Çağdaş Türk resmi Tataristan’da

Türk resim sanatı her yıl uluslararası alanda daha fazla boy gösteriyor. Türk ressamları sadece Batı dünyasının önemli sanat merkezleri Paris, Londra, New York, Berlin, Basel gibi kentlerde değil, coğrafyanın Doğu yakasında da ses getiriyor. Bunun en güzel örneklerinden birisi, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da geçen 20 Ekim’de “Anadolu Esintisi” isimli serginin açılması oldu.

Haberin Devamı

Çağdaş Türk resmi Tataristan’da

“Ermitaj-Kazan Müzesi”’nde açılan ve 11 Kasım’a kadar sürecek olan sergide çağdaş Türk resminin iki kuşağından önemli isimleri buluşmuş. Devrim Erbil, Yalçın Gökçebağ, Ergin İnan, Fevzi Karakoç, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Zahit Büyükişleyen, Resul Aytemur, Mahir Güven, Nevres Akın, Raşit Altun ve Metin Kalkızoğlu’nun eserlerinin yer aldığı etkinlikte, toplam 44 resim sergileniyor.

Çağdaş Türk resmi Tataristan’da

Sergiyle ilgili, Kazan’daki açılış törenine katılan ünlü ressamımız Yalçın Gökçebağ’la konuştum. Gökçebağ’ın verdiği bilgilere göre, bu önemli sergi Türkiye’nin Kazan Başkonsolosluğu, Kazan Kremlin Devlet Müzesi iş birliği ve Türk Hava Yolları (THY) ile Kastamonu Entegre’nin sponsorluğunda düzenlenmiş. Türk ressamlar sergi vesilesiyle yerel sanatçılarla tanışıp, hem onların çalışmaları hakkında bilgi almışlar, hem de kendi çalışmaları ve teknikleri hakkında yerel sanatçıları bilgilendirmişler. Gökçebağ sergide eserleri yer alan Türk ressamlar adına açılışta bir de konuşma yapmış. Serginin Türkiye ile Rusya arasındaki kültürel ve insani bağların gelişmesine önemli bir katkı sağlayacağına inandığını belirten Gökçebağ, sergiyi izleyenlerin Türk güzel sanatlarının gelişim tarihi hakkında genel bir fikir edindiğini, estetik tekniklerin ve yaratılış fikirlerinin yansımasını değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.
“Bu sergi bence resim sanatının nasıl uluslararası bir ortak dile sahip olduğunu gösterdi. Resme bakan herkes hiçbir yabancı dil bilgisine gerek kalmadan, tuvale yansıtılmış eserin neler anlatmak istediğini anlayabilir. Sanatın her alanı uluslararası dostluk ve barışa katkı sağlar” diyerek duygularını dile getiren Gökçebağ, çağdaş Türk resminin tüm dünyada daha güçlü şekilde bilinmesi için bu tür sergilerin düzenlenmesi gerektiğini, bunun için de özellikle Dışişleri Bakanlığı Kültür Dairesi’nin eskiden olduğu gibi daha aktif çalışmalar yürütmesinin önemli olduğunu vurguladı. Gökçebağ’ın bu söylediklerine ben de katıldığımı belirtmek isterim.

Haberin Devamı

YENİDEN ZAFER ÇARŞISI

Haberin Devamı

Türk resminin ilerlemesinde ve saygın bir yere gelmesinde Ankara kökenli ressamların payı oldukça büyüktür. Ankaralı ressamlar için Kızılay’daki Zafer Çarşısı’nda sergi açmanın, daha doğrusu sergi açılmasına izin verilmesinin ne kadar önemli olduğunu birçok ressamdan dinlemiştim. Gökçebağ ile konuşurken, kendisine Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği’nden (BRHD) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Zafer Çarşısı’ndaki Güzel Sanatlar Galerisi’nde dernek üyesi 154 sanatçının eserlerinin sergileneceğine dair bir duyuru aldığım için, çok mutlu olduğumu belirttim. Gökçebağ da zamanında Zafer Çarşısı’nda sergi açmasının kendisinin tanınıp, bilinmesinde ne kadar önemli rol oynadığını anlattı. Şimdilerde isimleri bilinen birçok ressamın Zafer Çarşısı’nda açtıkları sergilerle popüler olduğunu vurgulayıp, bu merkezin yeniden canlandırılmasının çok önemli olduğunu ifade etti.
Sergiye geri dönecek olursak. 10 Kasım’a kadar sürecek serginin duyurusunda “Zafer Çarşısı Güzel Sanatlar Galerisi 154 BRHD sanatçısı ile belleğin izini sürüyor” vurgusu dikkat çekici. Ben bundan, Zafer Çarşısı’nın eski popülerliğine kavuşması için ressamların ısrarlı olacağını anladım. Zafer Çarşısı’nı sanatsal açıdan yeniden canlandıracak bu faaliyete Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin destek vermesini de son derece anlamlı buldum. Bu sergi nedeniyle bazı sanatçılar hafta içinde canlı performans sergileyecek. Ayrıca 6 Kasım’da da Zafer Gençaydın, Celal Binzet, Ayşe Seda Meral ve Ünsal Piroğlu’nun katılımıyla resim sanatı üzerine bir söyleşi gerçekleştirileceğini duyurmak isterim.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Kamer Önder-5 Kasım’da açılacak (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi), Necmettin Özlü-Hasan Saygın-Erol Pelioğlu-10 Kasım’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Kayıhan Keskinok-30 Kasım’a kadar (Keskinok Sanat Vakfı/Çankaya), Abdurrahman Kaplan-13 Kasım’a kadar (Sevgi Sanat/ Holanda Caddesi), Güler Uluçay Yüce-13 Kasım’a kadar (Krişna Sanat/Kennedy Caddesi), Bekir Kıraç-5 Kasım’a kadar (Platform A/Taurus AVM), Ergün Başar-11 Kasım’a kadar (ÇSM/Çankaya), Mehmet Emin Kayserili-3 Kasım’a kadar (Emin Antik/Kale), Ustalardan karma sergisi-4 Kasım’a kadar (Valör Sanat/Yıldız).

Yazarın Tüm Yazıları