Kadın heykeller

Heykeltıraş İjlal Marmarisli’yi bu hafta köşeye taşıyarak, üç haftadan beri kadın sanatçılarımıza yer vermiş oluyoruz.

Haberin Devamı

Sanatın özellikle kadının ellerinde yükselmesi iyi bir şey. Hayatın her alanında kadını ön planda tutsak, sanırım ülke olarak karşılaştığımız sorunların önemli bir kesimini yaşamazdık.
Marmarisli soyut kadın-çocuk silueti ve figüratif çalışmalara ağırlık veren bir isim. Ahşap çalışmayı seviyor. Metal, taş, polyester, kil ve seramik çalışmaları da yapıyor elbette. Önemli bir hatırlatma: 2011 Ağustos’unda Datça’daki mezarı kimliği belirsiz kişi veya kişilerce parçalanan usta şair Can Yücel’in anıt mezarının yeniden yapımında Marmarisli’nin de katkısı var. Ünlü heykeltıraşımız Mehmet Aksoy, Can Yücel’in parçalanan mezar taşını yeniden yaparken asistanlığını ressam Ebru Demirkıran ile birlikte İjlal Marmarisli yapmış.

Kadın heykeller

Marmarisli, eserlerinde kadına daha fazla yer ayırarak, hem bu topraklarda kadının yaşama kattığı berekete, koruyuculuğa, yaşamı devam ettiren doğurganlığına ve birleştirileceğine vurgu yapmayı; hem de onların kadın oldukları için yaşadıkları sorunları ön plana çıkarıyor. Marmarisli, günümüz kadınının ayrıca “mesleğindeki yeri, idealleri ve anne olmanın sorumluluğu” üçgeninde sıkıştığını, ama kadınlığıyla bunu aşabilecek güçte olduğuna inanıyor.
Genç nesillerin çini çalışmasını ve öğrenmesini de önemseyen Marmarisli, şu sıralar özel bir ortaöğrenim okulunda güzel sanatlar dersi veriyor. Öğrencilere pano, duvar tabakları, sehpa, vazo gibi ev eşyalarının yanı sıra takı üretimi, heykel ve resim sevgisi aşılamayı hedefleyen Marmarisli, “Hiç kimse ‘ben çizgi bile çizemem nasıl sanatla uğraşayım’ demesin. Adım adım yol aldıkça her şeyi başarabiliriz” diyor.
Marmarisli, eğitim hayatında da çeşitliliğe önem vermiş. Sanatçının Dumlupınar Üniversitesi Geleneksel Türk El Sanatları ve Çini İşletmeciliği’nde başlayan yüksek öğrenim hayatı daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Heykel Bölümü’nden mezun olarak devam etmiş. Yüksek lisansının adresi ise Gazi Üniversitesi Bileşik Sanatlar Bölümü olmuş. Sanatçı yüksek öğrenime başladığı Dumlupınar Üniversitesi’nin Germiyan Kampüsü Giriş Kapısı Panolarını da yapmış.
Birçok karma etkinlik ve sanat festivaline katılan ve heykeli kendi sanat yaşamında “dönem noktası” olarak tanımlayan, çalışmalarında ışık-gölge, doluluk-boşluk oyunları ile üç boyutu önemseyen Marmarisli’den bahsetmemizin nedeni ise 8 Kasım’da Sepa Sanat’ta (Yıldız) açacağı kişisel sergisi. Sanatçının “Parça bedenler” diye isimlendirdiği sergisindeki eserlerin önemli bir bölümü bronz heykellerden oluşuyor. Marmarisli rölyef çalışmalarını da sergilemeyi düşünüyor. Bazı eserleri sergi hazırlığı öncesi gördüm ve beğendim. Özellikle de kadının gücünü ve kararlılığını ortaya koyan çalışmaları etkileyici buldum. Umarım siz de sergiyi beğenerek gezersiniz.

Haberin Devamı

 KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Devrim Erbil-22 Kasım’a kadar (Grup Sanat/Yıldız), Veysel Günay-17 Kasım’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıldız), Eda Gecikmez-7 Kasım’da açılacak (Galeri Nev/ Kırlangıç Sokak), Harun Antakyalı-7 Kasım’da açılacak (Krişna Sanat/Kavaklıdere), Erol Pelioğlu-21 Kasım’a kadar (BRHD Tuğrul Velidedeoğlu Sanat Galerisi/Yıldız), Funda İyce Tuncel-23 Kasım’a kadar (Kent Sanat/Yıldız), Levent Oyluçtarhan-Cevdet Kocaman-Hamid Alioğlu-Ayşe Argüner (seramik)-21Kasım’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Murat Kurt-30 Kasım’a kadar (Ankara Sanat Galerisi/Çayyolu), Numan Seven-Yarın açılacak (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Enes Debran-18 Kasım’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Yaprak Kurtoğlu-17 Kasım’a kadar (Valör Sanat/Yıldız), Aydın Ayan-10 Kasım’a kadar (Çağdaş Sanatlar Merkezi/Çankaya), Sema Ilgaz Temel-20 Kasım’a kadar (Bilkent Üniversitesi Sanat Galerisi), Hasip Pektaş-13 Kasım’a kadar (Detay Sanat/Kocatepe), Ahmet Şinasi İşler-Alaybey Karaoğlu-14 Kasım’a kadar (Emin Antik/Kale), Sibel-Cemalettin Sevim-14 Kasım’a kadar (Medya Sanat/Çankaya), Füge Demirok-17 Kasım’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler), Salim Başyiğit-15 Kasım’a kadar (Platform A/Taurus AVM).

Yazarın Tüm Yazıları