Gizemli kadınlar

Aslında o bir ziraatçi. Ziraat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra girdiği Tarım Bakanlığı’ndaki son yıllarında resim çalışmalarına başlayan sanatçı, emekli olduktan sonra ise kendini tamamen bu işe vermiş. Evet bu haftaki konuğumuz son dönemin gözde kadın ressamlarından Nermin Alpar.

Haberin Devamı

Ben kendisiyle önce Art Ankara Fuarı’nda tanıştım. Sonra da kısa süre önce sona eren Bilkent Sanat Festivali’nde sohbet etme fırsatım oldu. Aslında, “Sohbet ettim demek” pek doğru olmaz. Çünkü Alpar, kendisini ve çalışmalarını anlatmayı seven bir sanatçı değil. Röportaj tarzı bir konuşma yapılacaksa, konuşamayacağını çünkü heyecanlandığını söyledi. Çekingen tavrından anladım zaten. Kendisini rahatlatmak için, o tuvalin başında resim yaparken, havadan sudan sohbet ederek ağzından aldım lafları. Çekingen tutumuyla ağzından ilk kelimeler çıkarken, aslında sanat tarzıyla ilgili ilk flaş cümleyi verdiğinin farkında bile değildi: “Kendimle ilgili konuşmayı sevmiyorum. Heyecanlanıyorum nedense. Resimlerimdeki kadınlar gibi. Bakın onlar da konuşmaz. Dikkat edin ağızları hep kapalıdır. Gözleriyle konuşur onlar. Benim gibi. Mutlular mı, hüzünlüler mi, endişeleri var mı, yok mu, gözlerine bakarak anlayabilirsiniz. Kim bilir belki de benim o anki ruh halim yansımıştır yüzlerine...”

Gizemli kadınlar

Alpar’ın fırçasından çıkan kadınların gülümsemelerinin altında hüznü ve melankoliyi barındıran mağrur, zeki ve sorgulayıcı bakışları fark ederseniz. Kadınlar kimi zaman tek başınadır, kimi zaman da birkaçı birlikte. Çoğunlukla da soyutlanmış peyzaj önünde veya üzerinde kahve fincanı ya da vazonun pek eksik olmadığı sehpa yanında. Sanatçı çalışmalarının renkçi, figüratif ve naif nitelik taşıdığını vurguluyor. Resime ilk başladığı yıllarda peyzaja ağırlık vermiş. Resim yapma serüveninin başında daha gerçekçi iken, zaman içinde edindiği bilgi ve deneyimler sonrası çalışmalarında daha az detaycı bir yol izlemiş. Zamanla figüratif çalışmayı tercih etmiş. Şu an kadın figürlerinin arkasında zaman zaman soyut peyzajlara da yer veriyor. Picasso, Modigliani ve Klimt esin kaynağı olmuş Alpar’ın. Özellikle de Amedeo Modigliani. Figüratif çalışmaları başlarda detaycıyken, daha sonra yüzeysel soyutlamalar ve parçalamalara geçmiş; renkli resimden, renkçi ve soyutlamacı bir renk anlayışına yönelmiş.
Bir dönem galericilik de yapan Alpar, “Bir süre sonra anladım ki, galericilik benim işim değil. Galericilik ayrı, ressamlık ayrı. Galeriyi bundan böyle atölye olarak kullanmaya karar verdim. Çünkü önümde açacağım üç ayrı sergi var. Bunlar için sıkı şekilde çalışmalıyım” diyor.
Resim çalışmalarına Gür Dalkıran’la başlayan Alpar, daha sonra Gürcü ressam David Ugralidze ve Haluk Evitan ile devam etmiş. Eserlerindeki güçlü dokuyu Evitan’dan öğrendiklerine borçlu olduğunu söyleyen Alpar’ın yanından aynılırken çekingen tavrıyla dile getirdiği “Aslında gizemli kadınlar esin kaynağım” sözleri, bir anlamda hayatının da gizemlerle dolu olduğunu ortaya koyuyordu.

KESKİNOK’TAN ATATÜRK SERGİSİ

Haberin Devamı

Bu yıl 19 Mayıs’ın ayrı bir önemi var. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nın fitilini ateşlediği 19 Mayıs 1919’ta Samsun’a ayak basmasının bu yıl 100. yıldönümünü önümüzdeki pazar günü büyük bir coşkuyla kutlayacağız. Bu nedenle bir çok galeride “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı”nı konu edinen karma sergiler var. Bu sergilerden en anlamlısı ise 19 Mayıs’ta Keskinok Sanat Vakfı’nda (Cinnah Caddesi) açılacak. 2015 yılında aramızdan ayrılan Kayıhan Keskinok’un fırçasından çıkmış, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı’nı anlatan eserlerin yer alacağı bu sergi 29 Haziran’a kadar sürecek. Bu sergiyi kaçırmamanızı öneririm.

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

MUSTAFA Ayaz-31 Mart’a kadar (M.Ayaz Müzesi/Balgat), Sabri Akça-30 Mayıs’a kadar (Valör Sanat/Yıldız), Hümeyra-31 Mayıs’a kadar (Armoni Sanat/Yıldız), Osman Akbay-Bahar Akçura-19 Mayıs’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi), Suna Özkalan-Filiz Onat-25 Mayıs’a kadar (Medya Sanat/Çankaya), Barış Sarıbaş-31 Mayıs’a kadar (Grup Sanat/ Hollanda Caddesi), Bengüsu Yıldırım-19 Mayıs’a kadar (BoHo Art/Kale), Cafer Tabak-31 Mayıs’a kadar (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Celal Binzet-25 Mayıs’a kadar (Sevgi Sanat/Hilal Mahallesi), Canan Berber-24 Mayıs’a kadar (Kent Sanat/Yıldız), Sevil Karabay-Murat Erkan-18 Mayıs’ta açılacak (Emin Antik/Kale), Pelin Aytekin/18 Mayıs’a kadar (Galeri Çankaya/Kızılay).

Yazarın Tüm Yazıları