Mitolojik yansımalar

Uzun bir aradan sonra Ertuğrul Ateş ilk kez Ankaralı sanatseverlerle buluşuyor.

Haberin Devamı

Ateş’in kişisel sergisi “Mitolojik Yansımalar” yarın m1886’da (Tepe Prime) açılacak.
Resimlerinde kullandığı kurdele imgesi ile özdeşleşmiş olan usta sanatçı, sergisinde çocukluğunu geçirdiği toprakların kültüründen ilham alarak yarattığı eserlere yer veriyor ve mitolojik ögelerin kendindeki yansımalarını tuvale aktarıyor. Ana Tanrıça Eurynome’den Toprak Ana Gaia’ya, Sümer ve Mezopotamya mitolojilerinin Ana Tanrıçası İnanna’dan Dante’nin İlahi Komedya’sındaki kutsal kayıkçı Charon’a kadar mitolojik figürler Ateş’in eserlerinde yer buluyor.
Ateş kimdir, resime ilk adımı nasıl atmıştır ve bu günlere nasıl gelmiştir, tüm bunların yanıtlarını sanatçının web sitesinde bulabilirsiniz. Sanatçı değişik zamanlarda yaptığı söyleşilere de yer vermiş kendi sitesinde. Bu söyleşilerden birisinde Ateş, tuvale yansıttığı dünyasının nelerden kaynaklandığını şöyle anlatıyor:
“Kuşkusuz sanatçının en temel sorusu varolmaktır. Neden, niye nasıl sorularını sorar. Önce bir sanatçı olarak kendisi nasıl var olacak, ne olacak. Dolayısıyla ben kendi sanat anlayışımda da bunları sorgularken içe dönüyorum. Beni var eden o soyut kavramlar üzerinden, anamın babamın öğrettiği, dinden, sosyal kültürden öğrendiğim, gelenekten görenekten süzülüp gelen bilgilerin donattığı bir adamım ben. Netice itibarı ile kim ne derse desin Adanalıyım. Bütün bunların senteze uğradığı bir alan var. Bu alan iç dünyam. Ben oraya yolculuk yapıp önce kendimi ve kendim üzerinden dünyayı algılamaya çalışıyorum. Yaptığım şey budur.”
Ateş, “Bir sanat eserinin kalıcı olması için hangi unsurlar taşıması gerekir” sorusuna da şu yanıtı veriyor:
“Birincisi, bence bir sanat eserinin kalıcı olabilmesi önce o işin sanat eseri olmasıyla doğru orantılı bir şey. Bir işin sanat eseri olabilmesi için de olmazsa olmaz bir kural var. Bu kural da özgün olabilmesi! Bu özgünlük meselesi aslında ciddi bir meseledir ve hemen oluşan bir durum da değildir. Beslendiğiniz kaynakların samimi ve kendinize ait olması gerekiyor. Kendinize derken sahip olduğunuz veya ait olduğunuzu hissettiğiniz kültürün başlıca kaynaklarına yönelmeniz gerekiyor. Ama bu, şu anlama da gelmemeli: sanatçı dünyadaki bütün kültürlerden etkilenebilir, bütün daha önce yapılmış işlerden etkilenebilir, onlardan beslenebilir. Ama netice itibariyle sizin çıktığınız yer, durduğunuz yer, baktığınız açı çok önemli. Özgün olması, samimi olması bence en önemli kriter.”
Eserlerinde kültürel etkilerin gölgesinde oluşmuş soruları irdeleyen Ateş’in sergisi 7 Aralık’a kadar görülebilir.

RC VE ANKARA ANTİKA’DAN İKİ BÜYÜK MÜZAYEDE

Haberin Devamı

Galerilerde birbiri ardına sergiler açılırken, Ankara’a sanatseverlerin merakla beklediği iki büyük müzayede gerçekleşecek. 9 Kasım pazar günü saat 15.30’da Bilkent Center’daki RC Müzayede’de bir çok tanınmış yerli ve yabancı sanatçının eserleri açık artırma usulüyle satışa sunulacak. Nuri Abaç, Mustafa Ayaz, Sabri Akça, Işıl Özışık, Yakup Cem, Mehmet Arpacık, Ali Kotan, Muhterem Oma, Tuncay Şevketoğlu, Akdoğan Topaçlıoğlu, Uğur Kaynak, İbrahim Sarı ve daha birçok sanatçının eserlerini müzayede öncesinde RC Müzayede Evi’nde görme imkanına sahipsiniz.
16 Kasım’da ise Ankara Antikacılık’ın dev müzayedesi saat 14.00’de Swiss Otel’de yapılacak. Bu müzayede de 321 eser antika ve sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Müzayedede Osmanlı son dönemi paşalarından Halil Paşa ve Ahmet Ratip Paşa ailelerine ait önemli antika eserler ve tablolar yer alacak. Aralarında Avni Arbaş, Burhan Uygur, İbrahim Safi, Nazmi Ziya Güran, Sururi Taylan, Fikret Mualla, Abidin Dino, Ali Avni Çelebi, Cihat Burak, Fikret Otyam, Necdet Kalay, Nuri Abaç, Selim Turan, Komet gibi önemli isimlerin eserleri de sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Nevhiz Tanyeli-29 Kasım’a kadar (Galeri Nev/GOP), Yiğit Yazıcı-6 Kasım’da açılacak (Mart Sanat/GOP), Fatih Karakaş-Hakan Eraslan-Erhan Lanpir (resim)-Azimet Karaman (heykel ve seramik)-26 Kasım’a kadar (Galeri Soyut/Yıldızevler), Mustafa Albayrak-20 Kasım’a kadar (Platform A/Taurus AVM), Yusuf Demirtaş-5 Kasım’da açılacak (Krişna Sanat-K.dere).

Yazarın Tüm Yazıları