduğumuz bir maçla, Gürcistan’la açıyoruz. Ve en az bunlar kadar önemlisi, grubumuz (FIFA sıralamaları ortalaması dikkate alındığında) 40 ortalama ile turnuvanın en zayıf grubu... Hani B Grubu’nu “ölüm grubu” olarak adlandırıyorlar ya, bizimki de 7’nci Portekiz, 35’inci Türkiye, 40’ncı Çekya ve 77’nci Gürcistan’la bir “yaşam grubu” adeta!

Ancak bu “yaşam grubu”nun avantajlarından maksimum faydalanmak için bence Haziran’a kadar halletmemiz gereken birkaç sorun var.

1- BİR İDEAL 11’İMİZ OLMALI KADRO TAHMİN EDİLEMİYOR

Ben bir Türk sporsever olarak şu anda İngiltere’nin Euro 2024’te ilk maça aşağı yukarı hangi 11’le çıkacağını biliyorum. İspanya’nın, İtalya’nın, Belçika’nın turnuvada hangi 11’le oynayacağını belki maksimum bir-iki hata ile tahmin edebilirim.

Ancak Türkiye’yi tahmin edemiyorum! Üstelik Türkiye’de yaşıyor, Türkiye’de çalışıyor, Türkiye’yi yazıyor olmama rağmen.

BUDAPEŞTE’DE BAŞKA ViYANA’DA BAŞKA 11 

Montella’nın turnuva öncesi önünde 4 hazırlık maçı vardı: Macaristan, Avusturya, İtalya ve Polonya. Dördü de Almanya’da mücadele edecek şahane rakipler. Bu rakiplere karşı da her maça turnuva oynuyormuşçasına çıkmalı, bir ideal oyun ve ilk 11 tarifi yapabilmeliyiz (yapabilmeliydik). Budapeşte’de bir 11, Viyana’da bambaşka bir 11’le oynamamıza ben anlam veremedim.

Yazının Devamını Oku

Montella'nın artık Adana'dan çıkması gerek

27 Mart 2024
Adana Demirspor mantalitesini söküp en iyi oyuncuları sahaya çıkarmalı.

Dünkü karşılaşma Ernst Happel’de olunca hafızamız Hırvatistan-Türkiye arasındaki epik maça götürdü bizi. O büyülü geceye yerinde tanıklık eden şanslı sporseverlerdendik. Modric’li, Rakitic’li, Srna’lı Hırvatlar’a karşı 119’da geriye düşmüş, 120’de penaltılara taşımıştık maçı.

Euro 2008’de yarı final oynayan ekiple, bugünkü takımımız arasında benzerlikler görüyorum doğrusu. Grupta yine Portekiz ve Çekya ile eşleştik. Kulübede Milan-Fiorentina maceralarından sonra Türkiye’nin yolunu tutmuş bir hocamız var yine. Oyuncu grubumuz yine çok genç. O gün Viyana’da Hırvatlar’ı eleyen çocuklardan Kazım ve Arda 21, Topal 22, Sabri 23, Hakan, Semih ve Hamit 25 yaşındaydılar. Bugün de 25,3 yaş ortalamasıyla Euro 2024’ün en genç kadrosuyuz. İşler iyi gittiğinde maç içinde büyüyebiliyorlar ama durum kötüleştiğinde dizler titreyebiliyor. Dün 44’üncü dakikaya kadar galibiyet golüne daha yakın görünen taraf bizken, 44’teki şokun altından kalkamadı gençlerimiz.

TEKNİK ADAM HEP SAKİN KALMALI

Yalnız genç takımımız soğukkanlılığını koruyamasa da, teknik adamımızın sakinliğini muhafaza etmesi gerek. Dün Montella için bence önemli dersler vardı bu hezimetten çıkarılacak:

1- Kalan iki hazırlık maçında artık sahaya Euro 2024’te kullanacağımız 11’le çıkmamız lazım. Budapeşte’de bir 11, Viyana’da bambaşka bir 11’le oynamanın esprisi nedir, ben anlamadım doğrusu. Bizim şu an oyuncu seçme değil, ilk 11 ve oyun istikrarı sağlama aşamasında olmamız gerek.

CENK ÖZKAÇAR ISRARI ANLAMSIZ

2- Milli takımda devşirme oyuncudan kaçınmak lazım. 6 ay önce bir buçuk maç sol bek oynadı diye Cenk Özkaçar ısrarı anlamsız. Dün pekalâ sağda Zeki, solda Mert’le başlayabilirdik.

3- 180 dakikada santrfor rolünde Enes, Yusuf, Kenan ve Barış’ı denedik. 2 maçta 1 gol attık, o da penaltı dan. Montella’ya soruyorum: Elimizdeki santrfor havuzu çok mu iyiydi ki Semih Kılıçsoy’a ihtiyaç duymadık? Demirspor’la başarı yakaladığı santrforsuz model Adana’da kaldı artık. Montella’nın içinden Demirspor mantalitesini söküp, Türk pasaportu taşıyan en iyi futbolcularla çıkması lazım sahaya.

Yazının Devamını Oku

Montella’nın hayali Van Gaal’in Hollanda'sı

23 Mart 2024
Dün başlayan değil ama bitiren 11’le daha mümkün o hayal.

Bu sütunun dikkatli takipçileri TFF ile ilgili görüşlerimi bilirler. Kısa görev süresine onlarca hata sığdırmış bir TFF... Seneye Süper Lig’in 19’lu olması garabeti, kupada tuhaf grup formatına dönülmesi gibi hatalar dışında, hakemlik müessesemizi en fazla yıpratmış federasyon bu. 65 senelik lig tarihinin ilklerine imza attılar: Maç oynanırken sahadan takım çekildi. Cumhuriyetin yüzüncü yılında Süper Kupa, Arabistan’da oynatılmaya çalışıldı. Saha içinde hakem dövüldü. Sonra o hakem sezonun en gergin maçına çıkarıldı, bir darbe de kamuoyundan aldı. 44 yaşındayım, benim Türk futbolunda şahit olduğum en karanlık dönem bu.

EURO 2024’ÜN EN GENCiYiZ

Ancak bu TFF’nin aldığı az sayıdaki doğru karardan biri Montella. Bu da muhtemelen başkan vekili Mustafa Eröğüt’ün vizyonu. Avrupa’nın en değerli 10’uncu milli takımıyız. 25,3 yaş ortalamasıyla Euro 2024’ün en genciyiz. Bu kadronun dengi Kuntz değil, CV’sinde Milan-Sevilla olan, bu gençlerle birlikte büyüyebilecek 49 yaşındaki Montella idi. Dört hazırlık maçı seçimimiz olumlu. Üç rakibimiz zaten orada olacak, Polonya da play-off yoluyla gidebilir. Dördü de FIFA sıralamasında üstümüzde olan sert rakipler. Dün Budapeşte’de Montella’nın 5 maçtır oturtmaya çalıştığı dinamik futbolu oynadık yine yer yer. Macarlar atak tamamlayamadığında kazandığımız toplarla seri geçtik zaman zaman hücuma. Kanatlarda Kenan-Yunus tercihi bu yüzden.

GOLÜ KiM ATACAK?

Hakan derinde oynuyor, kazandığımız topları en hızlı şekilde öne aktarıyor. İleri ikilide Orkun-Enes’in yerine Arda-Yusuf girdikten sonra daha canlıydık. Ancak son vuruşlarda vasatız. Golü kim atacak sorusunun yanıtını aradım maçı izlerken sık sık. Dün üçüncü bölgedeki kısırlığımızı seyredince Semih’in Ümit milli takıma gönderilmesi daha da anlamsızlaştı, umarım hatasından döner İtalyan Hoca. Montella’nın hayalinde 2014 Dünya Kupası üçüncüsü Hollanda’nın stratejisinin olduğunu hissediyorum. Van Gaal’in direkt oyunuyla İspanya ve Brezilya’ya fark atmışlardı. Dün başlayan değil ama bitiren 11’imizle, sağ bekte Barış’la, on numarada Arda ile daha mümkün o hayal.

Yazının Devamını Oku