"Kokteyl kuşları"

Bu yazının başlığındaki ifade bana değil, Ankara’daki bazı sanat galerileri sahiplerine ait olduğu için tırnak içerisinde yazdım.

Haberin Devamı

Aslında galeri sahibi dostlar çok daha ağır tabir kullanıyorlar ama hakarete girer diye burada o kelimeyi kullanmayı doğru bulmadım.
Sevgili sanatseverler bu hafta, Ankara’da birçok galeri sahibinin bir süreden beri dile getirdiği, kendi aralarında konuştuğu, gerçek sanat düşkünü insanları da rahatsız eden ve artık son dönemde “taciz” boyutuna ulaşan bir konuyu gündeme getirmek istedim. Galeri sahiplerinin kibar tabiriyle “Kokteyl kuşları” diye tanımladığı, sanatla hiç bir ilgisi olmayan, ama sergi açılışlarında sunulan ikramı kaçırmamak için bir galeriden diğer galeriye koştura koştura giden ve kokteylin bitimine doğru özellikle sanatsever kadınları taciz eden, sayıları bir elin parmağını geçmeyen bir gruptan bahsediyorum.
Bu tipler özellikle Ankara’nın “Galeriler Semti” diye bilinen Yıldız ve Hilal’de toplanmış galerilerin açılışlarını hiç kaçırmıyorlar. Bu bölgedeki galeri sahipleri, davetli olmadıkları halde açılışa gelen bu grubu çok iyi biliyor ve tanıyor. Kendileri önce nazikçe sergi açılışlarından çıkarılıyor. Ama hani bir laf vardır “Kapıdan kovarsın, bacadan girer” diye. Bunlar da öyleler. Hiç bir şey olmamışcasına yine geliyorlar. Bu kez normal insan için hakaret içeren ağır sözlerle kovuluyorlar. Çıkmak zorunda kalıyorlar, uzun süre gelmiyorlar. Ama sonra bir bakıyorsunuz ki, birkaç ay sonra yine bir açılışa gelmişler, bir elinde yiyecek tabağı pişkin pişkin kokteylde dolanıyorlar. Uyguladıkları bir taktik de, ağlarına yeni düşürdükleri bir kişiye (özellikle kadınlar), kendilerini bir koleksiyoner, sanat eleştirmeni hatta ressam olarak tanıtmak ve tamamen kötü niyetlerini uygulamak amacıyla kısa sürede buluşmak amacıyla randevulaşmak. İsterseniz gelin artık sözü bu kişileri kovmakta ustalaşmış bir dostuma bırakayım:
“Artık son dönemde iyice abarttılar. Gerçi bizim buraya gelmeye cesaret edemiyorlar ama ara sıra fırsatını bulup kısa da olsa kafayı sokuyorlar. Bu tipler sanat ortamına bulaşmış ‘virüs’ gibiler. Oysa sergi açılışları nezih ve seçkin izleyicilerin, koleksiyonerlerin, ressamların buluştuğu, sanatla ilgili fikir alış verişlerinin yapıldığı, sanatsal görüşlerin paylaşıldığı bir ortamdır. Ancak bu tipler, bu güzel ortamı aynı üstleri başları gibi kirletiyorlar. Sorun yemelerinde içmelerinde değil. Sorun, seçkin sanatseverleri ve sanatçıları rahatsız edici boyuta varan davranış ve tacizlerinde. Tüm galeri sahipleri bu tiplerden artık rahatsız olmaya başladı. Bir gün istemediğimiz şeyler olacak diye endişe ediyorum. Bu nedenle özellikle Yıldız ve Hilal’deki galerilerin el birliği ile bu konuya el atıp, sanatın nezih ortamını bu tiplerden temizlemekte kararlı duruş göstermesi gerekir. Bunlar galerilerden kovulduğunda bir daha galerinin önünden bile geçemezler.”
Evet sevgili sanatseverler, sizler istediniz ben de sorununuzu dile getirdim. Bundan sonra sıra sizde. Galerinize bu tipleri sokmayın. Onları haklı duruma sokacak, fiziksel davranışlarda kesinlikle bulunmayın. Israr edip mekanınızı ve sanatsever dostlarınızı taciz edenleri anında polisin 155 hattına bildirin.
Son bir uyarı da bizimle ilgili. Elinde fotoğraf makinesi ile sergilere gelip, “Hürriyet adına çalışıyorum” diyene sakın inanmayın. Ben ve sevgili Haşim Kılıç dışında Hürriyet-Ankara’da kültür ve sanat etkinliği yazan veya haber yapan yok. Kim bunu söylüyorsa, “sizi kandırıyor” demektir. Bu kişilerden gazeteci kimliğini göstermesini rica edin.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Kapalı Kapılar ve Füg (Karma sergiler)-9 Mart’ta açılacak (Müze Evliyagil/İncek), Lütfü Günay-Hatice Kumbaracı Gürsöz-Sezai Kara-21 Mart’a kadar (Emin Antik/Kale), Şükran Pekmezci-Hasan Pekmezci-6 Mart’ta açılacak (Zülfü Livaneli Sanat Merkezi/Yıldız), Nuri Abaç-30 Mart’a kadar (Grup Sanat/Yıldız), Hasan Çağlayan-Peruze Hamurcu-Bengisu Süğür-Suphi Ertuğrul-8 Mart’ta açılacak (Galeri Soyut/Yıldız), Eren Eyüboğlu-10 Mart’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Mustafa Salim Aktuğ-22 Mart’a kadar (Atlas Sanat/Cinnah Cad.), Hasan Kırdı-23 Mart’a kadar (Sevgi Sanat/Hilal Mahallesi), Efgan Beyaz-20 Mart’a kadar (Valör Sanat/Yıldız), Güneş Terkol-23 Mart’a kadar (Galeri Nev/Kırlangıç Sokak), Baran Kamiloğlu-17 Mart’a kadar (Mustafa Ayaz Müzesi/Balgat), Ahmet Güneştekin-15 Mart’a kadar (Güler Sanat/Ümitköy), Kayıhan Keskinok-26 Mart’a kadar (Keskinok Sanat Vakfı/Cinnah Cad.), Durmuş Ali Akça-20 Mart’a kadar (ASO Sanat Galerisi/Kızılay), Rabia Çalışkan-17 Mart’a kadar (Krişna Sanat/Kennedy Caddesi), Serap-Kadri Atabaş Koleksiyonu-Yarın açılacak (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Savaş Kurtuluş Çevik-23 Mart’a kadar (Kent Sanat/Yıldız).

Yazarın Tüm Yazıları