Sesler ve izler

Biri açılmış, diğeri açılacak iki ayrı sergiyi tanıtmak istiyorum bu hafta sizlere. İsterseniz açılmış sergiden başlayalım.

Haberin Devamı

Çalışmalarının içinde kullandığı ip ve halatla yakından tanıdığımız Ahmet Yeşil, Galeri Soyut’ta açılan sergisine “Sesler ve izler” adını vermiş. Yeşil’e, 18 Nisan’a kadar sürecek olan sergiye neden bu ismi verdiğini sorduğumda yanıtı “Sanatçı, sorduğu tüm soruların karşısında, kendi sanat dili ile yanıtını yaratır.

Sesler ve izler

En doğru olan sesinizin bıraktığı izlerdir. Her sanatçı kendi gerçekleriyle, yaratıcı dünyasında, kendine ait yaratıcı süreçte izlerini bırakarak çoğalır. Malzemenin imkanlarıyla sürdürülen gerilim, sanatçının verimini doğrudan etkiler. Gerilim yerini uzlaşmaya bıraktıkça, sanatçının diliyle hayat arasındaki sürtüşme ortadan kalkar. Söz barışın işgaline uğrar. Söz tükenir, izler kalır” oldu.
Yeşil’le birlikte, Hasan Rastgeldi’nin fırçasından çıkmış eserler de galerinin duvarlarını süslüyor. Rastgeldi’nin 46. kişisel sergisi “Anadolu’dan” ismini taşıyor. Anadolu’da günlük yaşam ile doğanın sunduğu güzellikleri sanatçının kendi soyut anlayışıyla tuvale yansıttığını görebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Sesler ve izler

ALTUN’DAN “SIFIR”

Açılacak olan sergi genç sanatçı Raşit Altun’a ait. Platform A’da 11-26 Nisan arasında görülecek, sanatçının “Sıfır” diye adlandırdığı sergide son dönem eserleri sanatseverlerin karşısına çıkacak. Ağırlıklı figüratif çalışmalarıyla tanıdığımız usta ressamlarımızdan Yalçın Gökçebağ’ın, Altun’un soyut eserleri hakkında tanıtıcı bir yazı kaleme almasını ilginç buldum. Gökçebağ’ın, Altun’un çalışmalarıyla ilgili değerlendirmesi özetle şöyle:

“Raşit’in resimlerinde dikkatimi çeken 3 ana unsur var. Birincisi ışık, ikincisi şekil dediğimiz formlar, üçüncüsü de renk bütünlüğüdür. Raşit bu 3 ana unsuru resimlerinde muhakkak kullanarak büyük bir kompozisyon ortaya çıkartmaktadır. Bu kompozisyonlarda özellikle uyum, ahenk dediğimiz formların birbirleriyle olan ilişkilerini son derece ustalıkla kullanan genç bir sanatçımızdır. Ayrıca sürrealist bir akımın takipçisi olduğunu görmekteyiz. Raşit’in resimlerine baktığımızda şehir, insanlar ya da doğa adeta bir boza kıvamında bir su ya da bir nesnenin havaya uçuşmaları şeklinde anlık olayları da yakalamış ve bunu hissettiren formlar da kullanmıştır. Bu formlar gayet ustalıkla kullanıldığı için resmin bütünlüğünü bozmadan, ana temayı çok etkilemeden genel bütünlük kavramını resimlerinde görmemiz mümkün. Sanatta önemli iki husus vardır. Birincisi resmin bütünlüğü, ikincisi de değişiklik formasyonudur. İkisi de bir sanat eserinde muhakkak bulunması gereken önemli unsurlardır. Bütünlük içerisinde teknik yani renk bütünlüğü, şekil bütünlüğü ve de ritim bütünlüğü olması gerekir. Raşit bunu başaran genç bir sanatçı. Ben Raşit Altun’un resimlerinin özgün olduğuna inanıyorum. Böyle resim yapan var mı dünya da muhakkak vardır ama kendi imzasını yaratmış ve resimlerine baktığımızda bu Raşit Altun’un diyebiliyoruz. Bu da bir sanat eserinde bulunması gereken en önemli hususlardandır.”

Haberin Devamı

Sesler ve izler

MÜZE EVLİYAGİL

Müze Evliyagil, Ankara’nın önemli özel bir sanat kurumudur. Sanatseverler, küratörlüğünü Beral Madra’nın üstlendiği “Düşünme İkonları: İmgeler ve Metinler” sergisini bu yıl sonuna kadar Müze Evliyagil’de görebilirler. Sergide Müze Evliyagil koleksiyonundan seçilmiş, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ferruh Başağa, Selim Turan, Nejad Devrim, Mübin Orhon, Yüksel Arslan, Burhan Doğançay, Seyhun Topuz, Osman Dinç, Kemal Önsoy, Canan Tolon, İnci Eviner, Mithat Şen, Kemal Seyhan, Ekrem Yalçındağ, Günnur Özsoy, Ebru Döşekçi, Nermin Er, Haluk Akakçe, Evren Tekinoktay, Ebru Uygun, Seçkin Pirim ve Can Akgümüş’e ait eserler yer alıyor. Sanatçıların yaşadıkları dönemlerin siyasal, ekonomik, toplumsal koşulları içinde farklı görüşler, amaçlar ve tekniklerle üretilmiş olan resimleri, özgür düşüncenin varlığını ortaya koyması ve görülmesi açısından büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

BRHD 48. yıl sergisi-Bugün açılıyor (Çağdaş Sanatlar Merkezi/Çankaya), Ekin Saçlıoğlu-4 Nisan’da açılacak (Galeri Nev/Kırlangıç Sok.), Nahide Tan (Toprak takı sergisi)-15 Nisan’a kadar (Türk-Amerikan Derneği/Cinnah Caddesi), Monad Balkan-Yarın açılacak (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Zehra Sengir-6 Nisan’da açılacak (Stillife/ Yıldız), Ayhan Özoğuz-12 Nisan’a kadar (Valör Sanat/Yıldız), Tunç Tanışık-16 Nisan’a kadar (Armoni Sanat/Yıldız), Mümtaz Demirkalp-21 Nisan’a kadar (Arte Sanat/Çayyolu), Vural Yıldırım-17 Nisan’a kadar (BoHo Art/Kale), Kayhan Aybatlı-25 Nisan’a kadar (Medya Sanat/Çankaya), Saadet Gözde-20 Nisan’a kadar (Galeri M/Armada AVM), Suzan Batu-15 Nisan’a kadar (Z.Livaneli Kültür Merkezi/Yıldız), Cane Howlet-14 Nisan’a kadar (Kova Art/Güvenlik Caddesi), Ferman Aydın-21 Nisan’a kadar (Kent Sanat/Yıldız).

Yazarın Tüm Yazıları