Sanat ve sanatçı barıştan yanadır

SANMAYIN ki, Ankara Garı önünde barış ve kardeşliği haykırmak için toplananlara yapılan kahpece, kalleşçe saldırıyı öyle kolayca unutacağız.

Haberin Devamı

Gerçi hain saldırı unutulsun, biz gazeteciler olayın peşini bırakalım diye, yayın yasağı dahil yapılmadık numara kalmadı. Hedef şaşırtmak için akıl almaz oyunların peşine düşüldü. İşlerine gelmediği için saldırıyı yapanların IŞİD olduğunu söylemekte çok zorlandılar. Ama, düşünce ve fikir özgürlüğünden asla taviz vermemekte kararlı olan biz basın emekçilerini yıldıramadılar, yıldıramayacaklar da...

Baktılar ki yalanlarını artık kimse yemiyor, koydukları yayın yasağını kaldırmak zorunda kaldılar.

Sanat ve sanatçılar her zaman barış ve kardeşlikten yanadırlar. Olayın meydana geldiği yer itibariyle Ankaralı sanatçılar acıyı yüreklerinde daha fazla hissettiler, buldukları her fırsatta da bunu dile getirdiler.

İşte Ankaralı ressamlardan Bünyamir Balamir’in, o hain saldırının ardından “Yanarken yürekler karanlığın alevinde” başlığı altında yazdıkları:

Haberin Devamı

“Bugün güneş doğmadı, sesler sustu sessizliğin içindeki haykırışlarda. Bu gece yatmayacağım uykular çağırsa da beni. Bu gece acılarını yaşayacağım acılı insanların, kendimi de sorgulayacağım insan olmanın utancında. Bu gece şarkılar suskun, acılar kovdu seslerin en güzel dünyasını. Bir hüzün çalıyor yılların en son mevsiminde. Anılar yokuşunda durdu zaman, ay da ağlıyor gecenin en siyahında. Bu gece ben de yok oldum yok olan insanlarla. Bu gece son gibi sonsuza dönen dünyanın bilinmez zamanlarında. Bu gece bin yıl yaşlandım bir gün geçse de. Bugün hep geceydi zaten, yanarken yürekler karanlığın alevinde.

Alevler yükseliyordu çığlıkların ortasından, kırmızıya boyanıyordu bedenler ve duruyordu en masum yürekler. Barış kelimesinden ve sözünden korkan yaratıklar, insan kılığında saldırıyordu insanlığa. İlk değildi, son da olmayacaktı canilerin vahşete adanmış eylemleri. Biliyorum ve hissediyorum bu gece kuduz yaratıklar mutluluğunda işbirlikçileri. Yanarken yürekler karanlığın alevinde, onlar Hitler’in kahkahalarında, lanetlendiklerini ve lanetleneceklerini bilseler de.

Hangi masum ananın zalim karnında biçimlendiler? Doğarken de mi caniydiler! Onları hangi cani yaratıklar kattı sürülerine? İnsanları yok etmek ve onlara acı vermek mi dünyadan istedikleri? Dünya sadece kendilerinin mi? Kim ne hakla yaşama hakkını sadece kendi elinde tutuyor, kim veriyor bu yetkiyi ona? Çoğunluğun oluşturduğu zalim düşler, neden masumiyetin yalnızlığında deneniyor? Ben derken, sen ve onun da varlığı neden unutuluyor? Dünyada yaşama hakkı sadece ben’in mi tekelinde?

Haberin Devamı

Bu gece ay çıkmadı, güneş zaten gitmişti. Her şeye rağmen barış susmayacak, öldüremeyecek barışı savaş. Barış susmayacak beyaz güvercinlerin kanat seslerinde ve sonsuzluğun derinliğinde. Beyaz bulutların masumiyetinde yağmur olacak kirletilen dünyayı yıkamak için. Elbet de yolu sevgiden geçen insanların insancıl yürekleri koruyacak, sevgisiz yaratıkların savaşından barışı. Elbet de yaşamak diye haykıracaklar ölüme karşı. Elbet de savunacaklar savaşa karşı barışı, vahşete karşı masumiyeti. Ama yanarken yürekler karanlığın alevinde, bu gece ben de öldüm ölenlerle.”

ÇORUM’A SANAT MÜZESİ
ANADOLU’nun, başkent Ankara’ya yakın bir ilinden, Çorum’dan güzel bir haber vermek itiyorum sizlere. Artık Çorum’un da sanat müzesi ve galerisi var. Çorumpark içindeki müze ve galerinin açılışı geçen cumartesi günü yapıldı. Türkiye’nin değişik kentlerinden davet edilen ressamlar da, “Ressamlar Buluşması” adıyla düzenledikleri etkinlikte tuvale yansıttıkları eserlerini galeriye bağışladılar. Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, 2009 yılından beri şehrin kültür zenginliğine katkı sağlamak, kültürel ve sosyal alanlarda kalıcı izler bırakmak için çok çalıştıklarını belirterek, her türden sosyal ve kültürel aktiviteyle Çorum halkını buluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

KENTTE NE VAR?
 Sanat ve sanatçı barıştan yanadır

İBRAHİM Alhassoun-Yarın açılacak (Jan Sanat/Yıldız), Güzin Arısoy-5 Kasım’da açılacak (İ.Altınok Sanat Galerisi/Kolej), Kemal Çankaya-Bugün açılacak (Ziraat Kuğulu), Diana Avgusta Stauer-6 Kasım’da açılacak (Galeri Fırça-Hilal Mah.), Ustalardan karma sergi-27 Ekim’de açılacak (Arda Sanat-Yıldızevler), Karma Sergi-3 Kasım’a kadar (Medya Sanat-Çankaya).

Yazarın Tüm Yazıları