Çağla Yarıcı'nın soyut portreleri

Dün yapılan yerel seçimler sonrası umarım Türkiye, artık seçim atmosferinden çıkar ve ülke gerek iç, gerekse dış siyasi gelişmelere daha sağduyulu bir şekilde odaklanır hale gelir.

Haberin Devamı

Çağla Yarıcının soyut portreleriBu yazının kaleme alındığı saatlerde seçim sonuçları belli olmamıştı. Kazanan için de, kaybeden için de hayırlısı olsun. Sonuçta Türk seçmeni, kentinde, ilçesinde, mahallesinde kendisine en iyi hizmeti vereceğine inandığı belediye başkanlarını, muhtarları seçti. Seçim demokrasinin önemli bir ayağı. Ama farklı görüşlerde olsak da, birlikte yaşama kültürü de demokrasilerin olmazsa olmazı. Ankara’nın büyükşehir ve ilçelerinde kazananların, yaşamın sanat yönüne daha fazla dokunmalarını ve teşvik etmelerini temenni ettiğimi belirtip, “Sanat köşesinde bu kadar siyaset yeter” diyerek asıl konumuza, yani sanata dönelim.
Bu haftaki konuğumuz aslında kısa süre öncesine kadar TRT-Haber’de yayınlanan “Vekilin Mutfağı” programının da sunuculuğu yapması nedeniyle ekrandan tanıdığınız bir isim: Çağla Yarıcı...Sanatçı, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı’ndan mezun olarak çocukluğundan beri hayalini kurduğu ressamlığa akademik düzeyde ilk adımını atmış. Okulu bitirdikten sonra bir resim atölyesinde öğrencilerini güzel sanatlar fakülteleri ve liselere hazırlayan Yarıcı, daha sonra kendisine ait atölyesini kurmuş. İnsanların sanata farklı ve hassas bir bakış açısıyla bakması gerektiğini ifade eden Yarıcı, “Resim hissedilmeden ya da ezberletilerek yapılacak bir şey değil. İnsanın içindeki duyguyu tamamen ortaya çıkararak yapması gereken estetik ve artistik bir süreç. Bu bir vazo da olsa, ezbere yapılacak bir şey değil” görüşünde.
Şimdiye kadar birçok kişisel sergi açan, karma sergiye katılan Yarıcı, özellikle soyutladığı portre çalışmalarıyla biliniyor. Sanatçı, “Üniversite yıllarımda figüratif çalışmalara ağırlık veriyordum. Figüratif alanda kazandığım tecrübe ve birikimimi daha sonra soyut ağırlıklı portre çalışmalarımda değerlendirmeye başladım. Birçok galerinin yeni yıl öncesi hazırladığı küçük ebatlı çalışmalarından oluşan karma sergilere soyut portrelerimle katıldım. Sanatseverlerin bu çalışmalarımı beğenmeleri beni daha da teşvik etti. Şu sıralar dijital olarak da çalışıyorum. Aslında ilk zamanlar dijital çalışmalara karşı durdurdum ancak işin içine girip ürettikçe daha çok sevmeye başladım” diyor.
Şu aralar “Cennete bak” ismini verdiği dijital çalışmalarına yoğunlaşan Yarıcı, “Sanat bir süreç ve bu süreç ömür boyu sürer. Sanatın pek çok alanıyla ilgilenmek ömrü uzatır” düşüncesiyle hareket ettiğini vurgulamadan da edemiyor. Ressamlığının yanısıra, hikaye ve denemeler de yazan genç sanatçı, beğeneceği bir teklif geldiğinde yeniden ekranlara dönmeyi de düşünebileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

CEYHUN ATUF KANSU 100 YAŞINDA SERGİSİ

Haberin Devamı

Ünlü ozan ve yazar Ceyhun Atuf Kansu, 100. doğum yıldönümünde Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde “Bağımsızlık Gülü-Ceyhun Atuf Kansu 100 Yaşında” sergisi ile anılıyor. 9 Nisan’a kadar açık kalacak olan sergide, “Elif Aydoğdu Ağatekin, Mustafa Ağatekin, Onay Akbaş, Şeref Akdik, Mustafa Ayaz, Habip Aydoğdu, Bünyamin Balamir, Bedri Baykam, Celal Binzet, Safiye Çıngı, Daver Darende, Berk Danışman, Mehmet Ali Doğan, E. Yıldız Doyran, Ataç Elalmış, Devrim Erbil, Muzaffer İlhan Erdost, Cemil Eren, Barış Eren, Zeynep Eren, Turan Erol, İmren Erşen, Zafer Gençaydın, Yalçın Gökçebağ, Ekrem Kadak, Nihat Kahraman, Hayati Misman, Nurtaç Özler, Filinta Önal, Aykut Öz, Kadir Öztoprak, Şükran Pekmezci, Hasan Pekmezci, Ayten Timuroğlu, Dilek Topaç, Serpil Yeter, Metin Yurdanur ve Turgut Zaim”in yapıtları sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

BEAK Ji Hoi ve Park Hee Kyung (Kore Kaligrafi ve halk resimleri sergisi)- 6 Nisan’da açılacak (Kore Kültür Merkezi/Paris Caddesi), Büyülü Afrika-5 Nisan’da açılacak (CerModern/Sıhhiye), Hakan Eraslan-Ağıt Uğur Uludağ-Ali Cihan Kayalıoğlu (Seramik)-11 Nisan’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Emin Güler-5 Nisan’da açılacak (Valör Sanat/Yıldız), Arzum Onan (Heykel)-28 Nisan’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Nükhet Ocak Balkan (Ebru sanatı)-3 Nisan’da açılacak-(TAD/Cinnah Caddesi), Ayhan Türker-20 Nisan’a kadar (Armoni Sanat/Yıldız), Seyyit Bozdoğan-13 Nisan’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıldız), Şahram Mahdavi-11 Nisan’a kadar (Emin Antik/Kale), Ahmet Burak Halıcı-19 Nisan’a kadar (Kent Sanat/Yıldız), Tunç Tanışık-20 Nisan’a kadar (Sevgi Sanat/Hilal Mahallesi), Ebru Karakimseliler-27 Nisan’a kadar (Krişna Sanat/Kennedy Caddesi).

Yazarın Tüm Yazıları