Bedri Rahmi’ye dokunmak

Her yıl sonbahar ortasında geleneksel hale getirdiğimiz kısa süreli Ege turunu bu yıl da yaptık. Daha öncekilerde olduğu gibi sanatı da ihmal etmediğimiz bu turun iki ayağı vardı. İlki Göcek koyları, ikincisi ise Balıkesir ve Kuzey Ege. Önce Göcek’le başlayalım.

Haberin Devamı

Bedri Rahmi’ye dokunmak

Yat turizmiyle uğraşan dostumuz Kaan Akdoğan’ın daveti üzerine Murat Çelik, Uğur Şevkat ve Mehmet Gürbüz ile birlikte yine yollara düştük. HKA Neta Yachting’in Gazi kaptanı ve ekibi bize unutulmaz bir dört gün yaşattı. Kaan Akdoğan “Gazi kaptan, bu ekip resim işinden biraz anlar. Rotamızda Bedri Rahmi Koyu da olsun” deyince, mutlu olmadık dersek yalan olur. Turkuaz renkli denizin boyadığı koyun asıl ismi “Taşkaya Koyu” imiş. Bedri Rahmi Eyüboğlu, sahildeki devasa kayayı balık motifi ile süsleyince koy, “Bedri Rahmi” diye anılmaya başlamış. Murat Çelik ve Mehmet Gürbüz’le tekneden atlayıp kıyıya kadar yüzdük. Bedri Rahmi’nin yıllara meydan okuyan o muhteşem yapıtını daha da yakından gördük. Hep resmin ne zaman yapıldığını merak ederdim. Bedri Rahmi imzasının altında 1974 tarihini gördüm. 46 yıl önce bir kaya üzerine yapılmış resmi görmek, şöyle geriye çekilip uzaktan seyretmek, her şeyden öte o kayaya dokunmak insanı gerçekten heyecanlandırıyor. Bölgeye gittiğinizde Bedri Rahmi Koyu’nu görmeden dönmeyin derim. Derme çatma çardak altı bir mekanda kahvaltı ya da yemek keyfi yaşayabileceğiniz imkân da mevcut.

Bedri Rahmi’ye dokunmak

Bedri Rahmi Koyu’nu görünce 2018 Temmuz’unda kaybettiğimiz, Demirören Holding ve Demirören Medya Holding Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Demirören’in eşi Reyhan Demirören’in babası iş insanı merhum Ayhan Bozkurt’un bir sohbetinde anlattığı projesini bir kez daha hatırladım. Koleksiyoner de olan Ayhan beyin ünlü ressamlarımızdan Yalçın Gökçebağ’a, Bodrum-Mazı’da bir kaya üzerine resim yaptırma projesi vardı. Yanılmıyorsam, yıllar önce de bu projeden bahsetmiştim. Umarım Gökçebağ fırsat bulduğunda, Ayhan beyin bu projesini hayata geçirir.
Göcek’ten “Pandemi” gündemine uygun iki gözlemimi de aktarmak isterim. Doğa bu bölgede çok cömert davranmış, deniz ve kara iç içe geçerek dantel gibi işlenmiş. Yeşille mavinin kucaklaştığı pek çok gizli koy var. Mevsim sonbahar olmasına rağmen, hemen her koyda çok sayıda teknenin demirli olması, yazı Göcek’te geçirenlerin yaşadıkları şehirlere gitmek yerine, teknelerinde kalmayı tercih ettiklerinin önemli göstergesiydi. Anlaşılan bu yılın soğuk günlerinde de Göcek’in nüfusu diğer birçok tatil beldesinde olduğu gibi geçmiş yıllara göre fazla olacak. Dikkatimi çeken bir şey de, karada bazı insanların boyunlarında üzerinde “Blocker” yazan bir kart taşımasıydı. “Bu nedir?” diye sorduğumda “Mikropsavar yaka kartı” yanıtını aldım. Söylenene göre taşıyanın etrafında koruma kalkanı oluşturuyormuş.
Haftaya Balıkesir’deki sanat turunda buluşmak üzere, hoşça kalın.

Bedri Rahmi’ye dokunmak

LÜTFÜ HOCA’YI KAYBETTİK

Haberin Devamı

Doğduğu Çanakkale’nin Kilitbahir bölgesinden peyzajlarıyla bilinen ünlü ressamlarımızdan Lütfü Günay geçen hafta hayatını kaybetti. Günay’ın, Sevgi Sanat Galerisi’nde açılacak desen sergisinden bir gün önce yaşama veda etmesi adeta hayatın bir cilvesi gibi. Günay’ı 2013 yılında 90. yaş günü nedeniyle açacağı özel sergi için atölyesinde ziyaret etmiştim. Günay, peyzajlarına yansıttığı Çanakkale’yi “sevgili” diye tanımlardı. Peyzaj sevgisini de, “Peyzajlarım büyük kentlerin beton yığını merkezlerinden değil, hep kırsal alanlardan, varoşlardan ve yalnızlığımdan doğdu. Peyzajlarım çoğunlukla insansız. Bu benim kişiliğimden yansıyor. Doğanın özümsediğim dinginliği bozulmasın, onunla arama hiçbir şey girmesin istiyorum” sözleriyle açıklamıştı. Işıklar içinde uyusun.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Lütfü Günay desen sergisi-5 Aralık’a kadar (Sevgi Sanat/ Hilal Mahallesi), Mustafa Ayaz-31 Aralık’a kadar (Mustafa Ayaz Müzesi/Balgat), Zuhal Baysar-Yarın açılacak (CerModern/Sıhhiye), Ahmet Yeşil, Çağlar Uzun, Kim Yong Moon (seramik)- 2 Aralık’a kadar (Galeri Soyut/ Yıldız), Burak Erim-7 Aralık’a kadar (Grup Sanat/Hollanda Caddesi), Damla Can Koç-bugün açılacak (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi.)

Yazarın Tüm Yazıları